Raapstelen, een van de vergeten groenten. ze zijn, ook wel bekend als keeltjes of raapsteel, zijn groene bladgroenten. Raapstelen zijn een echte seizoensgroenten die je grotendeels in maart tot en met juni zal tegenkomen. Deze voorjaarsgroente wordt geteeld van de meiknol.
Wat zijn Raapstelen?
Het zijn jonge scheuten van de raapplant, Brassica rapa. Ze hebben sappige groene bladeren en dunne, knapperige stelen. Deze groente behoort tot de kruisbloemenfamilie en de smaak wordt vaak beschreven als licht pittig met een vleugje nootachtigheid.
Gezondheidsvoordelen van raapstelen
Ze behoren tot de superfoods.
Boordevol Nutriënten
Deze groene bladgroente is rijk aan vitamines zoals vitamine A, C, en K. Ze bevatten ook belangrijke mineralen zoals calcium, magnesium en kalium.
Weinig Calorieën
Als je op zoek bent naar een gezonde groente met weinig calorieën, dan zijn raapstelen een uitstekende keuze. Ze kunnen je vullen zonder je te belasten met overtollige calorieën.
Rijk aan Antioxidanten
Antioxidanten in raapstelen kunnen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in je lichaam, waardoor ze een waardevolle bijdrage leveren aan je algehele gezondheid.
Hoe kun je raapstelen gebruiken in de keuken?
Koken, stoven, roerbakken, verwerken in een salade of in een soep, met deze bladgroente kun je alle kanten op!
Het beste kun je voordat je ze gaat gebruiken eerst even wassen in koud water. En de wortel eraf snijden, deze is minder lekker.
Verse Salades
Raapstelen zijn vergelijkbaar met rucola en jonge spinazie door de lichtpittige smaak. Rauw zijn ze heerlijk en daarom ideaal voor in de salades.
Enkele voorbeelden:
- Raapstelen, tomaten, vegan mozzarella en walnoten
- Geitenkaas, pijnboompitjes, raapstelen en een beetje stroop erover (dit is zo’n heerlijke combinatie)
- Raapstelen, komkommer, vegan kaasblokjes, en stukjes sinaasappel.
- of voeg een handvol raapstelen toe aan je favoriete salade voor extra smaak en voedingsstoffen.
Roerbakgerechten
Raapstelen zijn ook ideaal in wok of roerbakgerechten.
- Wok raapstelen met knoflook en sojasaus voor een snelle en smakelijke bijgerecht.
- Wortel, ui bakken en aan het einde de raapsteel even mee bakken, heerlijk met rijst
Crostini
Crostini’s zijn ook heerlijk met een klein beetje van deze heerlijke bladgroente . Enkele voorbeelden
- Raapstelen, stukjes tomaat en pijnboompitjes.
- Raapstelen, vegan geitenkaas en een klein beetje stroop erover
- Vijg, raapsteel en een vegan kaas (ook hier een drupje stroop op)
Smoothies
Voeg een handjevol raapstelen toe aan je (ochtend)smoothie voor een voedzame boost. Dit kan ik elke smoothie naar keuze. In deze zouden ze ook erg goed passen: 4x de lekkerste groene smoothies
Heb jij ons Gratis e-book smoothies al aangevraagd?
Hoe bewaren, invriezen en opwarmen?
Bewaar deze groene bladgroenten het liefst in de koelkast, bij voorkeur in een open zak in de groentelade, voor een maximale houdbaarheid van ongeveer 3 dagen. Als je ze langer wilt bewaren, is invriezen een optie. Blancheer ze kort, ongeveer 2 minuten, en berg ze direct op in een afgesloten zakje of bakje in de vriezer, waar ze tot wel 12 maanden goed blijven. Voor het opwarmen kun je ze direct in kokend water leggen om te koken of in een hete pan om te wokken. Ontdooien is niet nodig.
Waar te koop?
Ze liggen regelmatig bij de supermarkten in de schappen. Maar de supermarkt heeft ze niet altijd. Bij de groenteboer, op de markt of bij de biologische supermarkten hebben ze het eigenlijk altijd wel.
Controleer voordat je ze in je mandje of karretje stopt altijd eerst even. Haal dan de donkere en verlepte takjes er tussenuit, deze zijn niet eetbaar meer. Ze moeten er fris en helder groen uitzien.
Volg je ons al op You Tube? Vegalifestyle.tv