Kalknagels wat is het en wat kun je er tegen doen?

Kalknagels

Kalknagels ook wel bekend als schimmelnagels of medisch gezien als ‘onychomycose’, is een nagelaandoening die de elegantie van onze voeten kan verstoren. Deze vervelende aandoening wordt gekenmerkt door een geelachtige verkleuring en een verdikking van de nagel. Een kalknagel, ook bekend als een schimmelnagel of medisch geclassificeerd als ‘onychomycose’, is een veelvoorkomende nagelaandoening die de esthetiek van onze voeten kan verstoren en ongemak kan veroorzaken. Deze aandoening wordt gekenmerkt door een geelachtige verkleuring en verdikking van de nagel, en kan soms leiden tot broosheid en afbrokkeling van de nagel. Maar wat veroorzaakt een kalknagel en wat kun je eraan doen?

Oorzaken van een Kalknagel

Een kalknagel ontstaat meestal als gevolg van een schimmelinfectie die de nagel en het nagelbed binnendringt. Schimmels gedijen goed in vochtige, warme omgevingen, en onze voeten zijn vaak de perfecte broedplaats voor deze infecties. Hier zijn enkele factoren die het risico op een kalknagel vergroten:

  1. Onvoldoende ventilatie van de voeten: Schoenen die vocht vasthouden en te weinig luchtcirculatie toelaten, kunnen schimmelgroei bevorderen.
  2. Contact met besmette oppervlakken: Gemeenschappelijke zwembaden, doucheruimtes en sportscholen kunnen schimmels overbrengen.
  3. Beschadigde nagels: Nagels die al beschadigd zijn, zijn vatbaarder voor schimmelinfecties. Daarom is het goed vijlen van de nagels heel belangrijk.
  4. Ouderdom: Naarmate mensen ouder worden, kunnen hun nagels brozer en kwetsbaarder worden voor schimmelinfecties.

Hoe kun je een kalknagel voorkomen?

Klaknagels voorkomen is vele malen beter dan ze genezen.

Houd je voeten schoon en droog

Een goede voethygiëne is essentieel bij de behandeling van kalknagels. Was je voeten dagelijks met milde zeep en water. Zorg dat je ze grondig afdroogt, vooral tussen je tenen. Het drooghouden van je voeten vermindert de vochtigheid, wat de groei van schimmels.

Draag ademende schoenen en sokken

Zorg dat je schoenen en sokken van naturlijke materialen gebruikt. Vermijd strakke, synthetische schoenen en sokken, omdat ze vocht kunnen vasthouden en een broeierige omgeving kunnen creëren voor schimmels.

Natuurlijke middelen tegen kalknagels

Er zijn verschillende natuurlijke middelen om van je kalknagels af te komen.

Er zijn verschillende producten die je kunnen helpen om van je schimmelnagels af te komen. Het is wel belangrijk om te weten, dat dit een langdurig proces is. Het duurt minimaal een half jaar. En als de schimmel niet meer te zien is, dan is het wel belangrijk om zeker nog 3 maanden met de behandeling door te gaan.
Persoonlijk raad ik het af medicijnen hiervoor te gebruiken. Deze zijn erg agressief voor je lichaam.

Tea tree is schimmeldodend

Tea tree olie desinfecteert, bestrijdt infecties, versnelt wondgenezing, vermindert pijn, bestrijdt effectief bacteriën, schimmels en virussen verkoeld bij eerstegraads verbrandingen schaafwonden. Hierdoor werkt het heel goed tegen schimmelnagels. Het is wel een kwestie van een lange adem, maar als je echte tea tree hebt helpt dit heel erg goed.

Druppel bij de nagel een druppel tea tree olie en laat dit langs de nagelriemen intrekken. Masseer het eventueel in. Het beste is om dit 2 a 3 keer per dag te doen.

Appelazijn

Naast het gebruik van tea tree olie, kun je minimaal twee keer per week een voetenbadje nemen met appelazijn. Doe dan een scheut appelazijn in je voetenbadje. dan 10 tot 15 minuten laten weken

Sokken wassen

Sokken apart wassen op minimaal 60 graden.

Vicks Vaporub

Wat ik ook regelmatig hoor is het gebruik van Vicks Vaporub. De een is er razend enthousiast over en de ander totaal niet. Je kunt het zeker proberen. Echter raad ik je wel af om alles door elkaar te gebruiken. En het heeft even tijd nodig om te werken, soms echt wel maanden voordat je resultaat ziet.

Kalknagels behandelen van binnenuit

Je kunt ook van binnenuit iets doen om aan je kalknagel te werken. Dit is dan naast de uitwendige behandeling. Dit zijn enkele voorbeelden die extra zouden kunnen werken.

Brandnetelthee

Brandnetel heeft onder andere een reinigende werking en helpt je lichaam om alles goed te zuiveren. Je kunt ook brandnetelsoep maken of andere lekkere recepten met brandnetels in de hoofdrol.
Je kunt ook een voetbadje maken van brandnetels.

Water drinken

Ook veel water drinken helpt je lichaam om alle afvalstoffen goed af te voeren. Dit kan de uitwendige behandeling tegen klaknagels ten goede komt.

Suikers

Vermijd suikers in je voeding. Schimmels zijn dol op suiker en groeien hier alleen maar van. Minder suiker consumeren zou je algehele gezonheid ook alleen maar ten goede komen.

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

Volg jij ons al op Facebook?