Keratine wat is het eigenlijk?

Keratine wat is het precies en is het vegan?

Keratine is een belangrijk eiwit dat voorkomt in de huid, haar en nagels van mensen en dieren. Het is onmisbaar voor ons lichaam. Het speelt een belangrijke rol bij de bescherming van deze weefsels en speelt een cruciale rol in hun functie en gezondheid.

Keratine in ons lichaam

Ons lichaam produceert keratine van nature. Dit gebeurt voornamelijk in de haarzakjes, waar de hoornstof wordt geproduceerd en vervolgens naar de haarschacht wordt getransporteerd. Hierdoor ontstaat de stevigheid en de glans van het haar.

Keratine is ook aanwezig in de nagels. Het zorgt voor stevigheid en bescherming van de nagelplaat. Daarnaast speelt het een belangrijke rol in onze huid. Vooral in de opperhuid (dit is de bovenste huidlaag). Het biedt bescherming tegen invloeden van buitenaf, zoals zonlicht, uitdroging en schadelijke stoffen.

De hoeveelheid en de kwaliteit van keratine in ons lichaam wordt beïnvloed door diverse factoren, zoals voeding, genetica, leeftijd en blootstelling aan externe stressfactoren zoals UV-straling en chemische stoffen.

Keratine in cosmetica

Keratine wordt regelamtig gebruikt in onze cosmetica producten. Het heeft vele voordelen voor de huid en onze haren. Zo zijn er shampoos, conditioners en haarmaskers verkrijgbaar die hoornstof bevatten. Deze producten beloven het haar sterker, gezonder en glanzender te maken.

Keratine in voedingssupplementen

Er zijn verschillende voedingssupplementen verkrijgbaar die keratine bevatten. Deze supplementen beloven het haar en de nagels sterker en gezonder te maken. Er is echter weinig wetenschappelijk bewijs dat deze supplementen daadwerkelijk werken.

Is het vegan?

Keratine is over het algemeen niet veganistisch omdat het een eiwit is dat voornamelijk voorkomt in dierlijke weefsels, zoals huid, haar en nagels. Deze hoornstof wordt vaak gewonnen uit dieren, zoals schapenwol, paardenhaar en veren van vogels.

Er zijn echter ook veganistische alternatieven voor keratine beschikbaar. Die worden geproduceerd uit plantaardige bronnen zoals soja, maïs en tarwe-eiwitten. Deze veganistische alternatieven worden vaak gebruikt in cosmetica- en haarverzorgingsproducten.

Sommige bedrijven zeggen dat hun veganistische keratine gebruiken. Het is niet altijd duidelijk hoe deze keratine precies wordt geproduceerd en of het echt veganistisch is. Het is daarom belangrijk om bij de producenten te informeren over de herkomst en hoe deze is geproduceerd. Wil je zeker weten dat het om een plantaardige variant gaat, bel dan met de fabrikant. Zelf heb ik gemerkt dat ze hier best graag vaag over blijven. Er zijn genoeg vegan beauty producten te vinden, die jij huid verstevigen en je haren laten glanzen. Ook zijn er heel veel vegan nagelproducten om je nagels goed te verzorgen.

Dit is ook leuk om te lezen:

Vond je deze blog leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook