Vakantie tips voor een fijne vakantie in Zweden

Zweden onze vakantie tips.

Zweden, het was liefde op het eerste gezicht. Inmiddels ben ik al een aantal keer geweest in dit mooie land. De natuur in Zweden is zo mooi, mooie bossen, watervallen leuke dieren. Elanden die zo de weg oversteken, de rendieren die voor mijn raam stonden tijdens het opmaken van de bedden. Wij delen graag onze vakantie tips Zweden

Ga jij ook naar Zweden? Daar ga je geen spijt van krijgen. De natuur is er echt prachtig, de bossen en meren. Heerlijk genieten van lange wandelingen, lekker zwemmen of varen op één van de vele meren.

Waarom Zweden zo’n ideaal vakantie land is? Het is zeer geschikt om met het hele gezin naar toe te gaan. De ruimte, de natuur. Er zijn heel veel leuke campings, vakantieparken, en huisjes. Ze staan allemaal bekend om hun kind vriendelijke karakter.

Wij zijn nu een aantal keer in Zweden geweest en daar gaan zeker nog heel veel keren bij komen! Wij hebben een aantal handige tips en weetjes voor je als je naar Zweden op vakantie gaat.

Over de brug of met de boot naar Zweden?

Wij gaan meestal met de auto naar Zweden. Je kunt met de auto op de boot, wij gaan meestal van Kiel, naar Gotenborg. Of je kunt met de auto de brug over. Wij hebben beide wel gedaan. Eerlijk vind ik met de boot een stuk relaxter. Je gaat eind van de middag de boot op, overnacht op de boot en in de ochtend na het ontbijt kom je dan aan in Zweden.

Ga je met de boot?

De boot vertrekt rond etenstijd. Je kunt op de boot dineren, is vaak niet zo lekker en duur. En vegan is ook erg lastig. Wij nemen altijd eten mee om op het dek op te eten. Stokbrood met de lekkerste vegan smeersels bijvoorbeeld en een salade. De laatste keer had ik ook soep meegenomen in de thermosflessen. Dat is zo leuk, met z’n allen picknicken op de boot. Dit heeft echt iets.

Over de brug

Plan je reis dan heel goed. Het is een lange en vermoeiende reis. Wij hebben dit een keer gedaan en zijn daarna steeds weer met de boot gegaan. Zorg dat je voldoende stops maakt, je voldoende eten en drinken bij je hebt. Onderweg is dit een stuk duurder en vegan is onderweg vaak lastig te vinden.

Moet je nog ergens met een veerboot over? Reserveer je kaarten dan echt op tijd. Anders kom je in enorme wachtrijen te staan. Hou met het reserveren van de boot wel rekening met vertragingen. Zorg dat je de gegevens van deze reservering bij de hand hebt, dreig je echt te laat te komen, bel ze dan. Dan kun je de boot een uur later pakken. Wij hadden hier echt geluk mee, wij hadden veel vertraging onderweg en konden de boot omboeken naar twee uur later.

Wat kun je het beste nog meer meenemen?

Regelmatig kook ik zelf de maaltijden. Het is daarom ideaal om zelf al een en ander aan boodschappen meet te nemen. Als veganist vind ik het fijn om bepaalde producten mee te nemen. Na het zwemmen vind ik het fijn om soep, met brood of een salade te eten. De soep neem ik dan mee of maak ik vers. Wat neem ik dan mee?

  • Soep
  • Aardappels
  • Smeersels voor op brood
  • Vegan kaas
  • Sauzen (jus, mayonaise, ketchup)
  • Kruiden (ik neem een paar potjes kruiden mee, die ik veel gebruik)
  • Vegan snoep en koek

Maak een lijstje wat jij graag eet, bijvoorbeeld pindakaas of hagelslag. En neem dit mee.

In Zweden kopen

Het is super leuk om ook nieuwe dingen te ontdekken. Verse groente, fruit en sla koop ik altijd daar. Ook elke ochtend lekkere verse broodjes (het is vakantie). Daarnaast vind ik het erg leuk om door de supermarkt te lopen en kijken of ik nog nieuwe vegan schatten kan ontdekken.

Als je toch in de supermarkt bent, koop dan ook meteen broodjes voor de lunch, als je erop uit trekt. Zo lekker om een broodje te kunnen eten als je al een poos in een van de natuurgebieden loopt. Je kunt de broodjes al in je huisje smeer, je kunt er ook een gezellige picknick van maken en de broodjes, beleg en bestek meenemen. Vergeet ook niet om voldoende water mee te nemen.

De prijzen in de supermarkten zijn wel een stukje hoger dan in Nederland.​

Vakantie tips in Zweden: Uit eten? Tip kies dan voor een lunch

Uit eten in Zweden hoeft niet duur te zijn. In Zweden gaan ze overdag uit eten in plaats van in de avond. In de meeste restaurants kan je dan ook een daghap krijgen (voor ongeveer 10 a 15 euro). Deze daghap heet in het Zweeds “Dagens rätt”. Dit is een warme maaltijd en meestal inclusief een salade, een drankje en een kop koffie. De daghap wordt meestal tussen 11.00 en 14.00 geserveerd. In veel restaurants kun je ook heel goed vegan eten.

​Tanken met je creditcard

Als je met de auto naar Zweden gaat, moet je helaas ook wel een keertje of vaker tanken. Bij veel benzinepompen kun je niet betalen met je pinpas. En bij veel is contant betalen ook erg lastig. Bij alle kun je wel prima tanken met je creditcard. En creditcard mee is dan ook wel een aanrader! Wij hebben bij veel pompen eerst met pin of contant proberen te betalen, maar dit lukte bij veel niet. Dit is misschien we de gouden tip (vakantie tips Zweden).

Elektriciteit in Zweden

​Deze is hetzelfde als in Nederland. Alleen kan het bij sommige huisje, hotels zijn dat de stekker afwijken. Zelf hebben wij hier nog nooit last van gehad.

Drinkwater in Zweden

In Zweden kun je gewoon water uit de kraan drinken. Dit water smaakt goed en is lekker fris(koud). Lekker, duurzaam je hoeft geen flessen water te kopen. Maar je kunt je eigen flessen vullen met kraanwater.

Wil je een smaakje aan je water? Doe er dan een schijfje citroen, limoen of komkommer in bijvoorbeeld.

Rondreizen

​In Zweden is het heel normaal dat je rondreist. Onze eerste keer in Zweden was ook een rondreis. Dit was 3 nachten, 4 nachten en 4 nachten, dat vond ik zelf wel wat snel. Het liefst ziet in een week op de ene plek en ga dan door naar een andere plek. In Zweden staan ook heel veel kleine huisje langs de weg, om een nachtje te overnachten. Het lijkt mij nog een keer super leuk, om met een camper door Zweden en Noorwegen te trekken.

Blijf op de paden in het bos of de natuur gebieden

De natuurgebieden zijn echt enorm groot en er zit geen logica in. Als je denkt, als ik zo, zo en zo ga, dan kom ik daar uit … Ga je een natuurgebied in, volg dan een route. Als je zelf gaat lopen, is de kans groot dat je een paar uur langer onderweg bent dan gepland had. En via de route kom je ook langs heel veel mooie plekken.

Dit waren onze vakantie tips voor Zweden Heb jij ook een tip, die zeker niet in dit rijtje thuis horen? ! Laat het ons dan in een reactie weten.

Stockholm

Collega blogger Kimberley heeft maar liefst 25 Stockholm tips

Dit is ook leuk om te lezen:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *