Een beter milieu begint bij jezelf …

Milieu

Ken je deze slogan nog? En hij is zo waar. Kijk maar om je heen. De temperaturen stijgen en voedsel wordt schaarser en veel duurder. Hoogtijd dus om met elkaar in actie te komen. Alle kleine beetjes maken samen veel. Dus ook jij kunt in je eentje of met je gezin al het verschil maken voor het milieu.

Verander je eetpatroon

We zijn eraan gewend geraakt dat we alles kunnen eten wat we willen, aangezien supermarkten vol liggen met een overvloed aan producten, zoals avocado’s en items die buiten het seizoen vallen. Vaak hebben deze producten een lange reis afgelegd voordat ze in onze supermarkten belanden.

Een tip is om te kiezen voor groenten en gerechten die in het seizoen zijn en om lokaal geteelde producten te eten. Dit draagt bij aan het verminderen van de afstand die voedsel moet afleggen. Probeer daarnaast zoveel mogelijk plantaardig te eten voor een gezondere levensstijl.

Waarom vaker plantaardig, beter is voor het milieu?

Het is niet mogelijk om er een rooskleuriger beeld van te schetsen: vlees is simpelweg schadelijk voor het milieu. Dit komt voornamelijk door de impact van het voedsel dat de dieren consumeren voordat ze worden geslacht. Bovendien wordt vlees vaak beschouwd als een welvaartsproduct. In vroegere tijden was dagelijks vlees eten een luxe, met bovendien kleinere porties. Is vlees noodzakelijk voor een gezond voedingspatroon? Het antwoord is nee. Vlees kan zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid.

Er zijn veel lekkere plantaardige vervangers. Alles over vleesvervangers lees je in dit artikel: Vegan vleesvervangers

Kaas

Nederlanders hebben een passie voor kaas, een liefde die zich uitstrekt tot een rijke variëteit aan soorten en formaten. Echter, het productieproces van kaas draagt aanzienlijk bij aan milieubelasting. Voor het produceren van zelfs een bescheiden hoeveelheid kaas is al snel tussen de 6 en 10 liter water nodig. Gelukkig komen er steeds meer innovatieve kaasvervangers op de markt, die niet alleen de smaakpapillen prikkelen, maar ook minder impact hebben op het milieu. Deze alternatieven bieden een duurzamer alternatief voor de traditionele kaasconsumptie en dragen bij aan een bewustere en milieuvriendelijkere keuze in onze eetcultuur.

Gebruik minder water

In de zomer hebben we vaak een tekort aan water. Maar ook water zuiveren kost veel tijd en energie. We kunnen zelf al veel doen om water te besparen.

Vang regen water op

Door regenwater op te vangen, bijvoorbeeld in een regenton of andere bakken, creëer je een waardevolle bron van water. Dit opgevangen regenwater kan vervolgens op een milieuvriendelijke manier worden ingezet voor het bewateren van je planten. Deze eenvoudige praktijk draagt niet alleen bij aan het verminderen van de vraag naar leidingwater, maar bevordert ook duurzaamheid door het hergebruik van een natuurlijke hulpbron. Het is een kleine, maar effectieve stap naar een meer bewuste en ecologische levensstijl, waarbij we ons bewust zijn van de waarde van water en tegelijkertijd zorgen voor een gezondere leefomgeving voor onze planten.

Douchen

Het besparen van water tijdens het douchen is een waardevolle bijdrage aan milieubewust gedrag. Gelukkig zijn steeds meer mensen zich bewust van hun waterverbruik en hebben zij hun douchetijd al aanzienlijk verkort. Een aanvullende stap in de richting van duurzaam douchen is het gebruik van een waterbesparende douchekop. Deze innovatieve douchekoppen verminderen de waterstroom zonder concessies te doen aan de waterdruk, waardoor je kunt genieten van een comfortabele douche-ervaring en tegelijkertijd aanzienlijk water kunt besparen.

Koop minder spullen en koop vaker tweedehands

Het productieproces van goederen vergt aanzienlijke hoeveelheden energie en vereist een overvloed aan grondstoffen. Neem bijvoorbeeld kleding: de vervaardiging van een nieuwe spijkerbroek, jurkje of een paar nieuwe schoenen vergt een aanzienlijke hoeveelheid water. Dit geldt evenzeer voor nieuwe computers, stofzuigers, vaatwassers, stoelen, banken, mobiele telefoons, laptops of televisies bijvoorbeeld.

Een duurzame keuze maken, echter, kan een impact hebben. Overweeg eens om tweedehandsartikelen te kopen als je op zoek bent naar iets nieuws. Door tweedehandsproducten te omarmen, voorkom je niet alleen dat anderen hun spullen weggooien, maar vermijd je ook het gebruik van nieuwe grondstoffen. Het is een eenvoudige, maar effectieve manier om bewust om te gaan met onze consumptiegewoonten en bij te dragen aan een meer duurzame toekomst. Dus, voordat je iets gloednieuws aanschaft, overweeg de waarde van tweedehands en draag bij aan een circulaire en milieuvriendelijke economie.

Tweedehands is beter voor het milieu

Het kopen van tweedehands items is niet alleen ontzettend duurzaam, maar ook verrassend voordelig én leuk! Vroeger nam ik regelmatig mijn kinderen mee naar rommelmarkten, waar ze voor slechts een paar euro allerlei leuk nieuw speelgoed konden vinden. De spanning van het ontdekken van schatten voor een fractie van de prijs maakte het een opwindend avontuur.

Tegenwoordig zijn mijn kinderen zelf enthousiaste verkopers op de rommelmarkt. Het is geweldig om te zien hoe ze hun oude spullen een nieuw leven geven en tegelijkertijd anderen blij maken met betaalbare vondsten. Op deze manier verdienen ze niet alleen een leuk zakcentje bij, maar leren er ook nog eens enorm veel van. Ze leren met mensen omgaan, verkopen en onderhandelen onder andere.

Eten is niet gemaakt om weg te gooien

Het verspillen van voedsel is in 2024 absoluut ondenkbaar! Enkele jaren geleden betrapte ik mezelf er nog wel eens op. Ik opende de koelkast en trof iets aan dat niet meer bruikbaar was. Het is verbazingwekkend dat ongeveer een derde van al het wereldwijd geproduceerde voedsel wordt verspild. Daarom is het nu meer dan ooit belangrijk om bewust inkopen te doen en alleen te kopen wat je echt nodig hebt. Het opstellen van een weekmenu kan hierbij enorm behulpzaam zijn.

Heb je toch kliekjes over? Gooi ze dan niet weg! Ze kunnen dienen als heerlijke lunch voor de volgende dag, of je kunt een speciale ‘kliekjesdag’ inlassen. Als dat niet jouw voorkeur heeft, zijn er vaak mooie initiatieven beschikbaar. Bijvoorbeeld op platforms zoals Facebook, waar je kunt aangeven dat je eten over hebt en anderen het kunnen ophalen. In onze buurt hebben we zelfs een buurtkoelkast waar ik regelmatig maaltijden inzet. Op deze manier kan iemand die minder te besteden heeft of duurzaam wil leven, genieten van een smakelijke vegan maaltijd. Het delen van voedsel wordt zo niet alleen een daad van bewustwording, maar ook een gebaar van gemeenschapszin en duurzaamheid.

Eten is niet gemaakt om weg te gooien

Dit is de top 5 meest weggegooide eten:

  • Brood (Zeven vegan recepten om oud brood te gebruiken)
  • Zuivel (denk aan de plantaardige melk en yoghurt soorten)
  • Groente (kijk of je het nog kunt gebruiken voor een smoothie)
  • Fruit (ook bij het fruit, meestal kun je het nog deels gebruiken voor een smoothie.
  • Aardappels (gooi ze niet weg, bak ze de volgende dag op of gebruik ze voor een aardappel salade)

Dit zijn een aantal tips om het milieu te sparen.

Deel dit bericht gerust op social media. Abonneer je ook op onze YouTube kanaal.