Je eigen droogbloemen zelf drogen

Droogbloemen

Droogbloemen, een prachtig decoratiestuk voor in je huis of tuin. Plus, als bonus kunnen droogbloemen maar liefst een jaar mee. Je kan er daarom lang mee doen en hoeft hiervoor geen bloemen te verspillen. Dit maakt dat droogbloemen ook zeer duurzaam zijn. Ook hoef je hier niet veel geld voor neer te tellen, want meestal zijn kant en klare droogbloemen aardig duur. Ten slotte hoef je zo ook geen wekelijks geld meer uit te geven aan een nieuw boeket.

De meeste mensen gebruiken vaak kunstbloemen als vervanger voor echte bloemen. Maar je kan milieuvriendelijk gezien, het beste gaan voor droogbloemen. En eerlijk is eerlijk, dit soort bloemen zijn toch eigenlijk ook een stuk mooier.

Houd jij ook zo erg van droogbloemen en heb je ze altijd zelf een keer willen drogen? Dat kan! Dit kun je doen door de volgende stappen te doorlopen. Het is ook totaal niet moeilijk om te maken. Dus ga er vooral mee aan de slag als dit jou een leuke seizoensklus lijkt, wie weet wordt dit wel je nieuwe lievelingshobby!

Maar eerst, wat zijn droogbloemen nou eigenlijk?

Het woord zegt het eigenlijk al. Dit zijn namelijk simpelweg bloemen die gedroogd zijn. Sommigen gaan een jaar of zelfs jaren mee, anderen gaan minstens tot 6 maanden mee. Het ligt maar net aan de bloemsoort. In ieder geval zijn de bloemen lang houdbaar.

Als je nog niet bekend bent met droogbloemen, zul je op dit moment waarschijnlijk nog niet helemaal overtuigd zijn. Gedroogde bloemen, ziet dat er niet heel karig uit? Maar dit is niet geval, het ziet er juist heel chique en mooi uit. Eigenlijk ziet het er niet heel veel anders uit dan een kersvers boeket. Alleen is de structuur anders en kunnen deze nogmaals een langere tijd mee.

Stap 1: Inspiratie opdoen

Bloemen heb je in allerlei kleuren, maten, stijlen en soorten. Dus je hebt heel veel keuze in het combineren van al deze aspecten. Het is heel begrijpelijk dat het daarom lastig is om te weten waar je moet beginnen. Gelukkig kan je onder andere op internet genoeg inspiratie opdoen. Hoe kan je immers beginnen aan je proces als je nog geen idee hebt wat voor bloemen en kleuren je wilt gebruiken?

Als je het leuk vindt, kun je zelfs inspirerende boeken aanschaffen die je op weg kunnen helpen. Een voor beeld is het boek genaamd ”Droogbloemen, ideeën en inspiratie voor styling met gedroogde bloemen.” In dit boek staan talloze plaatjes en opties met uitleg erbij, om jou te inspireren. Van simpele mooie boeketten tot kransen, tot de meest indrukwekkende creaties. Hier zou je vervolgens mee kunnen oefenen. Super leuk!

Stap 2: Pluk of koop bloemen naar keuze

Nu dat je inpiratie op hebt kunnen doen, kun je aan de slag gaan met het uitzoeken van bloemen en hier vervolgens een leuk boeket van maken. Je kunt uiteraard rondstruinen door een winkel als tuinland en daar op zoek gaan naar mooie bloemen. Maar je kunt ze natuurlijk ook zelf plukken uit de natuur of in je eigen tuin. Het is maar net wat je zelf prettiger vindt.

Een aantal geschikte en lang houdbare bloemen of planten zijn:

  • Lavendel
  • Ridderspoor
  • Zonnebloemen
  • Korrelbloemen
  • Fluitenkruid
  • Rozen
  • Strobloemen
  • Gipskruid
  • Zinnia
  • Hortensia
  • Engelwortel

Er zijn nog vele andere soorten planten of bloemen die je kunt gebruiken. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden. Bloemen zoals narcissen, tulpen, gerbera’s en amaryllissen zijn echter niet goed geschikt om te kunnen drogen.

Als je een mooie en kleurrijke selectie van bloemen hebt kunnen maken, dan kan je verder met de volgende stap.

Stap 3: Het drogen van de bloemen

We zijn nu in zekere zin aardig bij de climax van dit hele concept aangekomen, namelijk het drogen van de bloemen. En het leuke is ook nog eens dat je bloemen op een aantal verschillende manieren kan drogen.

De meest voorkomende manier is om de bloemen bij elkaar te binden en ze ondersteboven bij elkaar op te hangen. Eerst verwijder je overmatig blad aan de zijkanten met een schaar. Dan pak je er een rubberen elastiekje bij. Vervolgens bind je hiermee jouw gekozen bloemen samen en dit doe je in gelijke bundels. Hang nu de bloemen in een donkere en geventileerde ruimte. Zo kunnen de bloemen goed ventileren en zal het niet verschimmelen. Hierdoor zal het drogen zeker slagen.

Een andere gemakkelijke manier is om de bloemen te persen als het ware. Dit doe je door de bloemen voorzichtig tussen een zwaar boek, keukenpapier of een plantenpers te leggen. Als je ervoor kiest om hiervoor een boek te gebruiken, zorg er dan voor dat je daar weer een zwaar voorwerp op legt. Hierdoor trek je namelijk het vocht er uit zodat het goed kan drogen. Houd er rekening mee dat je door deze methode de bloemen zowaar plat maakt. Dus als je echt een boeket wilt maken, is deze manier wellicht niet geschikt voor jou. Maar zoek je bijvoorbeeld decoratie voor op een cadeautje of wil je je droogbloemen inlijsten? Dan is dit de perfect manier.

Last but not least: gebruik een kartonnen doos. Vul deze doos met rijst (tot 5 cm) en leg hier vervolgens de bloemen in. Zorg ervoor dat deze doos een deksel bevat. Ook is het natuurlijk belangrijk dat de bloemen in zijn geheel in deze doos passen.

Stap 4: Wacht geduldig op het eindresultaat

Ziezo, nu dat de bloemen klaargestoomd zijn om te drogen, is het momenteel een kwestie van geduldig afwachten tot het eindresultaat. Hoelang duur het proces van het drogen? Dat verschilt nog wel eens, dus het is daarom wel goed om de bloemen in de gaten te houden. Meestal duurt het 3-4 weken tot het gewenste eindresultaat zich begint te vormen. Maar het kan in sommige gevallen ook zomaar 8 weken duren.

Uiteindelijk als de bloemen eenmaal goed gedroogd zijn, kun je deze uiteraard in een gezellige vaas zetten, inlijsten, ophangen of wat je er dan ook mee van plan bent. Hopelijk heeft dit project voor jou kunnen slagen en kun je nu genieten van je eigen gedroogde bloemen!

Geen zin om zelf droogbloemen te maken?

Je kunt ze ook kant en klaar kopen. We geven je graag enkele voorbeelden:

Dit is ook leuk om te lezen: