Je tanden flossen hoe doe je dat?

flossen van de tanden

Flossen is een essentieel onderdeel van een goede mondhygiëne. Zo verwijder je voedselresten waar je tandenborstel niet bij kan. Door het regelmatig te doen verminder je de kans op tandbederf, tandvleesaandoeningen en slechte adem.

Waarom Flossen?

Tandenpoetsen alleen is niet voldoende om de mond volledig te reinigen. Tussen de tanden en kiezen bevinden zich namelijk kleine ruimtes. Hier kunnen zich voedselresten en bacteriën ophopen.
Deze resten kunnen leiden tot tandplak. Wat een dun laagje is dat zich op de tanden vormt. Als tandplak niet regelmatig wordt verwijderd, ontstaat er tandsteen. Tandsteen kan alleen door een tandarts of mondhygiënist worden verwijderd. Tandsteen kan leiden tot tandbederf en tandvleesaandoeningen.

Door regelmatig te flossen, verwijder je tandplak en voedselresten tussen de tanden en kiezen. Dit helpt de mond gezond te houden en voorkomt tandbederf en tandvleesaandoeningen. Bovendien kan flossen helpen om slechte adem te verminderen, omdat het voedselresten verwijdert die anders kunnen gaan rotten en een slechte geur kunnen veroorzaken.

Hoe moet je flossen?

Flossen lijkt eenvoudig, maar het is belangrijk om de juiste techniek te gebruiken om effectief te zijn en schade aan het tandvlees te voorkomen. Hier zijn de stappen die je moet volgen om goed te flossen met flosdraad:

  1. Neem ongeveer 45 centimeter flosdraad en wikkel het grootste deel ervan om de middelvinger van je ene hand en het andere deel om de middelvinger van je andere hand. Laat ongeveer 2,5 centimeter flosdraad over tussen de middelvingers.
  2. Breng de flosdraad voorzichtig tussen de tanden en kiezen, zonder te hard te duwen. Zorg ervoor dat je de flosdraad langs de zijkant van de tanden en kiezen beweegt en niet tegen het tandvlees duwt.
  3. Maak een C-vorm met de flosdraad om de tand of kies en beweeg de flosdraad op en neer om tandplak en voedselrest

Flossen met een tandenstoker

Met een tandenstoker kun je ook heel goed de ruimte tussen je tanden en kiezen schoonmaken. Zelf vind ik stokeren fijner dan flossen met een flosdraad.

Hoe vaak flossen?

Voor een goede mondhygiëne is het belangrijk om iedere dag te flossen. Dit helpt ook om een frisse adem te houden. Etensresten tussen je tanden gaan rotten en stinken. Zeker als je tandvleesproblemen hebt is regelmatig flossen belangrijk. Tandvlees aandoeningen zoals gingivitis of parodontitis worden veroorzaakt door de ophoping van bacteriën en tandplak onder het tandvlees. Deze ophopingen kunnen leiden tot nare ontsteking en bloedingen. Stokeren kan ook helpen om tandbederf te voorkomen.

Flos producten:

Dit is ook leuk om te lezen: