Alles over de komkommer

komkommer

Komkommer wat is het nu eigenlijk? Het is een gezonde en caloriearme vruchtgroenten. Komkommers bestaan voor maar liefst 97% uit water en voor de rest uit vezels, vitamines en antioxidanten.

Wat is komkommer

Het is een vruchtgroente dat groeit aan een klimplant. Hieraan groeien meerdere komkommers aan per keer. Wanneer de komkommer nog donkergroen is wordt het al geoogst. De komkommers worden geteeld in de Nederlandse kassen. Wanneer de ideale groeiomstandigheden zijn zal de productie een perfecte kwaliteit hebben.

Is komkommer groente of fruit

Het is een groente. Als je het helemaal goed wilt zeggen is het een vruchtgroente. Dit wil dan ook zeggen dat de komkommer hoort bij de groente waarvan we de vrucht van de plant eten. dit doen wij bijvoorbeeld ook bij de paprika en de tomaat.

Waar komen komkommers vandaan

We kunnen ze uit de Nederlandse kassen krijgen, vaak wordt dit dan ook gedaan. Daarnaast wordt het ook geïmporteerd uit  Spanje en de Canarische eilanden.

Hoe kun je ze het beste bewaren

Bij voorkeur moet je de komkommer bewaren buiten de koelkast. Daar kan het dan ook drie tot zeven dagen blijven liggen. Wanneer je dit in de koelkast bewaard zou dit terug zakken naar maar twee dagen. Wanneer er kou komt op de komkommer worden ze snotterig. De verpakking dat om de komkommer zit zorgt ervoor dat het niet gaat uitdrogen. Je kunt ze niet invriezen.

Is het gezond

Komkommer is een gezonde groente. Het vocht en de vezels in komkommers geven je een verzadigd gevoel. Ze bevatten weinig calorieën (slechts 13 per 100 gram).Ook bevatten ze geen vet. Ze bevatten veel voedingsstoffen. Zeker in de schil zitten veel voedingsstoffen. Komkommers bevatten onder andere vitamine C, B en K, foliumzuur, calcium, ijzer en kalium. Ook is komkommer rijk aan antioxidanten.

Goed voor de (rijpere) huid

Was het jou al opgevallen dat deze groente in veel gezichtsmaskers, douchegel en andere huidverzorgingsproducten voorkomt?

Komkommer is namelijk een effectief anti-rimpelmiddel. Ze bevatten de antioxidanten rutine en ascorbinezuur oxidase, die de huid beschermt tegen vrije radicalen, Dit helpt om de afbraak van collageen en elastine tegen te gaan en je huid elastisch en egaal te houden

7x Leuke feitjes

De komkommer is niet alleen gezond en helpt bij het afvallen. Het heeft nog meer goede eigenschappen en andere leuke weetjes.

De komkommer komt uit Azië

Er is onderzoek gedaan naar de oorsprong van de komkommer en hieruit is gebleken dat hij van oorsprong uit Azië komt.

Het is familie van de meloen

Dit is dan ook echt waar. Ook meloenen vallen onder het cumcumisgeslacht een delen een gezamenlijke voorouder met de komkommer. Ook de courgette valt hieronder.

De zwaarste komkommer woog maar liefst 40 kilo

Dit record staat op naam van Antônio Carlos Jr. uit Brazilië. Hier werd dan ook een exemplaar van liefs 40 kilo gekweekt. Dit is waarschijnlijk niet op een natuurlijke manier zo groot gegroeid.

Het kan al geteeld worden in 3 weken

Tegenwoordig worden ze geteeld in de kassen. Dit duurt dan ook ongeveer maar drie weken tot de bloemen uitgroeien tot een rijpe komkommer. Aan een plant kunnen Soms wel vijftig komkommers zitten.

Ze bestaan voor 97% uit water

Ze bevatten veel vocht en vezels hierdoor geven ze je snel een verzadigd gevoel, terwijl ze nauwelijks calorieën eet. En ze bevatten ook nog eens heel veel vitamines, mineralen en is rijk aan antioxidanten. Dit maakt de komkommer een hele gezonde snack.

Augurk

Wist je dat er van kleine komkommers augurken worden gemaakt. Dit wordt gedaan door ze in azijn te doen of te gaan pekelen. Het grappige is dat er in Noorwegen en Denemarken augurk wordt gezegd als het gaat om een komkommer.

Dagje zonnen

Een dagje gezond en voelt je huid branderig. Geen probleem want een komkommer kan dit verlichten. Het hydrateert de huid weer en trekt de zonnebrand uit de huid.

Enkele lekkere recepten met komkommer:

Vond je deze blog leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook