Luteïne wat is het eigenlijk?

boerenkool bevat o.a. Luteïne

Luteïne is een bioactieve gele stof die behoort tot de carotenoïden. Dit zijn gele tot roodachtige natuurlijke kleurstoffen met diverse functies. Er zijn vele verschillende soorten carotenoïden maar de meeste functioneren als antioxidant. Er zijn tot op heden zo’n 600 soorten carotenoïden vastgesteld.

Wat is lutëine?

Luteïne, zeaxanthine en meso-zeaxanthine hebben samen dezelfde biologische formule. Het bevat alleen een iets andere structuur. Luteïne zorgt onder andere voor de gele pigmentatie van het netvlies van de mens (macula), het is de meest voorname carotenoïde in de hersenen van een baby en is hierdoor hoogst waarschijnlijk ook van belang bij de visuele en cognitieve ontwikkeling. Ook gaat de stof mogelijk cognitieve achteruitgang bij ouderen tegen. Er zijn diverse supplementen met de stof. Zo wordt het ook gebruikt als kleurstof voor producten en is op etiketten te herkennen met het E-nummer E161B

boerenkool goed voor je ogen bevat Luteïne

Voordelen

Luteïne is een antioxidant en werkt ontstekingsremmend. De stof staat erom bekend een positief werkend effect op de ogen te hebben zoals scherper kunnen zien en beter kunnen zien in het donker. Het zou ook werken als UV filter in het oog en mogelijk huidveroudering tegengaan.

Luteïne in voeding

We kunnen Luteïne ook uit voeding halen en de stof gaat vaak gepaard met zeaxanthine. Zo zit het in eieren maar ook in vele groene groenten zoals: spinazie, boerenkool, broccoli, spruitjes, andijvie maar ook mais.

Nadelen

Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat luteïne mogelijk slecht kan zijn voor de gezondheid.

Je kunt het ook in capsule vorm kopen:

Dit is ook leuk om te lezen:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *