Vegan bonenschotel budgetvriendelijk recept

Vegan bonenschotel

Wil je een smakelijk, voedzaam en betaalbaar vegan gerecht op tafel zetten? Probeer dan onze vegan bonenschotel! Deze heerlijke schotel is niet alleen een feest voor je smaakpapillen, maar ook vriendelijk voor je budget en eenvoudig te bereiden.

Bonen

Bonen vormen de basis van dit gerecht, rijk aan eiwitten en onmiskenbaar veelzijdig. Van de klassieke bruine bonen tot de voedzame witte bonen, veldbonen, linzen en meer – je hebt de vrijheid om je eigen bonencombinatie te kiezen. Elke keer dat je dit gerecht bereidt, wordt het een nieuwe smaakbeleving.

Snel, simpel en budgetvriendelijk

Wat dit recept extra aantrekkelijk maakt, is de snelheid en eenvoud van de bereiding. Perfect voor drukke dagen waarop je toch een voedzame maaltijd op tafel wilt zetten. En het beste van alles, het is vriendelijk voor je portemonnee. Een heerlijke, voedzame maaltijd hoeft niet duur te zijn!

Vegan bonenschotel
Afdrukken

Vegan bonenschotel budgetvriendelijk recept

Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 450 bonen (het lekkerste is wel om 2 of 3 verschillende bonen te gebruiken).
  • 3 uien gesneden
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 150 gram tomaatjes gehalveerd
  • 2,5 theelepel kurkuma
  • 2 theelepels komijnzaad
  • 50 ml water
  • 1 pakje kookroom of crème fraîche
  • zout en peper naar smaak

voor de limoenyoghurt

  • 1 bak yoghurt Griekse stijl (ik had die van Alpro)
  • 1 limoen
  • 1 teentje knoflook
  • 1 bosje peterselie, grofgehakt
  • zout en peper naar smaa

Instructies

  • Verhit de stoofpan doe er evetueel wat olie,bakboter of water in. Fruit de ui en de fijngehakte knoflook 2 minuten. Voeg de kurkuma en het komijnzaad toe en bak nog 1 minuut.
  • Doe de gehalveerde tomaatjes er bij, het water en de kookroom. En laat het dan voor 10 minuutjes zo sudderen. Maak dan ondertussen de limoenyoghurt.
  • Doe de bonen erbij. Schep even om en laat afgedekt nog 10 minuten stoven. Breng de tajine op smaak met zout en peper.

Limoen yoghurt

  • Doe de yoghurt in een kom
  • Maak de limoen schoon en rasp de groene schil van de vrucht. Voeg de limoenrasp met het van het limoensap toe aan de yoghurt. Voeg ook het geperste teentje knoflook toe. Roer alles goed door elkaar.
  • Voeg de gehakte peterselie toe en indien gewenst zout en peper. Roer alles nogmaals door elkaar.

Variëren met de bonenschotel

Je kunt in deze bonenschotel naar hartenlust variëren. Je kunt zelf kiezen welke bonen je erin doet. Het lekkerste is wel twee of drie verschillende soorten. Je kunt de bonen ook vervangen voor linzen. Bijvoorbeeld bruine bonen met linzen. Je kunt er ook mais door doen of juist wortels. Met mais er extra bij door krijgt het gerecht nog meer een Mexicaans tintje.

Wat server je erbij?

Je kunt er nacho’s bij serveren, rijst of broodjes bijvoorbeeld. Wij variëren dit ook weer. Een schaaltje nacho;s en de ene keer stookbroodjes en de andere keer rijst. Op deze manier zet je in een handomdraai een heerlijk en voedzaam gerecht op tafel.

Wil je weten welke soorten vegan crème fraîche of vegan kookrooms er zijn? Het is heel persoonlijk welke je het lekkerst vind.

Volg jij ons al op YouTube? Binnenkort verschijnt er een video van deze smaakvolle bonenschotel.