Pittige Curry met Kikkererwten

Een lekkere vegan pittige curry.

Pittige Curry: Curry’s zijn inmiddels favoriet bij ons thuis. Voedzaam, geeft een comfort gevoel, makkelijk te maken en pittig. De lagen, nuances in een curry maakt het voor mij ultiem. Het dansen door kruiden, smaken en de robuustheid van een goede curry.

Kikkererwten in de vegan pittige curry

Deze erwten zijn veelzijdig, lekker en kunnen erg goed verwerkt worden tot een hummus, lekker gekruid en geroosterd in de oven, maar ook heerlijk in een salade. Ze smaken licht nootachtig, zowel heerlijk warm of koud te nuttigen.

De planten hebben een subtropisch klimaat nodig en meer dan 400 mm regen per jaar. Ze kunnen elders wel groeien maar de opbrengst is dan een stuk minder. Per 100 gram kikkererwten kun je ongeveer op 55 g koolhydraten, 20 g eiwit, 15 g voedingsvezels en 5 g vet rekenen. Ze bevatten veel lysine, tryptofaan, vitamine B1, B6, foliumzuur, magnesium, ijzer, kalium, calcium en zink. Ze zitten vol vezels, dit kan de kans op darmkanker verkleinen. Door de rijkdom aan vezels en eiwitten geeft het een voldaan gevoel en energie.

Mango in de pittige curry

Het gaat en staat met de ingrediënten die je gebruikt. De textuur, de kleur, smaken. Zout, bitter, zoet, zuur en umami. Mango is fris, het is licht en kan in deze samenstelling (dit gerecht) als vlucht van de pittigheid of een snak naar zoet worden. De gele kleur doet mediteraans aan, de zon begint te schijnen. De smaak van de mango hangt af van het gehalte aan terpentijn, dit gehalte is bij goede rassen laag. In dit gerecht zou je ook goed wat gedroogde abrikoos kunnen gebruiken, ananas vind ik er zelf ook goed bij passen. De keus voor mij ging toch naar mango, ik vind ze heerlijk en heb ze nog niet eerder in curry gebruikt en het heeft zo’n mooie felle kleur. Geeft frisheid in mijn gerecht. In dit gerecht probeer ik een spel van smaken te bereiden tussen pittig, zoet en zuur. Dit laatste komt voornamelijk van het partje citroen dat ik erbij serveer.

Bereiding van de pittige curry

Soms heb je van die dagen dat je net een drukkere dag hebt als anders, zo ook vandaag. Waarom dan toch kiezen om dit te maken? Hij is snel klaar, makkelijk te maken en ik hoop dat ik beloond word voor mijn moeite en heerlijk kan eten als ik terug thuis ben. De kruidenmix, (currypasta) heb ik vanmorgen vroeg al klaar gemaakt, dit heb ik gedaan zodat ik bij terugkomst gelijk met koken kan beginnen. De mango, tomaat, bosui nog snijden en de cashewnoten fijnhakken. 

Smakelijk eten?

Wow, ik ben onder de indruk van mezelf, geef mezelf even een schouderklopje. Het ziet er heerlijk uit! Helemaal eigen gemaakte curry. Oogt fris, appetijtelijk, ik krijg steeds meer zin om een hap te nemen. De eerste hap, wat is ie lekker; komt in me op. Een heerlijk balans aan smaken en structuur. Ik verneem dat alles wat is toegevoegd een taak heeft. Het werkt samen, pittig en kruidig met eilandjes van zoet, rustmomentjes. Het palet krijgt dan even de kans om op adem te komen. Hij is aanlokkelijk qua geur, smaak en als gehele plaatje. Ik geniet met volle teugen na een lange dag, alles is goed. Op de bank met dit op mijn knieën, laat me terugkijken op een fantastische dag in Delfzijl en als piece de resustance deze curry op het menu. Een heerlijk, goed gevuld gevoel doet me mijn leuke, hectisch dag herbeleven, fantastisch. 

vegan pittige curry makkelijk en snel te maken.
Afdrukken

Pittige Curry met Kikkererwten

Gang Hoofdgerecht, lunch, Main Course
Keuken aziatisch
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Porties 2
Auteur Jubinka

Equipment

  • blender of keukenmachine

Ingrediënten

  • 2 eetlepel verse gember geraspt
  • 1 ui grof gehakt
  • 1 tot 1/2 rode peper zaadlijsten verwijderd en grof gesneden
  • 2 knoflooktenen gepeld
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 2 theelepel garam masala
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 3 eetlepel olie
  • 1/2 theelepel zout

Curry

  • 250 milliliter kokosmelk
  • 1 theelepel agave stroop
  • 400 gram kikkererwten uitgelekt en afgespoeld
  • 1 pruimtomaat in grove stukjes
  • 1 mango geschild en in stukjes gesneden
  • 2 bosuitjes in ringetjes
  • 1 handje cashewnoten grof gehakt
  • 1/4 citroen in tweeën gesneden
  • rijst voor erbij

Instructies

  • Gember, ui, 1 of 1/2 peper en knoflook mogen samen met de specerijen, zout en olie in de kleine keukenmachine. Neem de tijd om tot een smeuïge currypasta te malen.
  • Verwarm een wok en karamelliseer de currypasta. Dit duurt 2 tot 3 minuten. De kokosmelk toevoegen, goed doorroeren en 5 minuten laten pruttelen. Nu mag de agave stroop toe worden gevoegd, roer door.
  • Kikkererwten, mango en pruimtomaat kunnen erbij. Laat nog een paar minuten pruttelen. 
  • Maak je bordje op met rijst en de curry. Garneer met de bosuitjes, half pepertje in ringetjes, nootjes en de citroen.
    Eet smakelijk! 

Deze recepten vind je misschien ook lekker: