Oosterse Tomatensoep

Oosterse Tomatensoep helemaal vegan en makkelijk om te maken.

Een rondje in de supermarkt heeft me geïnspireerd om een Oosterse tomatensoep te maken. Natuurlijk vol met de heerlijkste groenten. Bij ah hebben ze onlangs vegan soepballetjes toegevoegd aan hun assortiment, deze wil ik hieraan toevoegen. 

Oosterse tomatensoep

Thuis aten we wel groente-tomatensoep, maar tomatensoep stond nooit op het menu. Dat is eigenlijk al reden genoeg om hem te proberen, oude patronen, is geen waarheid. Omdat je iets nog nooit hebt gegeten of gedaan, je kunt altijd de beslissing maken om het te proberen. Zoek smaakcombinaties die jij lekker vindt en zoek een lekker recept en je zult zien,  je lust meer dan je denkt. Wie weet ga jij het koken net zo leuk vinden als ik. Ik ben dol op paddenstoelen en taugé, de oosterse smaken vind ik rijk en ze geven mij een weldadig, heerlijk gevoel. Dat maakt deze soep ideaal voor mij om me over mijn tomatensoep drempel te helpen. Overigens heb ik niks tegen tomaten, alleen in soep, niet vaak gegeten. Hoppatee daar gaan we.

Tomaten

Wat zit er eigenlijk in? En wat geeft het mij? Ze zijn op de eerste plaats erg gezond en veelzijdig. Ze zijn rijk aan lycopeen, vitamine C en K, kalium en foliumzuur. Kalium is bijvoorbeeld goed voor de bloeddruk. Vitamine A helpt je longen gezond te houden en vertraagt achteruitgang van cognitieve vaardigheden. Een sterk afweersysteem daar zorgt vitamine C voor. Door de grote aantal aan vezels en vocht zijn ze ook goed voor een goede stoelgang. 

Paddenstoelen

Liefhebbers heb je en haters, want ik best snap. Het heeft een beetje een gekke structuur, niet iedereen houdt daarvan. De gezondheidsvoordelen zijn veelvuldig . Wist je dat deze als enige plantensoort vitamine D afgeeft? De zonneschijn vitamine, zorgt voor sterke botten en dat jij je blijer voelt. Voor meer energie zou je oesterzwammen en champignons kunnen eten, deze zitten vol koper. Een krachtig immuunsysteem, krijg je door de gewone witte champignons te eten. Ze voeden de goede bacteriën in je darmen. Kalium is goed voor je hart, portobello’s zitten daar bijvoorbeeld vol mee. Verder zijn ze laag in calorieën, dus perfect als je wil afvallen. Wil je er meer over weten? Lees da dit artikel: Alles over eetbare paddenstoelen

Bereiding

De simpelheid druipt ervan. Zo makkelijk en zo relatief snel staat ie op tafel. Tussendoor heb ik even stiekem geproefd om zeker te weten dat hij goed gekruid is. Hij overtuigd me nog niet, hopelijk gebeurt de magie als ie klaar is en geserveerd staat. Dat laatste beetje liefde en aandacht erin stoppen. Het groene van de bosuitjes steekt af tegen het rood. Krokantje van de nootjes en de taugé en paddenstoelen zwemmen vrij door mijn kom. Natuurlijk ook nog her en der een vegan soepballetje.

Eten, hoe smaakt ie, Oosterse tomatensoep nu eigenlijk?

De combinatie van ui en tomaat zorgt voor een zoete smaak. Taugé geeft iets knapperigs in de soep, de paddenstoelen zorgen voor een vlezige beleving. Dan kom ik als laatste natuurlijk nog de soepballetjes tegen, wat vind ik daarvan? Door de sesamolie ruikt ie gelijk oosters. De tomaten komen naar voren bij de eerste hap. Ik hoop dat ze ook ruimte geven aan de andere ingrediënten. Ik mag kauwen door de paddenstoelen, het stevige van de taugé. Zoet, de ui proef ik ook, de groenten geven de balans in een zee van tomaten. De balletjes vind ik nogal nietszeggend, de smaak is weinig overtuigend. Al met al smaakt hij lekker. Misschien nog niet helemaal van mijn schoenen geblazen door de tomatensoep, maar ik kan zeggen, ik ben 75% naar de overkant van hater naar liefhebber gelopen. Misschien zou ik de volgende keer, 2 tomaten inruilen voor 1 of 2 paprika’s. Zou ook maar zo eens lekker kunnen zijn.

Oosterse tomatensoep
Afdrukken

Oosterse tomatensoep

Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, lunch, Main Course
Keuken aziatisch, Chinese
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 12 minuten

Equipment

  • keukenmachine of blender

Ingrediënten

  • 3 middelgrote uien in grove stukken
  • 10 grote verse tomaten grof gehakt
  • 1 snuf zeezout
  • 1 snuf gemalen peper plus extra voor garnering
  • 600 milliliter groentebouillon 
  • 400 gram gemengde paddenstoelen schoongemaakt en in plakjes
  • 100 gram taugé
  • 1 blik ah vegan soepballetjes
  • 1 scheutje geroosterde sesamolie naar smaak
  • 2 bosuitjes in ringetjes
  • 1 handje cashewnootjes gehakt

Instructies

  • Doe de uien, zout, witte peper in blender of keukenmachine en pureer glad.
  • Doe mengsel in wok of middelgrote pan op middelhoog vuur. Voeg groentebouillon toe en de vegan soepballetjes breng aan de kook en laat 10 minuten koken. 
  • Roer de paddenstoelen en taugé erdoor en kook 2 minuten mee, tot ze net zijn geslonken. Breng op smaak met sesamolie en snuf peper.
  • Serveer met de bosuitjes en de gehakte cashewnoten. 
    Smakelijk eten! 

Dit is ook leuk om te lezen: