Nationale Bijentelling

De Nationale Bijentelling tel jij ook mee?

Komend weekend is het alweer de de vierde Nationale Bijentelling . De bijen en ook andere insecten hebben het moeilijk. Iedereen wordt dan ook opgeroepen om mee te doen! De telresultaten gebruiken onderzoekers om meer over wilde bijen te weten te komen. En dat is belangrijk, want met een groot aantal soorten wilde bijen gaat het niet goed.

Waarom bijen tellen?

Het is belangrijk om te weten welke en hoeveel bijen voorkomen. Ook brengen ze in kaart in welke regio ze het meest voorkomen per soort. En het is ook interessant om te weten of de aantallen toe- of afnemen. Wist je dat in Nederland bijna 360 bijensoorten voor komen? En meer dan de helft daarvan is bedreigd. Bijen zin erg belangrijk. Ze bestuiven meer dan 80% van ons eten (fruit, bloemen en andere gewassen).

Wat is de Nationale Bijentelling?

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het doe is om precies in kaart te brengen, hoeveel bijen er nog zijn. Welke waar het meeste voorkomt en of er meer bij komen of dat het aantal juist is afgenomen. Op deze manier kunnen ze bijen helpen. Het is dus niet alleen leuk om mee te doen, maar je helpt er ook nog enorm bij. En hoe leuk is het om dit samen met de kinderen te doen. En nog leerzaam ook! De Nationale Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

nationalebijentelling doe jij ook mee
foto: nationalebijentelling.nl

Hoe kun je mee tellen?

Bij de Albert Heijn kun je een flyer ophalen waar alle bijen en wespen die het meest voorkomen geteld kunnen worden. Er zitten duidelijke foto’s per soort bij. Zo kun je precies zien om welke bij het gaat. Je kunt je hiervoor aanmelden op de website van de Nationale Bijentelling. Daar kun je ook meer informatie vinden over de bijentelling.

De Nationale Bijentelling tel jij ook mee?
De binnenkant van de flyer

Wat kun je nog meer doen om de insecten een handje te helpen?

Helaas hebben insecten het de laatste jaren erg moeilijk gekregen. Denk aan landbouwgif en ziektes zijn hier onder andere een oorzaak van. Ook in de tuinen hebben insecten weinig plek om zich te nestelen en te overwinteren. De tuinen zijn steeds opgeruimder, tegels, kunstgras, tuinmeubels en buitenkeukens. Er zijn geen rommelige plekjes meer waar zij zich in kunnen nestelen. Je kunt ze helpen met een insectenhotel, in dit artikel lees je er alles over.

Dit is ook leuk om te lezen:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *