Gnocchi met Salieboter

Gnocchi een heerlijk vegan recept

Gnocchi met Salieboter: Een recept die ik eerder heb gemaakt toen ik nog vegetariër was, zou het nu beter gaan, nu ik meer kookervaring heb?  

Geschiedenis

Uit de eerste documenten komt gnocchi uit Italië, maar het schijnt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten te komen. De eerste recepten komen uit de tijd van de Romeinen. Het gerecht werd veel gegeten door de Romeinse legioenen, tijdens hun strijd van Europese landen om het Romeinse keizerrijk groter te maken. Zo ontwikkelde gnocchi zich snel in al die landen, ze gaven hun eigen draai aan het gerecht al die landen die gnocchi adopteerde. Het recept dat in die tijd door het legioen werd gemaakt is tegenwoordig nog bekend onder Gnocchi alla Romana. Toen de aardappels in de 16e eeuw zijn intrede deden werd dit ook toegevoegd en daarvan kennen we dus de hedendaagse gnocchi di patate. Het heeft vroeger altijd bekend gestaan als gerecht van de armen, dankzij zijn simpele en goedkope ingrediënten. 

Gnocchi di patate

Het is een Italiaanse pastasoort, ze zijn zacht en licht van structuur. Eigenlijk zou dit recept gnocco moeten heten, dit is het meervoud van gnocchi. De gnocchi die ik vandaag maak zijn op basis van aardappels. Het zijn een soort ovale balletjes. In Italië hebben ze meerdere varianten van onder andere griesmeel en bloem. Ze zijn calorierijk en te vergelijken met macaroni. 

Hoe heb ik het gedaan?

Jaren geleden, als ik moest raden zou ik zeggen tien tot twaalf jaar geleden heb ik ook eens gnocchi gemaakt. Dit wilde ik doen voor visite. Ik ben zeker anderhalf uur bezig geweest om de gnocchi te maken. Ik weet nog dat in dat recept alle knoedels over een vork moest vormen, zodat er rimpels in komen. Daar ging erg veel tijd in zitten, ik weet nog dat ik toen over mijn honger heen was. Vandaag revanche, nu de aardappels koken, uitstomen, bloem en edelgistvlokken erbij en dan deegbal van maken. In twee worsten maken en dan in de gnocchi snijden. Eerlijkheid laat me zeggen dat ik er toch een uur over heb gedaan, God wat heb ik een chaos en warboel van de keuken gemaakt. Bijna alle potten en pannen waren gebruikt. Maar ik vind het resultaat erg mooi geworden. 

Zoveel werk, smakelijk?

Ik neem een kussentje tussen mijn tanden, ik merk de zachtheid en proef de smaken die loskomen, wat lekker. De boter heeft de smaak mooi opgenomen van de salie en de boter. Als je gnocchi hebt met een korreltje zout dan springt de smaak echt naar voren. Het citrus van de schil van de citroen gunt frisheid. Echt erg lekker. Een heel mooi recept, smaakvol, klassiek. In dit recept gaat wel tijd zitten, maar je krijgt er ook iets voor terug, luchtige kussentjes die worden gedragen door de simpele boter, saliesaus. Ik heb er wat vers maïs op de kolf bij gegeten en daarmee zat ik goed vol. Ik ben blij dat ik dit nog eens heb kunnen maken en dat het dit keer iets minder arbeidsintensief is dan de vorige keer. De volgende keer zou ik de gnocchi bakken, het knapperig buitenkantje en zachte binnenkant lijkt me nog lekkerder.

Gnocchi een heerlijk vegan recept
Afdrukken

Gnocchi met salieboter

Gang Hoofdgerecht, lunch
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Porties 4
calorieën 1198kcal
Auteur Jubinka

Ingrediënten

 • 500 gram aardappels geschild en in gelijke stukken en zacht gekookt
 • 150 gram bloem
 • 2 eetlapel edelgistvlokken
 • 1 snuf zout

Salieboter

 • 3-4 eetlepel boter
 • 3 teentjes knoflook in dunne plakjes
 • 10 verse blaadjes salie
 • zout en peper naar smaak
 • 1 theelepel citroenrasp

Instructies

 • Als de aardappels gekookt zijn en dus zacht, afgieten, laat ze 10 minuten uitdampen. 
 • Stamp ze tot puree, voeg geleidelijk bloem, zout en edelgistvlokken toe. 
 • Vorm tot een deegbol, niet te lang kneden. De bol in tweeën splitsen, rol tot een lange worst van 2 cm. Snijd in stukjes van 2 cm. 
 • Breng water aan de kook met zout. Voegde gnocchi toe in delen. Ze komen naar boven drijven, dan zijn ze gaar.
 • Warm een koekenpan op laag vuur, de boter, knoflook en de salie. 
 • Als de salie begint te geuren kan de gnocchi erbij. Goed omscheppen zodat alle gnocchi bedekt is met boter. Verdeel over de borden.
 • Zout en peper naar smaak, garneer met citroenrasp. 
  Eet smakelijk! 

Nutrition

Serving: 4personen | Calories: 1198kcal | Carbohydrates: 194g | Protein: 30g | Fat: 30g | Fiber: 16g