Samosas soep: Het is weer tijd voor soep. Hoe kan het ook anders? Dit keer in combinatie met samosas, ik zal eerlijk zijn en bekennen, dit wordt mijn allereerste keer dat ik deze snack eet. Ik heb er zin in, iets nieuws!
Wat zijn samosas en waar komen ze vandaan?
Het is meestal een gefrituurd snackje omhuld met bladerdeeg of filodeeg. Tegenwoordig kunnen ze ook lekker de air-fryer in of de oven. Ze zijn vaak gevuld met aardappel, ui, kikkererwten, koriander, paprika, komijnpoeder en bij ons veganisten iets van een vleesvervanger of tofu. Maak je ze zelf, dan kun je eindeloos variëren met je vulling. De herkomst kan ik niet echt herleiden, Somalië, India, Pakistan en Suriname hebben allemaal hun eigen variant. Mocht jij het weten, laat jij het mij dan weten?

Hoe smaakt de samosas soep?
Mijn blik gaat tijdens het fotograferen over het gerecht en ik maak ongemerkt de klanken hmmm. Mijn maag begint te rommelen, tijd om te beginnen. Aangezien ik niet zelf de samosas heb gemaakt ligt dat natuurlijk aan welke je gekocht hebt. Gelijk proef ik het pittige dat hij te bieden heeft. Tofu neemt de smaak als kussentjes over, prettig in de mond. Het groene van de bimi, de structuur en smaak is zo lekker. Oesterzwammen heerlijk, maar ook de geroosterde paprika geeft net iets extra’s. De samosas die ik heb gekocht passen heel erg goed. Ik slurp merk ik terwijl ik de soep naar binnen werk. De tofu zorgt dat ie heerlijk vult. Mijn buikje is gevuld, maar niet alleen dat, ik voel me verwend.

Samosas soep
Ingrediënten
- 4 samosas
- 75 gram geroosterde paprika in reepjes
- 100 gram bimi in stukjes
- 150 gram oesterzwammen in reepjes getrokken
- 2 eetlepel miso pasta
- 1 eetlepel olie
- 3 teentjes knoflook geperst
- 1 kleine rode ui gesnipperd
- 0,5 eetlepel sesamolie
- 400 milliliter water
- 2 theelepel sesamzaadjes
- 180 gram tofu in blokjes
- 0,5 eetlepel gochujangpasta
- 0,25 theelepel kerriepoeder
Instructies
- Bak eerst de samosas in de oven. Leg ook de tofu op de bakplaat.
- Doe wat olie in de pan en fruit de ui en knoflook, na 3 minuten mag de geroosterde paprika, bimi en oesterzwammen erbij. Bak een paar minuten tot ze zacht zijn. Doe de sesamolie erbij en de gochujangpasta.
- Miso pasta mag erbij met de 400 milliliter water, goed roeren. Laat even lekker pruttelen.
- Wanneer de samosas en tofu klaar zijn haal ze uit de oven. Tofu toevoegen in de soep. De samosas zou ik er al allerlaatste op doen, aangezien we die graag krokant willen houden. Doe de Sesamzaad erop. Eet smakelijk!