Saffraan

Saffraan wat is het?

Saffraan is een vrij prijzig kruid en wordt daarom ook wel het rode goud genoemd. Als het zo duur is, is het dan wel slim om te gebruiken? Jazeker dit kruid heeft veel gezondheidsvoordelen. Het is een echte kleur en smaakmaker. Het wordt veel gebruikt in gerechten zoals Curry’s, risotto en vegan paella.

Wat is saffraan

Het is een kruid, specerij en kleurstof die men al eeuwenlang gebruikt wordt. Het kruid is afkomstig van Crocus sativus. Deze plant is te vinden is in verschillende landen te vinden, maar saffraan komt vooral uit Iran. Dit gouden kruid is afkomstig van de gedroogde stamper van de plant. De stamper maakt de plant ook gelijk uniek. Een bloem heeft drie stampers. Voor 1 gram heb je maar liefst 150 bloemen (Crocus sativus) nodig. De Crocus sativus heeft maar een zeer korte bloeiperiode, namelijk maar acht dagen.

De smaak van saffraan

Saffraan is een bijzonder kruid die je kunt toevoegen aan zowel zoete als hartige maaltijden. De smaak heeft een beetje het zelfde weg als de smaak van honing maar dan net iets bitterde. Wanneer je van dit kruid aan je gerecht wil toevoegen zal dit een warme aroma geven aan het gerecht.

Het is een aroma die subtiel aanwezig is. Maar zeker een goede toevoeging. Wil je weten waar je dit heerlijke kruid aan toegevoegd word lees dan nog even verder. Het wordt vaak toegevoegd aan onder andere: paella, curry en risotto. Wil je de saffraan goed laten werken meng het dan met meerder soorten specerijen gebruik dan de kruiden van paprikapoeder tot rozemarijn.

Waar kun je saffraan voor gebruiken?

Saffraan is een kruid met een sterke aroma. Het wordt veelal gebruikt om gerechten te kleuren en daarnaast ook smaak te geven. Saffraan wordt vooral gebruikt in gerechten zoals bij vis, groente en rijst bij de laatst benoemde wordt dit vooral gebruikt. Vanuit Nederland wordt het ook vaak gebruikt in drop en thee in tegenstelling tot de Aziatische keuken hier wordt het ook gebruikt in de marinades. Verder wordt het ook gebruikt voor de smaak in tabak, dranken, medicijnen en snoepjes.

Wat voorn geneesmiddel is saffraan?

Hiervoor ga wij even een tijdje terug in de tijd. In de oude Perzische geneeskunst werd saffraan bij vele uiteenlopende aandoeningen aanbevolen. een paar van deze aandoeningen zijn onder andere: maagproblemen, premenstrueel syndroom, een laag libido, astma, depressie, geheugenproblemen en bij pijn. Volgens de Chinese geneeskunde zou saffraan de bloedcirculatie en de menstruatieklachten verbeteren.

tegenwoordig is het al zover dat er voedingssupplementen met saffraan extract verkrijgbaar is. deze worden ingezet bij onder meer depressie en de ziekte van Alzheimer.

Is saffraan gevaarlijk?

Het gebruik van maximaal 25 mg per dag is veilig. Het gebruik van hoge doses saffraan is schadelijk voor de gezondheid.

Gezondheidsvoordelen van saffraan

  • Het heeft invloed op depressie
  • Het extract van het saffraan kan de gezondheid gedeeltelijk ondersteunen door de niveaus van dopamine en norepinefrine te verhogen.
  • Dit kruid heeft effect op de ziekte van Alzheimer
  • Wanneer je het gedurende zestien weken gebruikt. Kan de cognitieve functie ondersteunen, en verminderd dementie bij patiënten met de ziekte van Alzheimer.
  • Het heeft effect op je ogen
  • Het stofje Crocine verwijdt de bloedvaten die de bloed naar de ogen toe voert. Hierdoor verbeterd het zicht van de ogen. Ook heeft dit een goede invloed ouder wordende mensen.
  • Het is een krachtige antioxidant
  • Bevat veel verscheidenheid aan plantaardige stoffen. Deze werken weer als antioxidant – moleculen. Deze antioxidant helpt je cellen beschermen tegen vrij radicalen en oxidatieve stress.
  • Het helpt je bloeddruk verlagen

Uit een onderzoek is gebleken dat bij tweehonderd dertig mannen die zessentwintig weken saffraan hebben gebruik hun bloeddruk verlaagd werd.

Dit zijn heel veel gezondheidsvoordelen dus als je het kunt betalen is dit zeker een goede kruid om uit te proberen of te gebruiken.

Goed om te weten

Heb jij klachten, dan is het altijd goed om een arts te raadplegen. Bij zwangerschap wordt saffraan afgeraden.

Hoe weet je of saffraan echt is?

Wil je testen of saffraan echt is? doe dan een beetje saffraan in kokend water, wacht dan ongeveer vijf minuten. Wanneer de draadjes na vijf minuten niet wit worden geeft dit aan dat deze origineel is. Dan is het ook heel logische wanneer er binnen deze vijf minuten een kleurverandering is dat het geen originele saffraan is.

Hoelang kun je saffraan gebruiken?

Het is een kruid dat je gemakkelijk zo drie jaar kunt gebruiken. Wil je dit doen moet je de saffraan wel goed beschermen tegen vocht en licht. Het is een erg dure kruid dus let hier goed op.

De kwaliteit

Je herkent de kwaliteit vooral aan de kleur. De stampers van de bloem moeten een mooie granaatappelrood hebben. De smaak zit vooral in het rode gedeelte. De witte , gele of oranje onderkant van de stamper heeft geen invloed hier op.

Dit is ook leuk om te lezen: