Alles over de zwarte bes

Alles over zwarte bessen

Zwarte bessen zijn kleine donkere bessen. Ze zijn makkelijk om zelf in je tuin te laten groeien en ze hebben ook nog eens een hoge productie. Deze bes wordt meestal niet zo gegeten, maar wordt vooral gebruikt om jam mee te maken. Ook kom je de zwarte bes vaak tegen in sappen.

Wat zijn zwarte bessen

Dit is een bes dat donkerpaas tot bijna zwart is. Door de donkere kleur maakt het juist deze fruitsoort gezond. Dit komt door de kleurstof dit is een goede antioxidant. Daarnaast bevatten ze ook nog eens veel vitamine C. De smaak van de zwarte bes is wat kruidige en sommige mensen vinden deze bes ook wat zuur en wrang. Vaak worden deze bessen ook gebruikt voor jam en gelei. Deze bes kun je het beste bewaren in de koelkast.

Zijn zwarte bessen gezond

Ja deze zijn super gezond. Zo bevatten ze een hoge concentratie van verschillende vitamines en mineralen.  Deze vele vitamines en mineralen maken het dan ook zo gezond. Maar waar zijn deze bessen eigenlijk allemaal goed voor.

  • Ze bestrijden vrije radicalen en boosten je immuunsysteem
  • Het kan zijn dat ze bijdragen aan het verminderen van ontstekingen
  • Ze dragen bij aan gezonde ogen
  • Het kan bijdragen aan het verminderen van het risico op hartaandoeningen
  • De spijsvertering helpen verbeteren
  • Het helpen onder controle houden van diabetes

Dit zijn de verschillende dingen waar een zwarte bes aan kan bijdragen. Het dus dan ook zeker de moeite als je dit nog niet eet om hier mee te gaan beginnen.

Waar groeien zwarte bessen

Van nature groeit de zwarte bes op vrij natte tot natte matige stikstofvrije standplaatsen. In een tamelijke schaduwrijke loofbos. Dit is in de laagveengebieden en in beek en rivierdalen, op lemig tot kleiige bodems. Daarnaast is deze struik ook te vinden langs de binnenduinranden. Hiervan is verder niet bekend om deze daar ook van nature komt. De zwarte bes is zelf pas laat doorgebroken als een cultuurgewas. In 1554 tot 1581 werd dit dan ook maar weinig gekweekt. Dit kwam om dat de consument dit niet lekker vond. Een tijdje later kwam de struik als een medicinale plant en, pas vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw als leverancier van klein fruit.

Welke zwarte bessen zijn er

Er zijn verschillende soorten zwarte bessen. Zo zijn er wel negen verschillende rassen:

Titania

Deze ras geeft grote sappige bessen met een goede cassis smaak. De trossen zijn ook vrij groot. Daarnaast is dit ras ook een goed ziekteresistent en geeft dan ook al vrij jong al een grote aantal zwarte bessen.

Triton

De rijp van dit ras begint juli en is hiermee dan ook een vrij vroege ras. De bessen hiervan zijn groot en hebben een goede smaak. De productie van dit ras ligt vrij hoog. Deze ras is ook een vrij populaire ras voor de productie. En is weinig gevoelig voor bladvalziekte

Ben Sarek

Deze ras is vrij wel onbekend. Dit is zonde want deze ras is zeer geschrikt voor als hobbyteelt. Deze bes rijpt vrij laat af dit is pas eind juli. De bes is wanneer die rijp is zeer sappig met een goede smaak. Ook hiervan is de productie zeer hoog. Daarnaast heeft deze bes nog een voordeel en dat is dat deze bes vrij compact groeit en de struik is daarmee wat minder.

Ben Connan

Dit is een moderne veelbelovende ras. Die al veel wordt toegepast in de grotere bessenteelt. Deze ras is vanaf half juli rijp af. Deze bessen zijn vrij groot. De bessen hebben een goede aroma en zijn hierdoor ook zeer geschrikt voor het maken van bessensap. Ook staat deze bes bekend als een goede ziekteresistent ras.

Zwarte Bes Ojebyn

Door de typische geur en smaak van dit ras zijn ze voornamelijk geschrikt, voor de verwerking van jam en sap. De smaak van dit ras is zeer goed.

Bona

Dit is een ras dat vrij sterk is en maakt lange takken dat zich vormt in een hangende top. Deze bes is erg vruchtbaar en heeft grote heldere en diepzwarte bessen. Ze zijn goed van smaak met een sterk aroma.

Zwarte Bes Ben Nevis

Ook deze bes is door de smaak en geur het beste geschrikt voor verwerking in jam en sap. Dit ras is vroeg rijp en is matig vatbaar voor ziektes.

Zwarte Bes Black Reward

Dit is er weer eentje die door de smaak en de geur goed zijn voor de verwerking van jam en sap. Dit ras heeft een goede en sterke smaak.

Zwarte Bes Wellington xxx

Net zoals vele andere bessen is dit ook een bes die door de geur en de smaak een goede verwerking heeft voor het maken van jam en sap. Dit is een erg sappige type.

Waar smaakt het naar

De wat dof uitziende bessen hebben een typische kruidige smaak. Daarnaast vinden sommige mensen het ook wat zuur en wrang.

Welke vitamines en mineralen zitten er in

Deze bessen zijn bijzonder rijk aan vitamine C. zo zitten er per 100 gram, maar liefs 200% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Ook zijn ze een goede bron voor vezels.

Daarnaast bevat het ook nog andere soorten vitamine:

Retinol0 mcg
Retinol act. Equivalent8 mcg
Vitamine D0 mcg
Vitamine E0 mcg
Vitamine B10,08 mg

Ook is het een bron van mineralen deze mineralen zitten er in:

Natrium2 mg
Zout0,01 mg
Calcium30 mg
Fosfor50 mg

Waarom moet je zwarte bessen wassen voor gebruik

Het is eigenlijk redelijk simpel. De zwarte bes wordt bespoten met bestrijdingsmiddelen. Daarom is het ook zeer belangrijk om fruit af te spoelen. Dit geld ook wanneer het biologisch wordt geteeld. Maar het is vooral belangrijk bij de niet biologische bessen.

Wat is het verschil tussen de blauwe en zwarte bes

Het verschil tussen deze beiden is. Dat de blauwe bes een knapperige bite en een zoete frisse smaak heeft. En de zwarte bes een kruidige smaak heeft.

Hoe kun je ze het beste bewaren

Je kunt ze het beste bewaren in een papieren zak in de koelkast. Zorg er wel voor dat ze niet te vochtig worden. voor de vocht kun je eventueel keukenpapier gebruiken deze leg je dan onder de bessen. Hierdoor zou het vocht in het keukenpapier gaan. Daarnaast kunnen zwarte bessen ook in een afsluitbare zakje in de vriezer worden bewaard.

Wat zijn de voedingswaarde van de zwarte bes

100 gram zwarte bessen bevat: 
Energie53 kcal
Vet0 g
Waarvan suiker0 g
Koolhydraten8 g
Waarvan suiker7 g
Vezels3,6 g
Eiwit0,9 g
Zout0 g

Dit is ook leuk om te lezen:

Vond je dit een leuk artikel? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook