Pastinaak-vanille soep een vernieuwend recept

vegan Pastinaak-vanille soep.

Pastinaak-vanille soep: Dit keer ga ik pastinaak met vanille combineren. Zal dat een geniale zet zijn, gedurfd en brutaal, maar heerlijk? Ik ga het uitzoeken, de twijfels overvallen me wel.

Vastzitten

Misschien merk je het bij jezelf ook weleens, steeds soortgelijke recepten uitzoeken, waarvan je de smaken en de kruiden kent. Wie doet het niet? Af en toe zit ik ook vast, om mezelf los te rukken, doe ik iets gewaagds, ik kies een recept waarvan ik denk: Huh, is dat een ding? En probeer hem. Anders was ik absoluut nooit bij deze soep uitgekomen. Ik ben klaar voor deze uitdaging en heb er zin in. Vaak worden kunstenaars niet begrepen, sommige smaken moet je gewoon eens proberen om er zelf dan een mening over te vormen. 

Testen, Pastinaak-vanille soep is het wat?

De soep is net gepureerd, ontzettend vol en dik, lobbig vind ik hem. Dit geeft me ook gelijk het idee dat hij goed vult. De geur van vanille zorgt dat ik telkens zwevend boven mijn kom hang om nogmaals een snuif te nemen. 

Hij is wat zoet, even wennen voor een soep. Ook heeft ie wat aards, glad van structuur en zacht. Als ik door ga met eten went hij steeds meer. De pecannoten en rozijnen geven net andere tinten, zorgt voor een interessante en verrassende mond-ervaring. Vanille gecombineerd met pastinaak, het kan, het is wat vreemd misschien, maar het kan. Dit is een soep voor de soepliefhebber, die telkens iets nieuws wil proberen. Voor mij persoonlijk blijft de soep nog steeds wennen, het voelt als een dessertsoep. Het smaakt soms naar banaan, echt zoet. Ik vind hem niet bijzonder lekker, maar ook niet vies. Mijn pallet is nog niet genoeg ontwikkelt om hiervan te genieten, dit is een soep om je culinair uit te dagen. Zou hem niet snel opnieuw maken. Maar ben jij nu geïntrigeerd geraakt, wat ik snap, vind je hieronder het recept.

Pastinaak

Heeft een crème-witte kleur, smaakt zoet-anijsachtig en is circa 20 cm lang. De wortels kunnen al in de zomer worden geoogst, maar hij wordt gezien als een wintergroente. Er wordt gewacht om ze te oogsten tot er een koude periode is geweest. Naar verluidt komt dat de smaak ten goede. Het is een erg makkelijke wortel om te oogsten, dit kan de hele winter door, aangezien de wortel in de grond niet doodvriest. Deze plant groeit in koudere gebieden groter, vandaar ook dat de wortels groter groeien als in het Middellande Zeegebied waar hij oorspronkelijk vandaan komt.

Gaz Oakley

Misschien beter bekend als de Avant-Garde Vegan. Hij is een vegan chef en kookboeken schrijver uit Cardiff, Wales. Zijn vader leerde hem koken, als 15-jarige kreeg hij zijn eerste baantje in de keuken. Een jaar later verliet hij school om full-time te werken. Jaren later toen hij meer bezig ging met fitness en kracht training begon zijn interesse in veganisme. Hij gebruikte zijn kook-skills als een vorm van vegan-activistme. De boeken die hij heeft uitgebracht zijn Vegan 100, vegan Party en Plants only Kitchen. 

Het recept voor de Pastinaak-vanille soep.

Pastinaak-vanille soep een heerlijke vegan soep.
Afdrukken

Pastinaak-vanille soep

voor de soepliefhebber
Gang Bijgerecht, Dessert, lunch, Main Course
Trefwoord pastinaak, vanille
Voorbereidingstijd 4 minuten
Bereidingstijd 19 minuten
Porties 4 personen
Auteur Jubinka

Equipment

  • staafmixer of blender

Ingrediënten

  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 2 sjalotten gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 8 pastinaken geschild en in stukjes
  • 2 takjes verse tijm
  • 400 milliliter groentebouillon 
  • 500 milliliter amandelmelk ongezoet
  • 1 vanillestokje
  • 3 eetlepel limoensap
  • zeezout en peper naar smaak

garnering

  • 60 gram pecannoten
  • 50 gram rozijnen
  • 4 takjes verse tijm

Instructies

  • Verhit olie in pan over matig vuur. Bak sjalot en knoflook glazig. Voeg pastinaak en tijm toe.
  • Smoor de pastinaak 5 minuten met de deksel op de pan op laag vuur. Roer regelmatig. 
  • Doe de bouillon en melk erdoor. Haal de merg uit het vanillestokje en voeg dat toe, het stokje mag er ook bij. Breng de soep aan de kook. Laat 12 minuten koken tot de pastinaken zacht zijn. Verwijder vanillestokje en de tijm. 
  • Doe de soep vervolgens in een blender of gebruik een staafmixer om het geheel helemaal glad te maken.
  • Serveer met gehakte pecannoten en rozijnen. Leg er nog een takje tijm over. Breng op smaak met peper en zout en de limoensap. 
    Eet smakelijk!

Dit is ook leuk om te lezen: