Gado Gado met krieltjes zo maak je het

Gado gado met krieltjes.

Gado Gado met krieltjes: Een Indisch gerecht dat ik dit keer aanpas, in plaats van rijst ga ik het vandaag met krieltjes maken. Gaat dat passen? Soms kan fusion teveel doorslaan, is dat nu het geval, of is het vernieuwend en juist erg smakelijk, misschien zelfs briljant te noemen? 

Persoonlijke ervaring

Dit gerecht kwam ik jaren terug op het spoor toen wij als gezin aten met een oom en tante bij een Chinees-Indisch restaurant. Mijn tante had iets lekkers ontdekt en keek snel of het ook bij dit restaurant op de kaart stond. Ze moedigde mij aan om bij de Indonesische gerecht te kijken, Gado gado met rijst. Dat was de allereerste keer dat ik van dit lekkere gerecht mocht genieten. Tussentijds heb ik het vaker nagemaakt, die keren was het meer zoals ik hem ook in restaurants heb gegeten. Heel kort de groenten gekookt en een pittige pindasaus erover. Elke keer heb ik ervan gesmikkeld. Hoop dat dit ook dit een succes is.

Gado gado waar komt het vandaan?

Over de oorsprong van dit gerecht is niet zoveel bekend. Het gerecht wordt zowel koud als warm geserveerd. De officiële Indonesische Gado gado wordt veelal gemaakt met kort gekookte of zelfs rauwe groenten. Met een dikke pindasaus eroverheen en vaak met witte rijst erbij. Gado gado  betekent mix mix dat komt door de grote mix aan groenten. Pindasaus vind ik zo lekker bij de groenten, dat maakt voor mij het gerecht!

Mijn mening over dit gerecht: Gado gado met krieltjes

Een feest aan kleuren en structuren. Vind het er landelijk chic uitzien. Het hoeft niet netjes, het mag best wat rommelig zijn. De smaak is niet authentiek, maar vernieuwd. In dit nieuwe jasje heeft ie zeker zijn charme, een knipoog naar de oude versie is voelbaar. Dressing is lekker op smaak en geeft de krieltjes en groenten tijd om te stralen. Het past! Vroeger at ik er rijst bij, maar vind de krieltjes er echt lekker bij. Het crunchy van de cashewnoten is echt de finishing touch. Low effort, hoog smulgehalte!

Gado gado vegan gerecht.
Afdrukken

Gado Gado met Krieltjes

Indisch recept in een nieuw jasje
Gang Hoofdgerecht, lunch, Main Course
Keuken indisch
Trefwoord gado gado, pindasaus
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Porties 4
Auteur Jubinka

Equipment

  • oven
  • pan

Ingrediënten

  • 1 kilo krieltjes voorgekookt
  • 150 gram broccoli in roosje
  • 150 gram bloemkool in roosjes
  • 150 gram sperziebonen gepunt en in 2 cm stukjes gesneden
  • 150 gram taugé
  • 2 eetlepel olijfolie
  • zout
  • handje cashewnoten

Pindasaus

  • 50 gram pindakaas met stukjes
  • 80 milliliter kokosmelk
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 centimeter gember geraspt
  • 1/2-1 theelepel sambal

Instructies

  • Aangezien de krieltjes al zijn voorgekookt, doe ik ze gelijk in een voorverwarmde oven van 200 graden. Ze mogen 25 minuten in de oven.
  • De bloemkool, broccoli en sperziebonen kook ik even kort, 2-3 minuten. Dan in een vergiet en afspoelen met koud water. 
  • Roer intussen de dressing goed door. Misschien heb je wat meer kokosmelk nodig dat ligt aan de pindakaas die je gebruikt. Breng op smaak naar eigen inzicht. 
  • Na 25 minuten mogen de taugé, sperziebonen, bloemkool en broccoli toe worden gevoegd bij de krieltjes. Doe er nog wat olie en zeezout op en hup de oven in voor nog eens 15 minuten.
  • Dien warm op en serveer de dressing er apart bij.
    Eet smakelijk!

Dit is ook leuk om te lezen: