Je huis verduurzamen, hoe pak je dit aan?

verduurzamen

Een duurzaam leven is voor veel Nederlanders een doel. Je kan het op verschillende manieren aanpakken. Naast een vegan lifestyle is je keus in transportmiddel een essentiële, de fiets is echt een stuk groener dan je auto. Maar ook in je huis kan je het verschil maken. Niet alleen voor het klimaat, maar ook voor je eigen portemonnee. We helpen je een stukje op weg.

Overal isoleren

Als je een wat ouder huis hebt, is de isolatie vaak niet zo goed op orde. Warmte ontsnapt in de winter, koelte vervliegt in de zomer. Je dak, de muren en je vloer zijn de drie punten waar het mis gaat. Door je dak te isoleren of spouwmuur- of vloerisolatie aan te brengen, schuif je de eerste dag met verwarming aan zo een flink stuk op.

Ook dubbel, of zelfs driedubbel glas draagt hieraan bij. Naast het tegenhouden van tocht houden deze ramen de aangename temperatuur een stuk beter binnen, zowel in de zomer als in de winter.

De ketel de deur uit

Door je energie in huis uit duurzame bronnen te halen, ga je enorm besparen op je maandelijkse energierekening. Geen centrale verwarming meer maar elektrische vloerverwarming, geen ouderwets fornuis maar een strakke kookplaat, je ketel de deur uit doen scheelt geld. En gebruik je zonnepanelen of een warmtepomp, door de zon te gebruiken om energie op te wekken sta je straks een stuk lekkerder te douchen.

Je oude apparaten

LED-lampen in plaats van de traditionele gloeilamp, een upgrade van je oude vaatwasser naar een energiezuinig model, deze veranderingen kunnen een merkbaar verschil maken in je energierekening. En onder duurzaam valt niet enkel energie, ook water kunnen we flink veel zuiniger mee omgaan.

Waterbesparende kranen en douchekoppen helpen je op weg, maar ook een zandloper naast je douche kan je motiveren om voorzichtiger met je waterverbruik om te gaan.

De investeringen rijzen de pan uit

Het grondig verduurzamen van je huis vraagt om grote investeringen. Een warmtepomp is echt een dure aanschaf en ook zonnepanelen slaan een flink gat in je bankrekening. Gelukkig zijn er mogelijkheden om financiële hulp te krijgen bij deze stappen.

De subsidieregeling ISDE ondersteunt je financieel bij het isoleren van je huis, zo is er een stuk meer mogelijk met jouw budget. Laat je goed informeren, ga een avondje zitten voor energie vergelijken en financiële lange termijnplannen voor je overgaat tot actie.

Geen ruimte, wel oplossingen

Ontbreekt het je aan budget? Dan is er nog genoeg dat je kan doen. Vaker op de fiets stappen bijvoorbeeld, deuren sluiten en tocht buiten houden door middel van strips of een dikke, opgerolde handdoek. Je huis regelmatig ventileren, want verse lucht verwarmt eenvoudiger dan oude.

Wassen op 30 graden als het kan en de stekkers uit het stopcontact om sluipverbruik te voorkomen. Al deze maatregelen zijn goed voor jouw groene huis en voor je portemonnee. En er is een derde voordeel. Met de verwarming een graadje lager kruip je samen met je lief onder een dekentje op de bank, dat is nog goed voor de romantiek ook.

Dit is ook leuk om te lezen: