Vegan baklava, Toen wij op vakantie waren in Turkije heb ik voor het eerst baklava gegeten. De meeste zijn niet vegan en dat terwijl je het prima vegan kunt maken. Daarom delen wij ons vegan recept.
Wat is baklava?
Baklava is een dessert en is afkomstig uit de Balkan en het Midden-Oosten. Baklava betekend opstapelen en dat is ook precies wat je gaat doen bij het maken van de baklava. Hoe je het uitspreekt of schrijf is per land (taal) verschillend. De oorsprong … Daar zijn de meningen over verdeeld.
Opstapelen
Vegan baklava bestaat uit heel veel laagjes filodeeg. Deze laagjes zijn gevuld met fijn gehakte nootjes. Meestal worden er pistachenoten en walnoten gebruikt en soms ook amandelen. Je zou er een variant op kunnen maken door andere nootjes te gebruiken. De baklava wordt op smaak gebracht met oranjebloesem, kaneel, suiker, citroenrasp en sap en agave siroop (normaal honing), maar agave is precies hetzelfde. Je kunt in plaats van oranje bloesem ook rozenwater gebruiken.
Het suiker, citroenrasp, suiker en agave siroop maak je warm in een pan met een beetje water. Dit dikt dan in tot een siroop. Als het klaar is, haal je het van de warmte bron. Dan voeg je de oranjebloesem en citroensap er door. Dit alles giet je na het bakken over de baklava. Dit drenkt dan helemaal door. Laat het goed afkoelen en nog beter wacht een dagje.
Het is een machtig gerecht met veel vet en suiker. Je eet dan ook kleine stukjes ervan. Het wordt vaak na het diner bij de koffie of thee gegeten.
Vegan baklava
Baklava wordt gemaakt met veel roomboter en honing. Dit is makkelijk te vervangen voor vegan producten. Roomboter voor vegan (bak) boter en de honing voor Agave siroop.
Vegan baklava
Equipment
- 1 ovenschaal van circa 25 x 35 cm
- 1 bakkwast
- 1 steelpannetje
Ingrediënten
Instructies
- Smelt de boter in een pannetje op het vuur
- Leg twee vellen filodeeg onderop de schaal. Smeer deze in met gesmolten boter. Leg er dan weer twee vellen filodeeg overheen en smeer weer in met boter. Dit herhaal je nog twee keer. Dan heb je totaal 8 laagjes filodeeg.
- Herhaal het dan nog een keertje van de filodeeg vellen. Totaal weer acht laagjes.
- Snijd voordat je de baklava in de oven doet alles in blokjes. vier rijen in de lengte en 5 in de breedte.
- Bak de baklava circa 40 minuten in de oven. Snijd intussen repen van de citroenschil en doe deze, de suiker, Agave en het water in een pan. Breng het aan de kook en laat het op laag vuur 10-15 minuten zachtjes koken tot een stroperige siroop.
- Haal het van het vuur en doe er een scheut oranjebloesem door en het sap van een halve citroen. Meng alles goed.
- Als het klaar is giet je de siroop eroverheen. Laat het geheel goed afkoelen. Nog beter laat het een dag staan.
- Hak de overige pistachenoten fijn en strooi ze over de baklava voor het serveren. En genieten maar …