Home Blog Edelgist wat is het eigenlijk?

Edelgist wat is het eigenlijk?

Geschreven door Cill Somers
wat zijn edelgistvlokken? Vegan kaasvervanger

Edelgist’ of ‘edelgistvlokken’ kom je regelmatig tegen in producten. Vaak onder de naam ‘nutritional yeast’. Wanneer je edelgistvlokken voor het eerst ziet zou je waarschijnlijk niet meteen heel enthousiast zijn. Dat snappen wij helemaal, want ze zien er nu ook niet echt heel erg smakelijk uit. Het zijn droge vlokken de kleur zit een beetje tussen wit en geel in. Zelf vind ik het best wel op visvoer lijken. De vergelijking met zaagsel horen wij ook regelmatig voorbij komen. Edelgist ziet er dan misschien niet meteen heel aantrekkelijk uit … Het is wel echt een super lekkere (ja echt!) en goede aanvulling voor je voeding. Maar wat kun je allemaal met dit product en waar is het allemaal goed voor?

Verder is het misschien goed om nog eens te benadrukken dat edelgist een inactief gist is.

Wat zijn Edelgistvlokken?

Edelgistvlokken zijn gemaakt van gedeactiveerd gist (gedroogde inactieve gist) van de stam van Saccharomyces Cerevisiae. Dit is een eencellige schimmel. Edelgistvlokken zien eruit als kaasvlokken en de geur is hier ook vergelijkbaar mee. Toch hebben de vlokken niets met kaas te maken en zijn ze helemaal vegan. Voor mensen die geen kaas eten en ook liever geen sojakaas nuttigen, zijn edelgistvlokken een welkome aanvulling op het dieet of lifestyle.

wat zijn edelgistvlokken - wat is edelgist?

Voordelen van het gebruiken van edel gistvlokken.

  • Als je een lepel edelgistvlokken over of door je eten strooit zitten er extra proteïne (eiwitten) in je maaltijd die o.a. belangrijk zijn voor je botten en spieren.
  • Een lepel edelgistvlokken biedt belangrijke vezels die van belang zijn voor de stoelgang en verzadigd gevoel geven.
  • Edelgist bevat Beta-glucanen, een oplosbare soort vezels die ook in havermout zit. Deze vezels helpen bij het verlagen van het cholesterolniveau.
  • Edelgist bevat van nature vitamine B1, B2, B3, B6 en B11 (foliumzuur). B vitmines vergroten de weerstand en versterken het metabolisme. Het maakt je huid en haar gezonder en helpt tegen vermoeidheid.

Hoe kun je edelgistvlokken gebruiken?

Edelgistvlokken worden veel gebruikt als smaakmaker. Je gebruikt ze bijvoorbeeld over de lasagne, door de soep, pesto of door de stamppot heen doen om een hartige smaak te creëren. Ook is het erg lekker door een salade heen. Het is een goede vervanger van geraspte kaas en geeft ook die aroma en smaak af.

Hoe smaken edelgistvlokken?

Het heeft een beetje kaas smaak. Nu zijn er vele soorten kaas, je kunt de smaak het meest vergelijken met parmezaanse kaas. Daarom wordt het ook vaak als geraspte kaas vervanger gebruikt zoals in lasagne bijvoorbeeld. De smaak doet écht denken aan parmezaanse kaas.

vegan kaasvervanger

Wat zijn de Nadelen?

Wanneer het product verhit wordt verminderd de voedingswaarde. De smaak blijft wel goed. Edelgist bevat ook een hoog zout gehalte.

Toch is dit echt een product waar je als veganist heel veel mee kunt! Als je de smaak van edelgist eenmaal waardeert profiteer je van de gezondheidsvoordelen en zijn de mogelijkheden groot!

Waar koop ik edelgistvlokken?

Je kunt ze gewoon in de supermarkt kopen. Bij de natuurwinkel heb je meestal wat meer merken en keuzes. Je doet behoorlijk lang met zo’n zak of bus. Je kunt het dus gerust een low-budget noemen.

Dit is ook leuk om te lezen:

Vind je dit artikel waardevol? Deel het dan met onderstaande knoppen via Social Media zodat ook jouw familie en vrienden toegang krijgen tot deze waardevolle informatie.

You may also like

Laat een berichtje achter