Zwarte Bonenburger

Zwarte bonenburger recept helemaal vegan

Zwarte Bonenburger: Proberen zo clean mogelijk te eten begint met meer zelf bereiden. Kleine stapjes neem ik daarin. Daarin staat liefde voor mezelf, de wereld en mijn gezondheid voorop. Deze zwarte bonenburger is daar een mooi voorbeeld van.

Geschiedenis van de burger

Er zijn talloze verhalen over de herkomst van de burger. Zo claimen nogal wat landen dat zij de eerste waren, welke waar is kan ik niet vertellen. Ik kwam een verhaal tegen dat strijders hun rundvlees onder de zadel van hun paard legden, zodat het mals zou worden. Dit aten ze rauw. In het stadje Hamburg besloten ze om het vlees op te warmen. Voila de eerste hamburgersteak. Het zou kunnen dat de geschiedenis helemaal tot de 13e eeuw herleid kan worden. De Amerikanen vinden dat de geschiedenis pas echt begon toen de Duitse immigranten het meenamen naar de VS. Rond 1900 kwam het broodje erbij. Het succes van de burger is te danken dat je het lopend en staand kunt eten. Hopelijk wordt de plantaardige versies nog veel succesvoller. 

Zwarte bonen, wist jij dit al?

Op de lijst van de gezondste bonen en peulvruchten staan zwarte bonen op de vijfde plaats. Natuurlijk zitten ze vol eiwitten, top voor spieropbouw. Vezels waarvan je spijsvertering gelukkig wordt. Ze zijn vol gepakt met mineralen, B-vitaminen en goede koolhydraten. Ook zijn ze goed voor je hart en bloedvaten. Ze verlagen LDL-cholesterol. Je bloedsuiker houden ze in balans, antioxidanten, die je weerstand een opkikker geven en ze helpen je afvallen. Bovendien zijn ze lekker betaalbaar, ook belangrijk!

Bereiding

De stappen loop ik snel door, ze zijn simpel, het gaat snel. Als ik de burgers wil vormen merk ik de losse structuur. Waarbij ik bij de vorige burgers echt het idee had dat ik ze naar elkaar kon duwen, blijf ik hier de losse onderdelen voelen, ze vallen terug in de kom en hebben geen zin om bij elkaar te blijven. Vraag niet hoe maar het is me gelukt om er echt burgers van te maken. Misschien heeft het schietgebedje geholpen dat ik heb gedaan.

Taste test

Ik heb er wat citroensap over gedaan, om even dat zuurtje erbij te krijgen. Ik neem de eerste hap, achter in mijn keel verneem ik gelijk dat hij een beetje pit heeft. De kruiden bieden mij veel smaak. De buitenkant is een beetje knapperig, het heeft een beetje bite. Ik vind het jammer dat de pindakaas en de champignons er niet goed in terug te vinden zijn. In een burgerbroodje is ie wat tammer met een beetje mayonaise of ketchup, een augurk misschien en wat sla. Gecombineerd is de burger goed te doen, puur en alleen de burger is ie hoog op smaak en het pittige dat mijn smaakpapillen goed bezig houden. Het zuurtje van burger komt ook even voorbij gefietst. 

De zwarte bonen burgers heb ik een dag later met wat ketchup genoten, nu denk ik, deze blinken uit in een broodje. Sla erbij, een uitje, saus en eventueel iets zuurs. Maken dus!

vegan zwarte bonenburger zo maak je die.
Afdrukken

Zwarte Bonenburger

Gang Bijgerecht, lunch
Auteur Jubinka

Equipment

 • keukenmachine

Ingrediënten

 • 60 gram pindakaas
 • 1 blik zwarte bonen
 • 2 bosuitjes in ringetjes
 • 50 gram aardappel geschild en in stukjes
 • 2 tenen knoflook geperst
 • 2 theelepel chillivlokken 1 als je van minder pittig houdt
 • 1 theelepel gemalen komijn
 • 1 eetlepel olie
 • 2 eetlepel havermout
 • 1 biologische citroen rasp de schil
 • 1 theelepel zoutvlokken
 • 200 gram champignons fijnsnijden

Instructies

 • Pindakaas in keukenmachine met 100 gram van zwarte bonen, aardappel, bosuitjes, chilivlokken, knoflook, komijn, olie, citroenrasp en zoutvlokken. Pureer, er ontstaat een dikke pasta.
 • Doe de pasta in kom en doe de rest van bonen erbij. De champignons en havermout mogen erbij schep door. 
 • Maak vier burgers van het mengsel en leg op bakplaat bekleed met bakpapier. 25-30 minuten in voorverwarmde oven op 200 graden. Keer ze om als de timer resterende 10 minuten laat zien. 

Eet smakelijk!

Dit is ook leuk om te lezen:

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle