Gezond Bananenbrood: Het leven veranderd je, ze geeft je kansen, momenten om het anders te doen, je gaat daardoor andere keuzes maken. In mijn geval sijpelt dat door naar wat ik maak in de keuken. Bakken vind ik erg leuk, ik doe het niet vaak. Soms mislukt het, is het niet zo lekker of is de structuur niet fijn. Waar ik eerst kiest voor lekker, is er ook tijd of een moment dat ik net even een gezondere zoetigheid wil maken. Voor mij voelt het goed om te letten op suiker en vet, dat wil ik even wat minderen, als zoetekauw neem ik absoluut wel mijn portie, maar even wat meer mate.
Wist je dat? Gezond Bananenbrood
In 1870 bananen werden geïntroduceerd in de VS? Bananenbrood rond 1930 voor het eerst in een kookboek stond? Wist je dat tijdens de grote Depressie bananenbrood werd gemaakt, vanuit schaarste? In 1950 de bananenbrood opgenomen werd als recept in het Chiquita receptenboek en toen wereldwijd ging? Dat 23 februari de nationale bananenbrood dag is in de VS? Bananenbrood naast banaan ook perfect gecombineerd kan worden met blauwe bessen, rood fruit of bramen? Wist je dat bananenbrood naast lekker ook veel vezels en mineralen bevat? Je dit overheerlijke gerecht ook als tussendoortje of als ontbijt kunt eten?
Gezond, suikervrij is dat lekker?
Dat vraag ik me ook af. Hiervoor heb ik brownies gemaakt, ze waren niet lekker, droog ook, geen succes. Maar met veel in het leven moet je gewoon het juiste recept vinden. Het juiste recept in je leven, maar ook voor indulgent, lekkere heerlijkheden waarvan je kan genieten. Bananenbrood is een vochtige brood, cake achting, die bewering klopt helemaal. De zoetigheid is op niveau, niet overheersend, lekker. Chocoladestukjes, nootjes en kleine stukjes banaan, het geeft een fijn mondgevoel, verrassend. Kaneel geeft een verwarmend element, echt een heerlijk gerecht voor in de herfst en winter. Het zout verhoogd alle smaken en citroen zorgt voor een hele frisse touch. Kortom ik ben zelf net zo verrast als jullie, hij is echt erg lekker. Als je hem nog gezonder wil dan laat je de chocolade eruit. Misschien zou je er een half appeltje erdoor kunnen doen, heerlijk gecombineerd met het kaneel. Gedroogde vijgen zou ook goed kunnen, niet teveel anders gaat dat overheersen. Ga jij hem ook maken? Laat je weten wat jij ervan vind?
Gezond Bananenbrood
Equipment
- 1 blender
- 1 oven
Ingrediënten
- 150+30 gram dadels
- 3+1 rijpe bananen
- 50 gram nootjes grof gehakt…..kijk wat je in huis hebt
- 30 gram pure chocolade grof gehakt
- 300 gram speltmeel
- 250 milliliter plantaardig melk
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel baking soda
- 1 theelepel kaneel
- 1 snuf zout
- 2 eetlepel citroensap
Instructies
- Verwarm je oven op 175 graden en doe een bakpapiertje in je bakblik.
- Doe 3 van de bananen 150 gram dadels, citroensap en de plantaardig melk in je blender. Goed mixen tot alles glad is.
- De laatste banaan prak je grof. De dadels, chocolade en nootje ook grof hakken.
- In een mengkom de meel, bakpoeder, baking soda, snuf zout en de kaneel, lekker even goed doorroeren.
- De banaan mengel uit de blender toevoegen aan de droge ingrediënten. Meng goed, tot je geen meel meer ziet.
- De geprakte banaan, chocolade en de overgebleven 30 gram dadels er nu doorheen spatelen.
- Het beslag in de bakblik gieten, even goed tegen het aanrechtblad slaan met bakblik en de gehakte nootjes bovenop leggen.
- Je inspanningen mogen nu de oven in voor 45 a 50 minuutjes.
- In de tussentijd de afwas even doen, na hard werken en een schone keuken smaakt deze gezonde bananebrood nog lekkerder. Laat wel even helemaal afkoelen voor je hem aansnijdt. Je geduld zal worden beloond.
- Eet smakelijk!Tip: ben je alleen en wil je toch deze lekkernij maken? Hij is heel goed in de vriezer te bewaren.