Vegan in de supermarkt

supermarkt

Hoe weet je nu in de supermarkt welke producten vegan zijn? Dat is in het begin even een zoektocht. Toch zijn er een paar handvatten, zoals de vegan logo’s.

Vegan logo’s in de supermarkt

Er zijn twee soorten logo’s in de supermarkt die gebruikt kunnen worden. Het V-label is een geel, cirkelvormig logo en het vegan trademark van de Vegan Society met de zonnebloem.

Het V-label

Het V-label is een geel, cirkelvormig logo. Onder het logo staat meestal of het product vegetarisch of vegan is. Let dusop: Dit zelfde logo wordt gebruikt om aan te duiden of een product vegetarisch is. Kijk dus even goed als je dit logo ziet of er vegan of vegetarisch bij staat. Bij vegan weet je zeker dat het vegan is. Bij vegetarisch, kan het ook vegan zijn. Je kunt dan de ingredienten checken. Dierlijke ingredienten zijn altijd dik gedrukt.

Het vegan trademark van de Vegan Society

Het veganistische keurmerk van de Vegan Society bestaat uit het woord ‘vegan’ vergezeld van een zonnebloem. Dit logo wordt niet alleen toegepast op voedingsproducten, maar ook op andere artikelen, waaronder verzorgingsproducten.

Groene vegan bordjes bij de Albert Heijn

De Albert Heijn heeft eigen groene vegan bordjes die ze bij de schappen voor de producten geplaatst. Hoewel deze bordjes een slimme en leuke toevoeging zijn, is het belangrijk om niet volledig op ze te vertrouwen. Helaas staan deze bordjes nogal eens verkeerd. Het is daarom aan te raden om even te controleren of het product daadwerkelijk vegan is voordat je het aanschaft.

Dierlijke ingrediënten altijd dik gedrukt

Dit is wel erg fijn als je snel een product wil checken of er dierlijke ingrediënten in zitten. Dit is omdat hier allergieën voor kunnen zijn. Daarom is dit verplicht.

Het wordt makkelijker

In het begin is het echt even een zoektocht om er achter te komen welke producten vegan zijn. Maar na een paar keer krijg je hier steeds meer handigheid in. We hebben een een lijstje gemaakt waarin je kunt zien welke kant-en-klaar producten er onder andere in de supermarkten te verkrijgen is.

Wist dat ?

Vega niet hetzelfde als vegan is? In Nederland is vega synoniem voor veggie (vegetarisch), wat betekent dat ‘vega’ producten ook ei, kaas, melk of andere dierlijke ingrediënten kunnen bevatten. Ook de term plant-based staat niet altijd gelijk aan vegan. Lees er hier alles over: Vegan, plantaardig, vega of veggie wat is het verschil?

Dit is ook handig om te lezen:

YouTube

Ben je al geabonneerd op ons YouTube-kanaal? Ontdek een wereld van diverse video’s, waaronder boeiende interviews, Yvonne’s fascinerende dierenweetjes, verslagen van evenementen, meeslepende reisverhalen, inspirerende kookvideo’s en nog veel meer!