Vegan bitterballen, zo maak je ze

vegan bitterballen

Bitterballen zijn een oer-Hollandse borrelhap. Deze snacks zijn niet alleen zeer geliefd is bij Nederlanders! Met deze vegan bitterballen maak je het feestje helemaal compleet. Ze mogen dan ook zeker niet ontbreken bij een borrel, op de borrelplank, verjaardag, of gewoon omdat je er zin in hebt.

Neem de tijd

Bij het maken van deze bitterballen moet je er rekening mee houden dat de vulling een paar uur en het liefst een nachtje in de koelkast moeten staan om op te stijven. Je kunt de vulling voor deze snacks het beste de dag ervoor alvast maken.

Glutenvrije vegan bitterballen

Deze bitterballen zijn glutenvrij en vegan. We hebben een glutenvrije paneermeel gebruikt en in plaats van bloem voor de roux hebben we rijstmeel gebruikt.

Jackfruit

Voor deze vegan bitterballen heb ik jackfruit gebruikt. De jackfruit vervangt het draadjes vlees effect. Je kunt ze ook prima maken zonder de jackfruit.

Heb je minder tijd of zin om de vegan bitterballen zelf te maken?

Je kunt ze ook kant en klaar kopen in winkel. Persoonlijk vind ik die van de AH dan het lekkerst. Maar de zelf gemaakte zijn echt nog veel lekkerder en zeker de moeite van het maken waard. Wij maken deze bitterballen regelmatig en ze zijn altijd favoriet bij zowel bij onze gasten. Zowel de vegans als de niet vegans.

vegan bitterballen
Afdrukken

Vegan bitterballen

Porties 14 bitterballen

Ingrediënten

  • 1 blikje jackfruit
  • 30 gram rijstbloem
  • 30 gram boter
  • 200 ml groentebouillon
  • 30 gram kikkererwtenmeel, gezeefd
  • 1/2 kopje ongezoete plantaardige melk
  • snufje zout en peper
  • 1 theelepel kurkuma
  • olie om in te frituren
  • paneermeel

Instructies

  • Haal de jackfruit uit het blik en spoel deze af. Trek de jackfruit uit elkaar met twee vorken (dat is het handigste) in kleine sliertjes. Bestrooi de jackfruit met wat zout en peper.
  • Doe wat olie in de pan en fruit de jackfruit enkele minuten. Tot ze beginnen te kleuren. Haal ze van het vuur en laat ze even staan.
  • Smelt de boter in een steelpan. Voeg nu steeds een klein beetje van de rijstmeel toe, terwijl je met een garde het geheel roert. Ga door tot alles er door heen zit en je een mooie gladde roux hebt. Voeg nu de kurkuma toe en roer het er goed door heen.
  • Als je een mooie gladde roux hebt voeg dan de groentebouillon toe en blijf weer roeren tot alles weer glad is.
  • Roer de jackfruit er door en doe het geheel in een kom. Doe er wat huishoudfolie over of een deksel erop. Zet het nu voor minimaal 4 uur in de koelkast.
  • Als de roux goed is opgesteven heb je een mooie ragout. Maak hier nu 14 ongeveer gelijke balletjes van.
  • Meng het kikkererwtenmeel met de plantaardige melk. Meng alles goed door elkaar tot een glad mengsel. Doe dit in een diep bord of kommetje.
  • Doe ik een ander diep bord of kommetje de paneermeel.
  • Rol de balletjes één voor één door de melk met kikkererwtenmeel en dan meteen door de paneermeel. Leg even weg, pak een volgende balletje tot je ze allemaal gehad hebt. Dan herhaal je dit zeker nog 1 keer.
  • Nu zijn de vegan bitterballen klaar om gefrituurd te worden.

Dit is ook leuk om te lezen:

Vond je deze blog leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook