Japanse Soba Noodles

Japanse Soba Noodles

Japanse Soba Noodles: Soba noodles heb ik nog nooit geprobeerd, mirin en paksoi ken ik ook niet. Nieuwe ingrediënten uitzoeken, testen en verwerken in een gloednieuw recept. Dus vandaag gaan we weer nieuwe smaken en geuren ervaren.

Paksoi, wat is het? Hoe smaakt het?

Het is een lang bladig open Chinesekool.. Het heeft witte bladstelen en groene bladeren. Het is het hele jaar verkrijgbaar en wordt in Nederland geteeld. Ze behoren tot de kruisbloemenfamilie en het is een bladgroente. De volle kleur doet vermoeden dat het een krachtige smaak heeft, maar het is juist teder, zacht, zoet en heeft iets van de smaak van Chinesekool. Paksoi bevat veel bètacaroteen, dit wordt omgezet naar vitamine A, dit houdt je huid en slijmvliezen gezond en je ogen goed werkend.

Boekweit noodles

Ze horen wat kruidiger te smaken, met een nootachtige hint. De bijt van volkoren spaghetti. Ze zijn gezonder dan andere soorten noodles, boekweit is geen graan maar een vruchtje of zaadje. Ze zijn koolhydraatarm en bevatten veel aminozuren. Verder is het een goede bron voor eiwitten, vezels, ijzer, mangaan en thiamine. Mangaan helpt bij het maken van collageen, zorgt voor gezond kraakbeen en botten. Soba noodles bevatten minder calorieën, meer vezels en meer eiwitten dan normale pasta.

Ze hebben een hoge glycemische lading, dit heeft flink effect op de bloedsuikerspiegel. 

Over de kook

Ik start door alle ingrediënten te snijden. Dit doe ik meestal, aangezien dit een snel recept is, vind ik dat echt een must. Anders raak ik nog over de kook, raak ik wat aangebrand en ben geen leuk gezelschap. Het gekke is, ik lees een recept steeds opnieuw, bang om een stap over te slaan, zodat er iets rauw is, of nog erger een ingrediënt vergeten wordt om toe te voegen. Het is een prachtig gerechtje om te maken, het tempo zit er goed in, je hebt echt snel iets op tafel. Dat is handig als de temperatuur stijgt en de zomer er is.

En dan gaan we proeven

Tuin aan versheid, kleuren en structuren. Prachtig op het eerste gezicht. Smaak is fijn door de groenten en de speelse elementen. De vele sauzen brengen een diepte die ik nog niet goed ken, waar ik dolgraag meer van wil leren kennen. In dit gerecht weet ik weer dat ik een leerling ben in smaken, verheugd kijk ik naar het volgende recept dat ik ga maken. Een student van het leven. Koken, proeven de school waarin ik maar al te graag plaatsneem. Het verzadigd me, het koken, het is net dat beetje meer aandacht schenken aan mijn gerecht. Maar ook het proeven, tijd nemen om te eten en meer initiatief eten. 

Japanse Soba Noodles
Afdrukken

Japanse Soba Noodles

Gang Hoofdgerecht, lunch
Keuken Japans
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 7 minuten
Porties 4
Auteur Jubinka

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olie
  • 2 uien halve maantjes
  • 1 winterwortel in kleine stukjes
  • 100 gram broccoli in kleine roosjes
  • 1/2 paksoi in grove stukken
  • 125 gram taugé
  • 150 gram shiitakes in plakjes
  • 300 gram soba noodles
  • 1 eetlepel geroosterde sesamolie
  • 1 1/2 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel mirin
  • 1/2 eetlepel rijstwijn

Garnering

  • sesamzaad naar smaak
  • gebakken uitjes naar smaak

Instructies

  • Maak de noodles klaar volgens instructies op de verpakking.
  • Verhit de wok tot ie rookt. Doe olie erbij en dan ook de ui, wortel en broccoli-roosjes. Tot ze wat beginnen te kleuren. De paksoi en taugé mag erbij tot ze een derde zijn geslonken. 
  • Shiitakes mogen er nu bij. Dan de vloeibare sauzen: sesamolie, sojasaus, mirin en rijstwijn. De noodles nu toevoegen, laat mee warmen, goed doorroeren, opdienen met de gebakken uitjes en sesamzaad. 
    Eet smakelijk! 

Dit is ook leuk om te lezen