Het winkelmandje van Rik Joosten en John Hoeks

vegan in de supermarkt - vegan boodschappen doen - Rik Joosten - Jonh Hoeks

Wie ben jij? Vertel in 5 a 10 zinnen iets over jezelf

Ik ben Rik Joosten en heb goede vriend John Hoeks gevraagd om mee te gaan shoppen bij de Jumbo Euroborg Groningen. John en ik hadden elkaar al een tijdje niet meer gesproken en het leek me leuk om van het shoppen even iets gezelligs te maken. De Jumbo Euroborg is voor hem een stukje fietsen en kan mij voorstellen dat ze daar dingen hebben die ze bij een andere Jumbo niet hebben. Een van die dingen is bijvoorbeeld de vegan Apfelstrudel! Het was gezellig en we waren in ons zondagse pak.

Wat kun je vertellen over jezelf of je bedrijf (doel of …) ?

Dankzij John, met zijn goede communicatieve vaardigheden, ben ik vegan geworden. Tijdens een gesprek, in de kroeg, onder het genot van een vegan-biertje, ontkrachtte hij mijn bezwaren en werd het voor mij duidelijk dat ik (i.p.v. als vegetariër) liever als vegan door het leven wilde.

Op Facebook worden goedwillende mensen regelmatig direct of indirect weg gezet als fout of slecht. Ik betreur dat en hoop dat vegans zich kunnen blijven verplaatsen in vegetariërs en/of mensen die vlees eten. Eten zonder gevoel van medeplichtigheid aan dierenleed voelde bij mij destijds als een verlossing. Lof aan John want het veranderen van iemand zijn gewoonten vereist kennis, geduld en tactiek. Pas later (toen ik eenmaal vegan was), kon ik (zonder belemmerend schuldgevoel) kijken naar filmpjes van een moederkoe. Die helemaal overstuur wordt op het moment waarbij haar jonge kalfje haar wordt ontnomen. Omdt haar melk vrijkomt voor menselijke consumptie. Tsja, zoiets raakt mij net zo diep als de filmpjes van kuikenversnipperaars, die nog dagelijks gebruikt worden. Vlees heb ik nooit gewild en ik heb de slachthuizen altijd gehaat. Maar de consumptie van melk en eieren, met bijkomstig dierenleed en milieuschade, vind ik net zo erg. Heerlijk omdat te kunnen boycotten en fantastisch dat er zo veel lekkere diervriendelijke alternatieven in de supermarkt te koop zijn. Wat een luxe!

Hoe lang ben je al vegan.

Ik weet niet precies hoe lang ik inmiddels vegan ben, maar het was destijds bij mij een proces van jaren om 100% vegan te worden. Daarvoor was ik vegetariër.

Wat is jouw favoriete vegan product?

Soja Sate-brokken (koop ik altijd bij www.veggy4u.nl ) zolang je maar niet het recept volgt op de verpakking. Als je ze goed klaarmaakt kun je er heerlijke saté van maken of wel ander soort vegan-vlees dan ook. Daarnaast is het waanzinnig goedkoop: je kunt met dit spul 25-30 saté sticks maken voor slechts € 1,76 !! (althans deze prijs stond bij aankoop op 10 Juli 2020 op de website van Veggie4U)

Wat zou jij heel graag vegan zien? (welk product of gerecht).

Raspatat heb ik nog niet in een vegan-variant gezien, laatst heb ik het daarom maar zelf gemaakt met aardappelmeel en kruiden. Eigenlijk wil ik dat alles in de supermarkt vanaf nu vegan zou worden, maar dan ook allemaal van goede kwaliteit. Sommige vegan kaas-soorten zijn bijvoorbeeld niet lekker en vormen voor de vegan-minded kaasliefhebbers een anti-reclame voor veganisme.

Is boodschappen doen lastiger geworden nu je vegan bent?

Ik stond voor de koeling met vegan-kaas en zag allerlei merken… “Oooh jee, ik wil nu in het groot vegan-kaas gaan inslaan maar ik ben bang dat ik weer die kaas koop met karton-smaak, welke was nou ook alweer de goeie?” John grapte daarop met een zucht: “ja, help… ik vind het vegan-shoppen vandaag de dag veel moeilijker want er is inmiddels zoveel keuze en weet niet ook niet meer wat ik moet kiezen”.

Zit er een product in jouw mandje die je nog niet eerder gekocht hebt?

Vegan slagroom ongezoet en een vegan diepvries-pizza.

Heb jij nog tips, do’s en don’ts voor onze lezers die willen overstappen naar een veganistische lifestyle?

Ja, ik heb als tip: als je bang bent dat je bepaalde gerechten of snack’s moet missen als je overstapt op een vegan-leefstijl, dat je dan gewoon aan een ervaren vegan vraagt hoe je dezelfde smaakbeleving kunt verkrijgen middels een vegan-vervanger of variant. Ze helpen je doorgaans altijd graag (ik wel in ieder geval). Zo is de ei-smaak bijvoorbeeld te vervangen met Kala-namak zout en kun je met o.a. edelgist-vlokken, cashew-noten en eventueel een beetje mosterd (in combinatie met een pot vegan-pesto van AH) de kaas-smaak prima nabootsen.

Wat is jouw favoriete hotspot? En waarom?

De Herbivoor aan het Zuiderdiep, ik ben er door de Corona-crisis al een tijdje niet geweest. Ik vind de Herbivoor geweldig omdat ze de zaak runnen met veel passie en de juiste principes. De Herbivoor heeft de begrippen ‘vegan’ en ‘kwaliteit’ hoog in het vaandel staan (alles is bij hun vers en ze maken daar zoveel mogelijk gebruik van biologische streekprodukten) en heb erg veel bewondering voor hun standvastige principes daarin.

Wat is jouw favoriete recept en wil je deze delen met ons?

Mijn favoriete vegan-recept zijn de vegan-saté brokken die ik op internet koop bij www.veggie4u.nl het recept op de verpakking vind ik dus minder want daar staat op dat je ze in water moet koken alvorens in olie te bakken. Ik had liever gezien dat ze hadden geschreven dat je het in kruidig boullion-water kookt (met voldoende zout), voorafgaand aan het bakken.

Wat maakt je blij?

Als iemand mij om advies vraag hoe hij/zij zuivelproducten en vlees kunnen vervangen voor een vegan alternatief met dezelfde smaak-beleving

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *