Nachtschade groenten wat is het precies?

Nachtschade

Nachtschade groenten wat is het nu eigenlijk precies? De nachtschadefamilie (Solanaceae) bestaat uit meer dan 2800 verschillende planten. De nachtschadefamilie kent verschillende geslachten. In dit artikel gaan we in op de nachtschade (Solanum).

Wat is nachtschade

Nachtschade is kent zo’n 1500 tot 1700 verschillende soorten. Van hele bekende tot onbekende soorten. Veel soorten komen voor in de tropen. De bekende nachtschade groenten zijn: aardappelen, aubergines, paprika’s, rode pepers en tomaten. Ook tabak behoort tot de nachtschade familie..

Is nachtschade giftig

Nachtschade groenten kunnen giftig zijn voor mensen die daar gevoelig/allergisch voor zijn. En als je ze in zeer grote hoeveelheden eet. Echter is dit bij normale (dagelijkse) consumptie niet aan de orde. Mensen kunnen gevoelig zijn voor het stofje alkaloïde. Onder de alkaloïde (verzamelnaam) komen de stoffen solanine, capsaïcine, tomatine en nicotine voor.

Solanine

Aardappelen bevatten solanine. Dit is een natuurlijke gifstof, Deze wordt door (dag)licht aangemaakt. In de schil en de uitlopers van de aardappel. Je kunt de solanine herkenen aan de groene plekken op de aardappels.

Tomatine

Tomatine is een (gif) stof wat voor kan komen in onrijpe tomaten. Onrijpe tomaten zijn de groene tomaten.

Wat zijn Alkaloïden

Alkaloïden is een natuurlijke insectwerende stof. De stof voorkomt dat de plant wordt vernietigd door insecten. De alkaloïden zitten vooral in de bladeren van deze planten. In hoge concentraties is het giftig, maar de soorten die door ons worden gegeten, bevatten daar slechts sporen van. Groenten die hier tot behoren zijn dus veilig om te eten.

De stoffen die onder de alkaloïden vallen zijn giftig in grote hoeveelheden. Ze werken met voor al invloef op het zenuwstelsel en de spijsvertering. Zo kun je er bijvoorbeeld buikpijn en diarree van krijgen. Ook kun je slaperigheid en lusteloosheid van krijgen. Het zou ook invloed op de gewrichten kunnen hebben. Tijdens het koken (verhitten) worden deze gifstoffen nauwelijks afgebroken.

Tegenwoordig worden aardappelen gekweekt met lagere gehaltes aan solanin!

Nachtschade groente lijst

Door alle groenten op een rij te zetten welke in de groep nachtschade groenten vallen, krijgen we de volgde lijst:

 • Aardappels (niet de zoete aardappels)
 • Aubergine (alleen rauw)
 • Chilipeper
 • Gojibes
 • Paprika (de pittjes)
 • Rode pepers
 • Goudbes
 • Tabaksplant
 • Tamarillo
 • Tomaten (alleen onrijpe, de groene tomaten)

Is tomaat nachtschade?

Tomaten behoren tot de nachtschade groeten. Dit komt door de tomatine die onrijpe tomaten bevatten.

Rode rijpe tomaten kun je naar hartenlust eten. Ze bevatten tomaten de stoffen vitamine C, B1, B2, B3, B5, B6, E, kalium en fytonutriënt lycopeen.

Champignons Nachtschade?

Vaak wordt er ook gedacht dat champignons onder de nachtschade vallen. Dit is niet zo. Champignons zijn ook geen planten. Het zijn schimmels.

Courgette nachtschade?

De courgette wordt door sommige mensen ook als nachtschade aangemerkt. Courgettes zijn geen nachtschade groenten. Ze zijn familie van de komkommer. En deze familie valt niet onder de nachtschade.

Conclusie

De nachtschade groentes hoeven absoluut niet vermeden te worden. Mist ze rijp zijn, bij de aardappels de groene plekken en de uitlopers eraf zijn. Er zitten namelijk hele goede stoffen in die ons lichaam goed kan gebruiken zoals vitamine, antioxidanten en mineralen. Een variatie in het voedingspatroon is erg belangrijk.

 • Eet aardappels zonder groene plekken en verwijder de uitlopers.
 • Eet alleen rijpe tomaten. (groene onrijpe tomaten bevatten tomatine)
 • Vooral de paprika pitjes kunnen gevoeligheden veroorzaken.
 • Eet aubergine nooit rauw.

Ben je er gevoelig voor? Dan kun je ze beter wel zoveel mogelijk vermijden.

Een paar lekkere recepten met nachtschade in de hoofdrol:

Vond je dit artikel leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook