Boerenkoolsalade

boerenkoolsalade een lekker recept.

Boerenkoolsalade: Het weer word beter, het zonnetje schijnt. Ik begin zin te krijgen in lekkere, verse, gezonde en natuurlijk makkelijke gerechten. Een salade is een perfecte maaltijd voor de warmere dagen, zeker als lunch. Daarom probeer ik er nu eentje met boerenkool.

Stoffig

Boerenkool heeft in Nederland lang een stoffig imago gehad. Het werd eigenlijk alleen gebruikt in stamppot. Daar kende ik hem ook alleen van,, altijd kon ik hem vinden tussen het puree van aardappels. Tegenwoordig zit het vaak in smoothies, sapjes, maar ook door een wokgerechten vind ik het bijvoorbeeld heerlijk. Sinds ongeveer 2007 maakt boerenkool een comeback. Eindelijk krijgt hij de waardering die hij verdient en wordt hij bekroond met de stempel ‘superfood’. De Amerikanen maken een kruising tussen boerenkool en spruitkool, mild van smaak, zoeter en de bladeren zijn minder taai. 

Boerenkool superfood

Dit is één van de allergezondste groenten, hij heeft de allerhoogste concentratie gezonde voedingsstoffen. Het mag daarom ook met recht een superfood genoemd worden. Enkele van de redenen waarom jij straks misschien ook van boerenkool houdt. Er zitten weinig calorieën in, veel vezels en geen vet. Veel voedingsstoffen, foliumzuur, magnesium, vitamine K, hoog ijzergehalte, antioxidanten, ontstekingsremmende stoffen, vitamine A, veel vitamine C en calcium en detoxen ingrediënten. Boerenkool is wel wat moeilijk verteerbaar en er zit redelijk veel zout in. Dat zijn puntjes waar je op kunt letten, bij je eigen gezondheid. 

Boerenkool masseren? Wat?

Er zitten harde vezels in de bladeren. Zodra je het masseert, zorg je voor een zachtere textuur, maar ook een betere smaak.  Als je even de tijd ervoor neemt, voel je dat hij zijdeachtig voelt. De kleur wordt donkerder, even een paar minuten masseren. Wat olijfolie op de gescheurde bladeren of gesneden boerenkool doen en zout, vervolgens een lekker massage geven. Een goed moment om liefde in je eten te stoppen, op adem te komen en rust te vinden in je dag. Het is een mindfull gerecht, gezond en liefdevol.

Een feest om van te eten?

Makkelijker kan het bijna niet hè. Een feest aan verse ingrediënten, dat is een salade ten voeten uit. Ik heb hem opgeleukt met eigen gemaakte Parmezaanse kaas. De kleuren geven me leven en maken me krachtig, dit zijn de woorden echt gesproken als vegan. Hij is fris, ik proef de balsamico, en de peer die is zo heerlijk zoet. Het zout vind een plek tussen mijn tanden. De structuren wisselen steeds elkaar af. Dat maakt het speels, een ontdekkingsreis. Prachtige smaken die samen komen. Ik twijfelde over boerenkool in een salade, maar het is heerlijk. Elke hap kauw ik beter, het gaat wat trager het eten, ik neem meer de tijd. Dit zorgt dat ik echt vol raak, ik haal voldoening uit deze bomvol smaken en structuren salade. Ga jij hem ook maken?

 

boerenkoolsalade
Afdrukken

Boerenkool- salade

friss, gezonde salade
Gang Bijgerecht, lunch
Voorbereidingstijd 10 minuten
Porties 2
Auteur Jubinka

Ingrediënten

  • 150 gram boerenkool rauw en fijngesneden
  • 1 eetlepel olijfolie
  • grof zeezout
  • 50 gram rozijnen
  • 60 gram nootjes gehakt
  • 1 peer in stukjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel balsamico
  • 1 eetlepel Parmezaanse kaas uit de winkel of zelfgemaakt

Instructies

  • Doe de boerenkool in een kom en giet een eetlepel olijfolie erover en wat zeezout. Masseer de boerenkool tot hij donkerder wordt en zachter. 
  • Doe de rozijnen, nootjes en peer erbij en mix goed door de boerenkool.
  • Maak de dressing de olijfolie en balsamico mag door elkaar. Breng eventueel op smaak met zout en peper. 
    Net voor het eten mag de dressing erover, plus de Parmezaanse kaas. 
    Eet smakelijk!

Dit is ook leuk om te lezen: