Duurzaam wonen: Dubbel glas of triple glas

Duurzaam wonen dubbel of triple glas

Duurzaam wonen: Afgelopen maanden ben ik druk aan het verbouwen in en om huis. Zo maak ik alles een stuk duurzamer en milieuvriendelijker. Binnenkort zijn de ramen en kozijnen aan de beurt. De meeste huizen hebben tegenwoordig wel dubbel glas, maar er bestaat nu ook triple glas. Wat is het verschil dan met dubbel glas? Wij zochten het voor je uit.

Duurzaam wonen: Enkel glas

Vroeger hadden veel huizen enkel glas. Dit was vaak erg koud en het glas was altijd nat.

Duurzaam wonen: Dubbel glas

Toen wij gingen verhuizen zat er dubbel glas in de kozijnen. Dat merkte ik qua warmte meteen. De tocht wat bij het raam weg kwam was veel minder en de ramen waren ook niet meer nat.
Dubbel glas wordt ook wel thermopane genoemd. Het is energiebesparend en beter isolerend dan enkel glas. Dubbel glas zijn twee glasbladen met een spouw ertussen. De spouw tussen beide glasplaten zorgt voor de isolatie. Dit komt door de lucht die in de spouw zit.

Warmte in huis houden

Het doel van dubbel glas is om de warmte in huis te houden. Op deze manier verbetert de isolatie van het huis en bespaart dubbel glas aan energie en wordt er minder CO² uitgestoten.

Dubbel glas duurzaam en geld besparend …

Doordat de huizen tegenwoordig dubbelglas hebben in plaats van enkel glas bespaar je veel geld. Enkel glas laat veel warmte door naar buiten en kou naar binnen. Met dubbel glas hoef je, de verwarming minder hoog te zetten. Ventileren is wel heel erg belangrijk. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een ventilatierooster boven het glas laten plaatsen. Op deze manier voorkom je condensvorming tussen het glas.

Voordelen van dubbel glas

 • Houdt de warmte binnen en de kou buiten
 • Geluidsisolerend
 • Inbraak bestendig (dubbelglas maakt voor meer lawaai en is moeilijker om er een stuk uit te snijden)
 • Betere bescherming tegen wisselende weersomstandigheden
 • Duurzamer

Duurzaam wonen: Triple glas wat is het?

Triple glas, ik had er nog nooit van gehoord. Eén van de aannemers waar ik een offerte aangevraagd heb begon over triple glas. Triple glas is dubbel glas met nog een extra glasplaat er tussen. Je hebt dus drie glasplaten en twee spouwruimtes. Triple glas geeft nog meer isolatie dan dubbel glas. Zo houd je de ruimte in de zomer lekker koel door de warmte buiten te laten en in de winter juist lekker warm, door de warmte binnen te houden.

Geluidswerend

Triple glas heeft ook als groot voordeel dat het geluidswerend is. Dit komt omdat het uit drie glasplaten bestaat en twee afstandhouders (de spouwruimtes). Hierdoor is het voor het geluid lastiger om er doorheen te komen. Hoe geluidsdicht iets is, is afhankelijk van de glasdikte. In huis kan triple glas fijn zijn om zo geluid van buitenaf buiten te houden.

Dubbel of triple glas?

Beide soorten zijn al een stuk duurzamer dan enkel glas. En dan heb je in soorten glas weer zoveel keus. De dikte, maar ook de afstand van de spouwruimtes. Zelf heb ik besloten voor triple glas te gaan. Dat bespaart nog meer op mijn energie rekening en houdt het geluid van buiten ook lekker buiten. De triple glas prijs en dubbel glas prijs is ook weer van heel veel dingen afhankelijk. Dikte, soort kozijn waar het in moet en tussen ruimte.

Dit is ook leuk om te lezen:

3 thoughts on “Duurzaam wonen: Dubbel glas of triple glas

 • Bedankt voor de heldere informatie over dubbel en triple glas. Wij hebben een ouder huis gekocht en willen graag investeren in de duurzaamheid en veiligheid van het huis. Er zit nu nog enkel glas in de ruiten, maar we willen graag op maat geslepen glas bestellen om het oude glas te vervangen. We hebben denk ik genoeg ruimte in ons budget om voor triple glas te gaan, het is goed om te weten dat je de investering terugverdient door een lagere energierekening.

  • Yvonne says:

   Bedankt voor je reactie.

   Ja, het is echt de moeite waard. Ik ben nu zelf ook alles aan het verduurzamen. En zeker met de hoge prijzen scheelt het echt.

 • Jens says:

  Mijn vriendin en ik hebben een oud huis gekocht. We hebben een budget vastgesteld om het huis te verduurzamen. Onder andere dubbel glas staat op onze lijst. Triple glas klinkt ook interessant omdat het geluid buiten houdt, ons huis staat naast een redelijk drukke weg. We zullen ons daar eens in verdiepen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *