Chinese Maissoep: Dit is het tweede recept dat ik mag proberen uit het boek Asian green. De roerbakschotel heeft me een soort van opgewarmd voor deze oosterse keuken, mijn twijfels en angsten weggenomen. Nu wil ik deze maïssoep maken. Deze is te vinden onder het kopje exotische soepen. Bijna alle soepen hebben een speciaal plekje in mijn hart. Daarom probeer ik uit alle kookboeken waarschijnlijk ook een soep te maken. Het maakt me waarschijnlijk kritischer omdat ik steeds nieuwe smaken leer en structuur. De ultieme test dus.
Ching-He Huang
Deze tv-kok is geboren in Taiwan, ze schrijft zowel boeken, is een food-schrijfster en een tv-chef. Ze heeft in ontelbare tv-shows gezetten onder andere bij Jamie Oliver, Gordon Ramsay en Rick Stein. Deze powerhouse heeft een maar liefs negen kookboeken geschreven, allemaal best-sellers. Ching is in haar tienerjaren verhuist naar Engeland. Ze heeft in Milaan gestudeerd en haar vroegere jeugd heeft ze ook nog in Zuid-Afrika gewoond. Nadat ze was afgestudeerd heeft ze haar eerst food-business opgezet, Fudge Foods dat in 2014 failliet is gegaan.
Kookboeken
Ze wordt enorm gewaardeerd in de oriëntaalse en Chinese keuken. In het Nederlands zijn drie kookboeken van haar te vinden: Asian Green, Ching’s snelle Chinese keuken en Thuis in China. Ik weet niet of het allemaal vegan recepten bevatten, het laatste in ieder geval wel. Ontzettend dankbaar voor dit heerlijke kookboek.
Wat vond ik, van de Chinese Maissoep?
De bereiding is snel en je moet goed opletten, de stappen volgen elkaar snel op. Ik had nog nooit een soep in mijn wok klaargemaakt, nu denk ik waarom eigenlijk niet. Het ging zo snel en het resultaat oogt vers, verleidelijk en aanlokkelijk. Uit dit recept komen twee flinke kommen vol. Een genot om te maken, nu proeven. De bouillon is gelaagd, complex. Er zit een kick in, toch blijft hij vriendelijk, geeft niet al zijn geheimen prijs. De groenten geven een structuursensatie in mijn mond. Ik sta met open mond, ik ben weggeblazen. Het vlezige van de shi-take, de bite en het zoet van de maïs, het verse van het bosuitje en de tomaat die heerlijk zoet en zacht ligt te badderen. Wow het tweede recept dat ik heb geprobeerd uit dit boek en ik kan alleen maar zeggen FANTASTISCH!
Chinese Maissoep Asian Green
Equipment
- wok
Ingrediënten
- 1 eetlepel maïzena grote
- 1 eetlepel koolzaadolie
- 2,5 cm gember vers, geraspt
- 340 gram maïs uit blik, uitgelekt
- 100 gram cherrytomaatjes gehalveerd
- 1 theelepel groentebouillonpoeder
- 1 eetlepel shaoxing rijstwijn, of droge sherry
- 8 verse shiitakes in plakjes
- 1 eetlepel tamari of zoutarme sojasaus
- 1 theelepel sesamolie geroosterd
- 1 snuf zeezout
- 1 snuf witte peper gemalen
- 2 bosuien schoongemaakt en in dunne ringen
Instructies
- Meng in een kleine kom de maizena met 2 eetlepels koud water tot een papje. Zet tot gebruik opzij
- Verhit een wok op hoog vuur en schenk de koolzaad olie erin, Voeg de gember toe en roerbak een paar seconden. Voeg dan de mais, cherrytomaten, het bouillonpoeder en de rijstwijn of sherry toe, samen met 600 milliliter water. Breng het geheel aan de kook, voeg de verse shiitakes toe en laat alles 2 minuten koken.
- Breng de soep op smaak met de tamari of lichte sojasaus, geroosterde-sesamolie en het zeezout en de gemalen witte peper. Voeg dan het maizenapapje al roerend toe, blijf roeren tot de soep gebonden is. Voeg tot slot de bosuien toe en roer de soep nog een laatste keer door.
- Verdeel de soep over twee kommen
- Eet smakelijk!