Pinda-tomatencurry een super lekker recept

Pinda-tomatencurry

Deze pinda-tomatencurry is misschien niet traditioneel, maar dat betekent niet, dat ik hem niet wil proberen. Over de pinda en tomaten combinatie ben ik wat onzeker, maar ik wil het graag proberen. Dit is slechts de tweede curry die ik ga maken, dus ik heb geen expertise in deze keuken, maar mijn pallet vraagt telkens om verrast te worden, daarom kies ik vandaag om dit te maken.

Waar komt curry vandaan?

Het komt oorspronkelijk van het Indische subcontinent en heeft zich verspreidt door de rest van Azië. Curry bestaat uit kruiden, specerijen en groenten. Het gerecht komt mogelijk al uit het derde millennium voor Christus. Curry is afgeleid van kaṟi uit het Tamil, het betekent ‘saus’ of ‘genieten van rijst’. Door ontdekkingsreizen, kwamen de Europeanen in aanraking met dit gerecht. Een brits kookboek uit 1758 laat de eerste curry gerecht zien in Europa. Tegenwoordig is het een gerecht die te vinden is in de fusionkeuken, waar je deze versie (pinda-tomatencurry), die ik nu ga maken, ook onder kunt rekenen. 

Pindakaas

Wie is er niet mee opgegroeid? Nou ik dus! Als jong meisje moest ik er niks van weten, dat plakkerige, stinkende goedje. Het keek me grimmig aan vanaf een boterham, in mijn ergste nachtmerries zag ik het in mijn mond vastplakken, zoals dat ook gebeurde bij onze honden, die wel van dat broodje konden genieten. Het geplak, gesmak en geschrok om het naar beneden te krijgen, was reden genoeg om het gewoon niet te proberen. Na zoveel jaren heb ik (de misschien doodnormale Nederlandse gast) toegelaten. De ene, na de andere lekkere recepten, die ik maak met dit goedje, vallen allemaal in de smaak. Verzot op pindakaas! Je kunt het ook erg makkelijk zelf maken. Pinda’s, plus zout naar smaak. Alles in de keukenmachine tot je een glad geheel hebt, of eerder stoppen als je er stukjes in wilt natuurlijk. Easy as that!  

Eerste indruk van de Pinda-tomatencurry

Prachtige kleuren, aards, warm, stevig. De groene erwtjes en de boerenkool zijn verse puntjes. De aardappelen zijn zachte tinten. De eerste hap is genomen. De groenten rollen over mijn tong, de saus is heerlijk op smaak. Er zitten maar twee specerijen in, toch erg smakelijk. De kokos erbovenop zorgt voor een walm aan kokos als ik boven mijn kom hangt. Het is een feest aan groenten, boordevol smaak, super makkelijk en snel. De pindakaas geeft af en toe hintjes, de tomatenpuree is leidend. De groenten en aardappelen zijn goed gekookt. Het vult goed, vier volle kommen. Het is hartig, warm, aards, een troostend gerecht. Perfect voor de donkere tijd van het jaar, maar ook heerlijk op een frissere lente-dag. Hij is volgepakt met groenten, als je er ook nog bloemkoolrijst bij serveert zoals ik heb gedaan, zijn het er zelfs nog meer.

Deze pinda-tomatencurry is geïnspireerd op een recept van Merel Wildschut.

Pinda-tomatencurry
Afdrukken

Pinda-tomatencurry

fusion gerecht
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, lunch, Main Course
Keuken fusion
Trefwoord pinda, tomaten, vegan curry
Voorbereidingstijd 7 minuten
Bereidingstijd 21 minuten
Porties 4
Auteur Jubinka

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 tenen knoflook geperst
  • 2 cm verse gember fijngesneden
  • 1 rode ui fijngesneden
  • 3 flinke aardappels geschild en in blokjes
  • 3/4 theelepel gemalen koriander
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 2 kleine blikjes tomatenpuree
  • 100 gram cherrytomaatjes gehalveerd
  • 100 gram tuinerwtjes
  • 100 gram pindakaas
  • 750 milliliter groentebouillon
  • 4 handen boerenkool
  • 300 gram rijst of bloemkoolrijst

garnering

  • beetje geraspte kokos

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een soeppan. Pers de knoflook uit boven de pan en bak ongeveer 4 minuten op middelhoog vuur samen met de gember en ui.
  • Voeg de aardappels komijn en cayennepeper toe en bok 1 minuut mee.
  • Voeg de tomatenpuree en de pindakaas toe en bak nog 1 minuut. Blijf roeren om aanbranden te voorkomen. 
  • Schenk de groentebouillon in de pan en voeg de boerenkool en tomaatjes toe. Breng langzaam aan de kook en plaats het deksel op de pan. Breng op smaak met zout en peper laat 10 minuten zachtjes koken. Voeg nu de tuinerwtjes toe en kook die nog even 5 minuten mee
  • Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking 
  • Serveer de curry met een kom dampende rijst en naar smaak geraspte kokos
    tip ook lekker met wat gehakte pinda’s om de smaak van de pindakaas meer naar voren te halen. 

Dit is ook leuk om te lezen: