Waarom zou je voedingssupplementen nemen?

voedingssupplementen

Waarschijnlijk denk jij net als ik heel lang dacht. “ik eet 2 stuks groenten en 2 stuks fruit per dag, waarom zou ik extra vitamines en mineralen nemen?”. Toch kreeg ik van verschillende kanten wel advies om dit wel te doen. Daarom ging ik op onderzoek uit.

Onze voeding is te bewerkt

Tijdens mijn zoektocht waarom het belangrijk is om extra supplementen bij te slikken. Kwam ik steeds weer op hetzelfde antwoord uit: We halen te weinig voedingsstoffen en bouwstoffen, uit onze voeding. De voeding van tegenwoordig is zo bewerkt, dat er te weinig vitamines en mineralen in zitten voor ons lichaam.

Een aantal jaar geleden onderschrijft het Voedingscentrum dit in een rapport. Als je eet volgens de schijf kom je verschillende belangrijke voedingsstoffen te kort.

We bouwen veel te korten op

Veel mensen eten echter slechter dan de schijf van vijf. Dit is uit onderzoek van de Gezondheidsraad gebleken. Dat betekent dus dat we behoorlijke tekorten opbouwen. De tekorten zijn gebaseerd op vastgestelde Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden (ADH). De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden zijn ooit vastgesteld om ziektes als gevolg van tekorten te voorkomen. En dan vooral om ernstige ziektes te voorkomen zoals bijvoorbeeld scheurbuik of rachitis.

We eten dan in veel gevallen niet volgens de schijf van vijf, waar we al voedingstekorten krijgen. Echter leven we ook in een hectische wereld, met de nodige stress en angst.

Angst en stress

Sinds Corona is de wereld anders. Alles is erg onvoorspelbaarder, onveiliger en dat levert dan weer veel stress op. We hebben niet alleen stress van Corona, maar over veel meer dingen, bijvoorbeeld:

  • Gezondheid
  • Werk
  • Voeding (dit kan ook de nodige stress met zich meebrengen).
  • Zorgen
  • Ruzie

Wat is een goede basissuppletie?

De basis begint zeker nog steeds bij goede en gevarieerde voeding. Drink voldoende water en eet veel groenten en twee stuks fruit per dag. En omdat je daar niet voldoende uithaalt voor je ADH, is het goed om een goede basissuppletie te nemen.

Een goede multivitaminen

Een goede multivitaminen is een mooi uitgangspunt om mee te starten. Je wilt in de basis namelijk alle voedingsstoffen aanvullen. Een multivitaminen is een goede mix van vitamines én mineralen.

Vitamine C

Vitamine C zou moeten behoren tot je basissuppletie. De mens is één van de weinige zoogdieren die zelf geen vitamine C kan aanmaken. Hierdoor zijn we afhankelijk van vitamine C uit onze voeding, met name uit groente en fruit. Vanwege de gezondheidsvoordelen en het feit dat de meeste mensen onvoldoende groenten en fruit eten (en de gegeten voedingsmiddelen vaak onvoldoende nutriënten bevatten), zou het tot je basissuppletie moeten behoren. Vitamine C draagt bij aan een normale werking van het immuunsysteem, vult de antioxidanten in het lichaam aan en versnelt het herstel na ziekte. Daarnaast is het goed voor het zenuwstelsel en draagt het bij aan het geheugen, een heldere geest, geestelijke veerkracht en het concentratievermogen. Ook is het goed voor de gemoedstoestand en draagt het bij aan de vermindering van vermoeidheid. Vitamine C draagt ook bij aan normale collageenvorming en is nodig voor de werking van de bloedvaten, de botten, het kraakbeen, de huid. Tijdens ziekte en stress gebruikt het lichaam veel vitamine C en zou je de dosering zelfs mogen verhogen.

Het supplement  Premium Vitamin C van Goldea Health is een hoog gedoseerde 1000mg sodium ascorbaat, ook wel natrium ascorbaat. De meest lichaamseigen vorm en wordt daarom heel goed opgenomen. De aanbevolen dagdosering is 1 per dag.  

Vitamine D3

In ons land is de zon in de winter niet sterk genoeg om voldoende vitamine D aan te maken. Maar ook in de zomer kunnen we makkelijk een te kort oplopen als we veel binnen zijn door werk of andere bezigheden Niet vreemd dus dat de meesten van ons een vitamine D-tekort hebben. Vitamine D is de sleutel voor een goed immuunsysteem en aan het geven van meer energie gedurende de dag. Het supplement  Vitamine D3 en Vitamin D + K2 van Goldea Health zijn beide goede plantaardige vormen van vitamine D3. De aanbevolen dagdosering is 1 per dag. Het is van belang het hele jaar vitamine D te gebruiken waarbij je in de herfst/winter zou kunnen kiezen voor een sterkere dosering, namelijk de 16 Vitamin D3 + K2 van Goldea Health.   

Vitamine B12

Risico van te weinig vitamine B12 zijn neurologische klachten, bijvoorbeeld tintelingen of krachtverlies. Coördinatie problemen en pijn, neerslachtigheid, concentratieproblemen of vergeetachtigheid. Moeheid, bloedarmoede of zelfs tandvleesproblemen kunnen voorkomen bij een tekort aan vitamine B12. Dit is een breed scala aan klachten. Deze vitamine zit vooral in dierlijke producten. Mensen die geen of minder vlees eten hebben hierdoor grote kans op B12 te kort. Als je het niet eet, krijg je het logischerwijs ook niet binnen. Een breed scala aan klachten kunnen ontstaan bij een tekort aan vitamine B12.  Deze vitamine zit vooral in dierlijke producten. Mensen die geen of minder vlees eten hebben hierdoor grote kans op B12 te kort. Als je het niet eet, krijg je het logischerwijs ook niet binnen. Mensen die vegetarisch eten of veganistisch eten is het verstandig om vitamine B12 goed te blijven aanvullen.  Een te kort aan B12 merk je vaak veel te laat op. 

Active B12 support van Goldea wordt geadviseerd om 1 capsule per dag in te nemen bij de maaltijd.  Ik slikte eerst op advies van een vegan dietiste een ander merk. Echter had ik nog steeds klachten als: Vermoeidheid, minder zicht (ik dacht is de leeftijd), weinig energie. Nu ik 4 weken deze slik merk ik meteen verschil, ik slaap beter en ben minder moe. Dat wazige zicht is weg en ik heb weer meer energie.

Omega-3

Omega-3-vetzuren vervullen een sleutelrol in de menselijke gezondheid. Omega-3-vetzuren bepalen de kwaliteit van de celmembranen in onze lichaamscellen, waaronder in het hart en de hersenen. Hoe beter de membranen worden verzorgd, hoe beter ze hun werk kunnen doen. In het lichaam speelt vooral de verhouding tussen omega-3 en omega-6 een rol. Omega-6 krijgen we in de vorm van arachidonzuur in zeer ruime mate binnen via bijvoorbeeld plantaardige oliën, vlees en bewerkte producten. De verhouding tussen omega-6 en omega-3 vetzuren in westerse voeding is ongeveer 15-25 : 1, terwijl een verhouding van ongeveer 5:1 tot 1:1 het meest optimaal is. Een hoge verhouding omega-6 ten opzichte van omega-3 vetzuren in voeding, bevordert onder meer ontstekingen en is geassocieerd met vele chronische ontstekings gerelateerde (immuunsysteem) ziekten maar ook long-covid klachten. Maar dus ook voor je huid om de acne weg te houden. Om de verhouding te herstellen, moet je in ieder geval de inname van omega-6 drastisch verminderen. Basissuppletie omega-3 is een vereiste om de balans tussen omega-6 en omega-3 te herstellen. Het supplement  Premium Vegan Omega-3 van Goldea Health is een goede algenolie met de juiste verhouding EPA en DHA. Wist je dat omega 3 vaak in de vorm van visolie gekocht wordt? Echter maakt de vis geen omega 3 aan maar haalt het uit zijn voeding (algen). Daarom is een algenolie een betere en duurzamere bron van omega 3, bovendien zorgt het niet voor nare oprispingen. De aanbevolen dagdosering is 1 per dag.

Magnesium

Gemiddeld heeft de mens 5 mg magnesium per kilo lichaamsgewicht per dag nodig. Omdat deze inname door middel van voeding door zeer weinig mensen gehaald wordt, is het verstandig dit aan te vullen met een supplement. Een tekort aan magnesium heeft een negatieve invloed op het maagdarmstelsel (peristaltiek van de darmen), skelet en het centrale zenuwstelsel. Een magnesiumtekort uit zich vaak in veel stress en slecht slapen. Andere vroege symptomen van een magnesiumtekort zijn misselijkheid, verminderde eetlust, zwakte, tintelingen, gevoelloosheid, toevallen, veranderingen in de persoonlijkheid, een abnormaal hartritme en coronaire spasmen. Dit kunnen allemaal redenen zijn om magnesium te gaan gebruiken zeker als je sport, maar ook bij verschillende ziektebeelden kan magnesium verbetering bieden. Daarnaast hoeft een (beginnend) magnesiumtekort zich niet altijd te uiten. Het supplement Premium Magnesium van Goldea Health bestaat uit 4 organische vormen in een vegan capsule die zorgen voor een betere opname. De aanbevolen dagdosering is 2 per dag. 

Zelf ben ik nu een paar maanden gelden overgestapt naar de vegan van supplementen van Goldea.

Vond je deze blog leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook