Home Blog Gyoza met spitskool & champignons

Gyoza met spitskool & champignons

Geschreven door Vega Lifestyle
vegan recept - energy en vegan

Energy & Vegan is niet zomaar een veganistisch kookboek. Het gaat hier om het positieve effect van plantaardig eten op ons lichaam en de geest. Want voedsel bevat energie en dat beïnvloed ons op veel verschillende manieren. Het boek staat vol met lekkere recepten, waarbij Alexander ook uitlegt geeft. Wij mogen dit recept: Gyoza met spitskool & champignons uit het kookboek met jullie delen.

Gyoza met spitskool & champignons

De Gyoza met spitskool & champignons is mijn favoriete recept uit dit veganboek. Je maakt er ongeveer 24 gyoza’s mee, maar geloof me, als er 24 voor me liggen, zouden er binnen 5 minuten op zijn. Het recept kost wel wat tijd, dus maak ze alsjeblieft niet als je haast hebt. Ze verdienen het dat je er lekker de tijd voor neemt. Het is ook heel leuk om ze samen met familie of vrienden te maken, zodat je een wedstrijdje kunt doen wie de mooiste maakt. Alles in dit recept bulkt van de lichte, oppeppende energie. Het licht en snel te maken deeg (zeker meer yin dan yang), de tofoe (meer yin dan de gedroogde sojabonen), de spitskool (die omhoog groeit) en de champignons (die omhoogschieten uit de grond). De snelle kookstijl, met veel vuur en olie, geeft het geheel ook een flinke scheut vuurenergie.

Dit is echt een grappig, licht streetfoodgerecht, perfect voor een feestje met vrienden. Zo’n groepje feestgangers zorgt überhaupt al voor veel vuurenergie.

Wat heb je nodig voor de Gyoza met spitskool & champignons?

BEREIDINGSTIJD 1 UUR EN 15 MINUTEN

VOOR HET DEEG:

  • 250 g tarwebloem
  • maizena (om te bestuiven)

VOOR DE VULLING:

  • 100 g tofoe, verkruimeld
  • 1 theel. mirin
  • 100 g champignons, fijngesneden
  • 2 lente-uitjes, in dunne ringen
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 2 cm verse gember, geschild en fijngesneden
  • 1 theel. shoyu
  • 100 g spitskool, fijngesneden
  • 1 theel. geroosterde-sesamolie
  • ¼ theel. Zout

VOOR DE DIPSAUS:

  • 1 eetl. shoyu
  • 1 eetl. bruine rijstazijn
  • 8 theel. chili-olie (zie pagina 87) In het boek

VOOR HET BAKKEN:

  • eetlepel sesamolie (niet geroosterd)
  • theelepel geroosterde-sesamolie

Zo maak je de Gyoza met spitskool & champignons:

  1. Meng de bloem en 135 milliliter net gekookt water in een kom. Roer het mengsel met een houten pollepel langzaam door elkaar tot een deegbal ontstaat. Het deeg heeft een stevige structuur wanneer je het probeert te kneden en is zeker niet luchtig. Kneed het deeg 10 minuten.
  2. Verdeel het deeg in 2 stukken en vorm elk deel in een dunne cilinder van 2-2,5 centimeter dik. Verpak de deegrollen in plastic folie en laat ze 30 minuten rusten.
  3. Bereid ondertussen de ingrediënten voor de vulling voor. Meng alle ingrediënten in een kom. Roer alle ingrediënten voor de dipsaus door elkaar in een schaaltje.
  4. Keer na 30 minuten terug naar het deeg. Verwijder de folie en snijd beide deegrollen elk in 12 gelijke delen. Dek de 24 stukken deeg af met een vochtige theedoek. Dit zorgt ervoor dat het deeg niet uitdroogt.
  5. Bestuif een werkoppervlak, je handen en de deegroller met een beetje maizena, dit voorkomt dat het deeg overal aan blijft plakken. Neem een stukje deeg in je hand, maak er een ronde vorm van en rol het daarna met een deegroller uit tot een cirkel van 8-10 centimeter doorsnede. Het deeg mag best dun zijn, dit maakt de gyoza lichter. Je kunt eventueel een ronde uitsteekvorm van dezelfde grootte nemen om gelijkmatiger cirkels te creëren, maar dit is zeker niet noodzakelijk. Stapel de deegplakjes na het uitrollen op elkaar. Zorg ervoor dat je elk plakje met maizena bestuift, zodat ze niet aan elkaar vastplakken. Ga door tot alle 24 stukken deeg gevormd zijn.
  6. Neem een deegplak en leg 1 eetlepel vulling in het midden van de cirkel. Vouw het deeg met je vingers dubbel tot een halve maanvorm. Maak met je duim en wijsvinger kleine plooitjes in het deeg. Maak elke halve centimeter een plooi van rechts naar links (of van links naar rechts). Druk tijdens het vormen van de plooien met je andere duim en wijsvinger iedere gevormde plooi aan, tegen de achterkant van de dumpling. Maak 6-8 plooien per gyoza. Leg de verse gyoza op een bord. Ga je niet meteen bakken? Dek ze dan af met een vochtige theedoek.
  7. Verhit een pan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur en voeg de sesamolie toe (of elke andere olie die neutraal van smaak is, zoals zonnebloemolie). Leg de gyoza’s in de pan en laat ze 3 minuten in de pan spartelen, tot ze een goudbruine korst aan de onderkant hebben. De gyoza’s moeten knisperen in de pan, maar pas op dat ze niet aanbranden. Controleer regelmatig en draai het vuur lager indien nodig.
  8. Draai het vuur laag, voeg langzaam 60 milliliter water aan de pan toe en dek af. Het zal flink beginnen te borrelen, aangezien de pan erg heet is. Laat het geheel op laag vuur koken of tot al het water verdampt is. Haal de deksel van de pan en besprenkel de gyoza’s met de geroosterde-sesamolie. Laat nog even koken tot al het water daadwerkelijk verdampt is en er een heerlijk knapperige, goudbruine korst ontstaat.
  9. Haal de gyoza’s uit de pan en serveer ze met de dipsaus. En… wacht! Nog een laatste tip van mij om jezelf in bescherming te nemen: bewaar een paar gyoza’s voor andere mensen, voordat je ze zelf allemaal in één keer verorbert.
  • Auteur: Alexander Gershberg
  • Fotograaf: Vera Bos
  • Uitgever: Karakter Uitgevers B.V.
  • EAN: 9789045217963
  • Energy & Vegan is o.a. te koop bij Bol.com
Energy en vegan - Alexander Gershberg

Dit is ook leuk om te lezen:

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle

You may also like

2 Reacties

Energy & Vegan met leuke winactie! | Vega Lifestyle Magazine december 1, 2019 - 7:52 pm

[…] Gyoza met spitskool & champignons […]

Reply
Vegan toast met gekruide champignons | Vega Lifestyle Magazine februari 4, 2020 - 3:42 pm

[…] Gyoza met spitskool & champignons […]

Reply

Laat een berichtje achter