Bloemkool mayonaise

bloemkool mayonaise vegan recept

Bloemkool mayonaise: Ik zag dit recept en dacht, hoe dan en gaat dat lekker smaken? Mijn interesse groeide hier beschrijving ik mijn bevindingen. 

Mayonaise

Lastig om echt uit te zoeken waar iets vandaan komt, een verhaal dat me achtervolgd verteld me dat het is ontstaan is in de havenstad Maó. Dit ligt op het Spaanse eiland Menorca. Het ontvouwd zich als volgt, tijdens de zevenjarige oorlog werd Maó veroverd door Engeland en zo werd mayonaise bekend. Een ander verhaal klinkt dat het uit Frankrijk zou komen. Een saus als overwinning die werd gemaakt met ei en olie. Welke waar is, ik weet het niet, misschien zijn er nog veel meer verhalen. 

Wist je dat?

Er zelfs in België richtlijnen zijn wat mayonaise is? Een echte wet zegt dat er minstens 70% olie en 5% eigeel in de saus moet om de naam te mogen dragen. Deze versie die ik gemaakt heb bevat geen olie, alleen de olie die in de cashewnoten zit en er zit al helemaal geen eigeel in. Zal het dan de naam mogen dragen? Officieel volgens de richtlijnen van België niet. In Nederland eten we gemiddeld 2,4 liter per persoon per jaar. Hoe mayonaise word gegeten verschilt per land. Wij in Nederland eten het vaak bij gefrituurd eten. De Nederlandse mayonaise is aangepast aan onze smaak en dat is wat zoeter dan ze in andere landen gewend zijn. 

Test test de bloemkool mayonaise

Eerst koken, af laten koelen en blenden. Steeds doe ik er wat meer van het kookvocht bij tot alles erdoorheen zit. Hij is niet zo glad als ik zou willen. Maar hoe langer hij in de koelkast staat, hoe meer het gaat ruiken naar ‘echte’ mayonaise. Dat geeft deze huiskok hoop. Gelijk weet ik dat ik hem op twee manieren wil testen. In een salade en als saus onder een zelfgemaakte burger. In de salade merk ik hoe zacht de mayonaise is. De mayonaise in de winkel is vaak wat zuur, hou jij daar nu wel van, dan doe je er wat meer witte azijn in. Op bepaalde momenten komt echt goed de smaak van de saus naar voren.

Vervolgens probeer ik hem in een wrap onder een warme burger, daar doet hij het veel beter. De smaak komt heel mooi naar voren. Deze gezonde versie bevalt me erg goed. Ben wel benieuwd geworden hoe deze versie het doet bij een frietje. De mijne was niet zo glad geworden, misschien nog een heel klein beetje extra water of een high speed blender gebruiken. Desalniettemin erg blij met deze vondst. Ik zou zeggen dat ie tussen een saus en mayonaise zit, echt lekker en natuurlijk een stuk gezonder. Bij een vegan kroketburger deed hij het ook geweldig. 

Bewaren van de bloemkool mayonaise

Deze saus blijft niet zo heel lang goed. Denk erom dat hij binnen 2 a 3 dagen op gaat en blaar je pot in de koelkast. Voordeel je kunt meer saus nemen, want hij is gezonder en hij moet op. 

bloemkool mayonaise vegan recept
Afdrukken

Bloemkool Mayonaise

Gang Bijgerecht
Auteur Jubinka

Equipment

 • blender of high-speed blender

Ingrediënten

 • 250 gram bloemkool in roosjes
 • 50 gram cashewnoten
 • 3 teentjes knoflook
 • 1/4 eetlepel zout
 • 150 milliliter water
 • 1 eetlepel witte azijn
 • zwart gemalen peper vers, naar smaak
 • 1/4 eetlepel franse mosterd
 • 1/8 theelepel kurkuma
 • 1/16 theelepel zwart zout

Instructies

 • Doe de Bloemkool, cashewnoten, knoflook, zout en water in een pan, breng aan de kook en laat 15 tot 20 minuten koken, tot de Bloemkool gekookt is. 
 • Laat afkoelen tot kamertemperatuur zonder deksel. Doe de inhoud van de pan in de blender. Kijk even hoeveel kookvocht je nodig hebt. Ik had het allemaal nodig. Mix goed, witte azijn, peper,  mosterd, kurkuma en zwarte zout erbij. Mix tot het glad is. 
 • Proef even en kijk of het misschien nog iets nodig heeft.
 • Doe in een schone droge pot en bewaar ik de koelkast, laat 5 tot 6 uur rusten voordat je het gebruikt.
  Eet smakelijk! 

Dit is ook leuk om te lezen: