Linzen de ideale vleesvervanger

linzen

Linzen, wat zijn het eigenlijk en zijn ze echt zo gezond? Ze zijn er in verschillende kleuren, ze zijn voedzaam, duurzaam, veelzijdig en de perfecte vleesvervanger.

Enkele weetjes op een rijtje

  • Behoren tot de peulvruchten.
  • Zijn voedzaam, lekker en gezond.
  • Ze bevatten veel plantaardige eiwitten en zijn daardoor een ideale vleesvervanger.
  • Ze zijn geschikt voor vele soorten gerechten. Zoals bijvoorbeeld in salades, curry, soep, spread en stoofschotels.
  • Linzen komen voor in verschillende kleuren en verschillende soorten.
  • Je kunt ze kopen in blik of gedroogd.

Rode linzen

De naam zegt het eigenlijk al, rode linzen zijn rood, wat oranjeachtig van kleur. Ze zijn kleine, ontvelde, gespleten linzen, waardoor ze sneller gaar en makkelijker te verteren zijn dan hele linzen. Als je ze kookt veranderen ze in puree. Hierdoor zijn ze zeer geschikt voor een Dahl of voor een heerlijke linzensoep.

Handig om te weten over de rode linzen:

  • Hoeven niet geweekt te worden
  • Kooktijd: ongeveer 5 minuten
  • Smaak: Ze hebben over het algemeen een nootachtige smaak. Sommige kleuren smaken wat pittiger. De rode zijn juist wat milder.
  • Gerechten waarin ze vaak gebruikt worden:in curry’s, dahl, soepen en tomatensauzen onder ander.

Groene linzen

Groene linzen worden ook wel blonde linzen genoemd. Ze zijn vaak lichtgroen van kleur. Het velletje zit er nog om en ze zijn wat groter dan rode linzen. Groene linzen hebben een stevige structuur. Hierdoor hebben ze ook een langere kooktijd dan de rode variant.

Handig om te weten over groenen linzen:

  • Groene linzen hoeven niet geweekt te worden.
  • Kooktijd ongeveer 20 minuten.
  • Ze zijn groter en steviger dan de rode linzen
  • De groene linzen zitten boordevol vezels en eiwitten
  • Ze zijn perfect voor soepen, salades, curry’s, stoofschotels en purees

Franse berg linzen


De Franse berg linzen zijn donkergroen . Ze zijn stevig en blijven mooi in vorm tijdens het koken. Zo houden ze hun bite in een curry of salade bijvoorbeeld. De smaak is wat pittiger dan van de rode en groene variant. Franse berg linzen mogen alleen zo genoemd worden als als ze geteeld worden in de prefectuur van Le Puy in het Franse departement Auvergne. Ze heten dan ook Le Puy sommige heten puy of du puy of… Dit zijn niet de oorspronkelijke uit deze streek. Aan deze hangt dan ook een ander prijskaartje.

Franse berg linzen

Handig om te weten over de Franse berg linzen.

  • Hoeven niet geweekt te worden
  • Smaken peperachtig
  • De Franse berg linzen zijn erg lekker in risotto’s, salades, curry’s en stoofschotels.

Beluga linzen

Beluga linzen ook wel bekend als zwarte linzen. Dit is de kaviaar van de linzen soorten. , zijn in tegen stelling tot andere linzen vrij klein en hoeven een stuk minder lang te koken. Zwarte linzen zijn erg lekker in salades, met couscous of op een toastje als veganistische kaviaar.

Handig om te weten over de zwarte linzen

  • Ze hoeven niet geweekt te worden.
  • Kooktijd ongeveer 15 a 20 minuten.
  • Ze zijn vrij klein
  • Net als alle andere linzen zitten deze ook boordevol vezels en eiwitten
  • Na het koken van de linzen lijken ze namelijk bijzonder veel op kaviaar
  • Ze zijn perfect voor soepen, salades, curry’s, stoofschotels en purees

Dit zijn de meest voorkomende soorten. Meer soorten kun je hier vinden.

Dit is ook leuk om te lezen: