Groninger Herfststoof: Geboren en getogen in Groningen, maar ik weet eigenlijk niks van de streekgerechten. Daarom doe ik een soort serie door meer over mijn wortels te weten komen. Het duurt even, maar dan komt er een explosie van geur door mijn neus zwieren. De geur is stevig, kruidig, brutaal. Ik neem de tijd om de smaken bij elkaar te laten komen en ik serveer er vandaag frietjes naast, gewoon, doe eens gek. Ik heb dit recept erg moeten aanpakken, als ik alleen op geur af mag gaan, ben ik meer als tevreden.
Natuurlijk ook proeven van de Groninger Herfststoof
Ik ben zo benieuwd. De smaken zullen ze bij elkaar komen? Ik zit met smacht te wachten om te beginnen. Ik word bijna van mijn stoel geramd van alle smaken. Ik proef de bok, op andere momenten komt juist de mosterd naar voren. De champignons houden zich goed, de vleesachtige structuur geeft waar dit gerecht om vraagt. De sojabrokken zitten volgezogen met herfstbok en champignons bouillon. De salade ernaast geeft wat licht, frietjes vind ik er prima bij passen, ze zuigen de smaak van de saus op. Hij is aards, vol van smaak, warm en verzadigend. Mocht je niet zo van bier houden dan kun je misschien de helft doen en de andere helft met kokosmelk. Zoals het gerecht nu is, is het een stoer no-nonsens gerecht. Een heerlijke smaakbom en niet moeilijk om te maken.
Dit is ook leuk om te lezen:
- Vegan kookroom welke soorten zijn er?
- Antilliaanse Stoofpot
- Vegan cherry cheesecake
- Shop tip … leuke borden
Groninger Herfststoof
Equipment
- koekenpan
Ingrediënten
- 200 gram sojabrokken
- 350 gram champignons of andere paddestoelen
- 2 eetlepel Groninger mosterd
- 2 witte uien
- 3 tenen knoflook
- 1 eetlepel bloem
- 1 eetlepel boter
- 1 flesje herfstbok
- 3 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- 200 milliliter champignon bouillon
- 2 eetlepel tomatenpuree
- 2 plakken ontbijtkoek
- 250 gram wortelen
Instructies
- Wel de sojabrokken met de instructies op de verpakking, meng dit vervolgens met de mosterd. Snij ondertussen de uien, champignons en of paddenstoelen en de knoflook fijn. Doe een flinke klont boter in de pan en bak de sojabrokken hierin rondom bruin. Braadt zo goed als kan de brokken aan, voor een extra intense smaak. Haal de sojabrokken uit de pan en zet opzij.
- Fruit de uien in het bakvet van de brokken en voeg hierna de knoflook toe. Voeg wanneer de uien glazig zijn de bloem toe en bak dit een paar minuten mee.
- Voeg de herfstbok toe aan het uienmengsel en roer totdat het bloemmengsel helemaal is opgenomen Voeg hierna de tomatenpuree, bouillon, laurierblaadjes en kruidnagels toe en roer nogmaals goed door.
- Kruimel de ontbijtkoek door de stoofpot en voeg de sojabrokken toe. Laat de Groningse stoofpot minimaal 25 minuten pruttelen. Roer af en toe door en voeg wanneer de stoof te droog wordt wat extra bouillon toe.Eet smakelijk!