Dadels zijn ze gezond?

Dadels zijn ze goed voor je?

Iedereen heeft er wel eens van gehoord, maar wat is het nu eigenlijk? Het suikergehalte in dadels is extreem hoog en die suiker wordt steeds intenser naarmate de dadels drogen en vocht het fruit verlaat.

Wat zijn dadels

Dadels zijn vruchten die aan de dadelpalm groeien. Je zult ze alleen vinden aan de vrouwelijke dadelpalmen, hier groeien ze in grote trossen. De dadel hoort bij de familie van de steenvrucht. Dit heeft te maken met de harde pit die in de dadel zit.

Ze groeien in grote trossen, een beetje zoals druiventrossen, die hoger dan vijftien meter boven de grond hangen.

Van oorsprong groeit de dadelboom vooral in het Midden-Oosten. Dit is de plek waar tot nu aan toe nog steeds de meeste dadels geteeld worden. Ze groeien ook in delen van de Verenigde Staten en Australië.

De gezonde kant

Dadels zitten bomvol met natuurlijke vezels en vitamines, deze kunnen helpen bij darmklachten als constipatie. Deze brengen bijvoorbeeld je spijsverteringskanaal in balans. Ook helpen ze bij het verlagen van de cholesterol en bevatten ze veel ijzer en ondersteunen ze de functie van de lever. Door de aanwezige magnesium helpt het bij het verlichten van pijn en zwellingen. De aanwezige hoeveelheid vitamine B6 is een goede boost voor de brein, het helpt je om informatie beter op te slaan wanneer dit nodig is.

Dadels zijn dus zeker niet ongezond, beter nog wanneer je drie per dag eet kan het de bovenstaande gezondheidsvoordelen op leveren. En doordat er zoveel natuurlijke suikers inzitten is het eten van een dadel een perfecte energieboost.

Een suikervervanger

Het suikergehalte in dadels is extreem hoog en die suiker wordt steeds intenser naarmate ze drogen en vocht het fruit verlaat. Maar ze zijn niet volledig gedroogd of uitgedroogd, hoewel het gerimpelde uiterlijk je misschien doet geloven. Ze kunnen overal worden gegeten, van vers tot gedeeltelijk uitgedroogd. Als je een dadel met een ander fruit zou moeten vergelijken, zou het vergelijkbaar zijn met een grotere, lekkere, meer karamelachtige rozijn. Dadelsuiker, die is afgeleid van dadels, wordt eigenlijk gebruikt als natuurlijke zoetstof in trendy smoothie winkels en gezonde bakkerijen.

In vegan koekjes en gebakjes …

In veel vegan taarten, koekjes, cakes en gebak worden dadels gebruikt. Ook bestaat er dadelstroop en dadelsiroop deze kunnen dan gebruikt worden voor het zoeter maken van gerechten. Een dadel is daarmee ook een perfecte suikervervanger. 

Maar nu kun je niet denken ik kan dit onbeperkt gaan gebruiken want dit kan helaas niet! Een dadel bestaat uit veel suiker gelukkig wel de natuurlijke maar ook deze kun je niet onbeperkt eten. kijk daar dan ook mee uit.

Vers of gedroogd wat is het verschil?

De dadel is zeer gezond, zowel gedroogd als vers. Er is een grote verschil tussen beide:

Verse dadels:

  • Hebben een positiefeffect op de darmen. Ze kunnen zelfs ook laxerend werken.
  • Een uitstekende bron van voedingstoffen en bevat daarnaast ook veel vitamine, vezels en mineralen en ook nog eens een lekker veel antioxidanten.
  • Moeilijker verkrijgbaar
  • Meestal zijn ze donkerpaars, geel of karmozijnrood van kleur als ze vers aan de boom zitten.
  • Ze worden meestal verkocht op stokjes of de stengels van de plant zelf.
  • De pit van een dadel is lang en hard met twee pittige en puntige uiteinden.
  • Ze zijn niet zo zoet als gedroogde versie
  • Moeilijker te kauwen, korrelig en zijn zelfs knapperig, afhankelijk van hun rijpheidsniveau.
  • De meeste mensen eten verse dadels vanwege hun hoge vezelgehalte en ijzer, niacine en kalium.

Gedroogde dadels:

  • Kunnen soms overgoten met een laag suiker, om e nog zoeter te maken en nog langer houdbaar te maken.
  • Worden vaak gebruikt in plaats van suiker in veganistische, vegetarische en rawfood-recepten.
  • Gedroogde dadels zijn dadels die vele uren door licht zijn verwarmd om hun vocht te verwijderen en bederf te voorkomen. De vruchten kunnen in de zon worden gedroogd of in de oven worden gedroogd. Het droogproces condenseert het vruchtvlees en suikers in de vrucht, waardoor ze een zeer intense zoetheid krijgen.
  • De gedroogde zijn veel bekender dan de verse. Dat komt omdat de gedroogde vorm gemakkelijker verkrijgbaar is in supermarkten.
  • Is langer houdbaar
  • Zien er vaak donker, rijkbruin uit als ze gedroogd zijn en ze kunnen ook gouden of roodachtige tinten aannemen, afhankelijk van de specifieke soort aan dadels

Zijn dadels goed voor je?

Dadels bevatten veel natuurlijke suikers, dus veel mensen denken dat ze niet goed voor ze zijn. Deze zoete vruchten zitten echter boordevol voedingsstoffen, waardoor ze met mate een uitstekende snack zijn.

Ze zijn ontzettend gezond. Ze zijn rijk aan vezels, wat helpt bij de spijsvertering en de darmgezondheid. Daarnaast geven vezels een verzadigd gevoel. Verder bevatten ze grote hoeveelheden vitamines zoals vitamine A, B1, B2, B6 en K en aan mineralen koper, ijzer, magnesium en zink.

  • Er zit vitamine B6 in, die kunnen bijdragen aan het verbeteren van de hersenfunctie.
  • De magnesium die erin zit is goed voorde aanmaak van cellen en weefsels, de spieren en de ergiehuishouding.
  • Door de hoge concentratie aan ijzer, zijn ze ook zeer geschikt om te eten blij bloedarmoede.
  • Ze kunnen de bloeddruk verlagen.
  • Kan het slechte cholesterol verminderen.
  • Heeft een ontstekingsremmende werking.
  • Goed voor botten.

Hoeveel dadels mag je op een dag?

Dadels bieden tal van gezondheidsvoordelen en zijn daarnaast ook ontzettend lekker. Wel bevatten ze veel suikers. Het suiker in die er in zit is een natuurlijke zoetstof. Let er hierbij wel op dat je er niet te veel van binnen krijgt om zo de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Ook bevatten ze aardig wat calorieën. Wanneer je op je voeding let kun je hier beter rekening mee houden, door niet meer dan 2 á 3 dadels per dag te eten.

Hoe kun je ze gebruiken?

Er zijn verschillende manieren om dadels te gebruiken in je voeding.

  • Gevuld: Je kunt dadels vullen met amandelen, pecannoten, pistachenoten voor een snack of hapje.
  • Salades: Gehakte, gesneden of ontpitte hele zijn een uitstekende aanvulling op salades.
  • Smoothies: Het mengen van dadels in een bananen smoothie voegt natuurlijke zoetheid en extra voedingswaarde toe.
  • Energieballen: Je kunt ze mengen met noten, veenbessen, haver, kokosvlokken of andere ingrediënten om niet gebakken energieballen te maken.

Het bewaren van dadels

Verse dadels kun je vele maanden in een luchtdichte verpakking in de koelkast bewaren en in de vriezer zelfs langer. Gedroogde dadels zijn gekoeld ongeveer 1 jaar houdbaar in een luchtdichte verpakking en zelfs vele jaren in de vriezer.

Dadels kun je het beste niet meer eten als ze een zure geur hebben en erg hard zijn of als ze gekristalliseerde suiker op hun oppervlak hebben. Dit kan erop wijzen dat de dadels slecht zijn geworden.

Weetjes over dadels

  • Dadelpitten worden gebruikt in zeep en make-up.
  • In gedroogde vorm zijn dadels rijk aan kalium.
  • Niet-biologische dadels worden vaak nog eens met glucosestroop besproeid, om ze mooi te laten glimmen.

Dit is ook leuk om te lezen:

Vond je dit artikel leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook