De aroma diffuser, dit wil je erover weten

Afgelopen week was mijn schoonmoeder jarig. En omdat ik het vaak leuk vind om originele en onverwachtse cadeaus te geven, leek een aroma diffuser me wel een passend cadeau. Zelf wist ik nog niet zo veel van de aroma diffuser af. Het enige waarvan ik op de hoogte was, was dat dit een apparaat is waar je een etherische olie aan toevoegt dat vervolgens verdampt en je een ontspannen gevoel geeft. Maar wat het is en hoe het allemaal precies werkte, had ik nog geen flauw idee over.

Zonder ons ingelezen te hebben van tevoren, hebben mijn vriend en ik uiteindelijk alsnog de diffuser als verjaardagscadeau gegeven. Maar misschien hadden we achteraf toch daar iets meer tijd aan moeten besteden. Niet dat het cadeau tegenviel of iets dergelijks, het werd juist erg enthousiast en blij ontvangen door moeders. Maar niemand had verstand van dit interessante voorwerp, want hoe werkt zo’n aroma diffuser dan?

Achteraf kon ik best wel een artikel gebruiken over de werking van een aroma diffuser. Zou jij ook graag een aroma diffuser aan willen schaffen en ben je benieuwd hoe het apparaatje werkt en wat het doet? Dan zou ik graag bij deze, na me dit keer wel goed ingelezen te hebben, dit artikel met je willen delen. Dus schoonmoeder, deze is voor jou!

Wat is een aroma diffuser?

Een zogenoemde aromalamp of diffuser is eigenlijk een hulpmiddel om etherische oliën in de ruimte te kunnen verspreiden. En dit ook nog eens op een milieuvriendelijke manier. Dat gebeurt in de vorm van een subtiele mist dat is verneveld in de diffuser. Deze mist heeft door de etherische olie een ontspannen werking. Etherische of essentiële oliën zijn een bepaalde soort olie die zorgen voor een rustgevende sfeer. Dus een diffuser kan erg goed helpen als je bijvoorbeeld stress of onbalans ervaart. Je kunt een diffuser aanschaffen in kleine, gemiddelde en grote maten.

Hoe werkt een aroma diffuser?

Het is eigenlijk heel gemakkelijk. Elke diffuser bevat een waterreservoir. Deze vul je als eerste met water en daarna voeg je 3-4 druppels etherische olie naar keuze toe. Dus met een flesje olie, kan je ook nog eens lang doen. Tot slot hoef je alleen nog maar de stekker in het stopcontact doen. De combinatie van het water met de olie wordt vervolgens door de diffuser omgezet in die nevel. Omdat deze nevel koud is, blijft de etherische olie goed in stand waardoor er een heerlijke geur en een ontspannen sfeer ontstaat in je huishouden.

De diffuser kan je zowel lang als kort aanzetten. Het is maar net wat jij prettig vindt. Wel wordt het aangeraden de diffuser niet hele dagen aan te laten staan. Dit kan namelijk ervoor zorgen dat er te veel etherische olie vrijkomt en daardoor kan je klachten krijgen als bijvoorbeeld hoofdpijn.

Wat zijn etherische oliën?

Etherische oliën zijn natuurlijke oliën. Deze worden namelijk gewonnen uit plantsoorten zoals bloesem, bladeren en vruchten. Ook bevatten deze oliën geen vet. Etherische oliën zijn erg rijk aan heilzaam werkende ingrediënten waardoor jij vervolgens tot rust kan komen.

Een aantal voorbeelden van populaire etherische oliën zijn;

  • Lavendelolie
  • Eucalyptus
  • Citronella
  • Bergamotolie
  • Sandelhout
  • Pepermuntolie

Waar is de diffuser goed voor?

Zoals benoemd zorgt een aroma diffuser voor een fijne ontspanning en een lekkere geur in huis. Maar dat is zeker niet het enige waar het goed voor is. Aroma diffusers zorgen namelijk voor nog veel meer aangename aspecten.

  • Het is goed voor je immuunsysteem
  • Zorgt voor een goede nachtrust
  • Door een paar druppels eucalyptus helpt het tegen verkoudheid
  • Het zorgt voor hygiëne in huis
  • Het is goed voor de luchtvochtigheid
  • Door pepermuntolie kan het helpen tegen hoofdpijnklachten

Schoonmaken

Ook is het belangrijk je diffuser zo nu en dan te reinigen. Het wordt aangeraden dit één keer in de twee weken te doen. Dit doe je door de diffuser te vullen met lauw water en vervolgens een aantal druppels schoonmaakazijn toe te voegen. Daarna laat je de diffuser 30 minuten vernevelen.

Na deze 30 minuten leeg je de diffuser en maak je het schoon met pure schoonmaakazijn. Vul hierna de diffuser nogmaals met lauw water. Dit laat je een kwartier draaien. Tot slot laat je het water er uit lopen en droog je de diffuser af.

Aroma diffuser en huisdieren

Als je huisdieren hebt zoals honden of katten, is het belangrijk om voor een aantal dingen uit te kijken. Zo kunnen niet alle honden en katten tegen alle etherische oliën. Hierdoor kunnen ze gaan braken en zwak op hun benen komen te staan. Oliën als eucalyptus, kaneel, tijm, wintergroen, kruidnagel en teatree zijn niet geschikt voor je huisdieren.

Zorg ervoor dat er altijd een aantal deuren en/of ramen open staan zodat de lucht wat door kan tochten bij gebruik van een aroma diffuser met huisdieren in huis.

Dit is ook leuk om te lezen:

YouTube

Ben je al geabonneerd op ons YouTube-kanaal? Ontdek een wereld van diverse video’s, waaronder boeiende interviews, Yvonne’s fascinerende dierenweetjes, verslagen van evenementen, meeslepende reisverhalen, inspirerende kookvideo’s en nog veel meer!