Verona, wat valt er allemaal te beleven?

Italië kent vele historische steden. Denk aan Napels, Verona, Milaan, Venetië, Florence en natuurlijk de hoofdstad Rome. Welke stad zou jij ooit nog eens willen bezoeken in Italië? Bij mij was het altijd Verona. Inmiddels heb ik afgelopen jaar deze stad bezocht. Zou jij deze stad ook in het echt willen zien?

Waarom Verona?

Over de stad zelf hoor je niet zo veel. Milaan of Venetië zijn bijvoorbeeld veel populairdere steden. Ik begrijp het daarom wel als je je wellicht afvraagt waarom ik heel graag naar Verona wilde. Voor mij is de reden ten eerste omdat ik het juist heel leuk vind om de wat minder bekende steden/plaatsen een kans te geven. En dit vervolgens met anderen te delen zoals ik nu doe. Naast dat is de andere reden uiteraard dat dit me een waanzinnig mooie stad leek door de omgeving en vooral de geschiedenis. Met name praat ik dan over het balkonnetje van Romeo en Julia.

Eerste indrukken

Het aller eerste dat me opviel in Verona was hoe gezellig en fleurig de stad was. De gebouwen hadden kleuren zoals okergeel, terracotta, oranje, zalmroze en koraal rood. Allemaal van dat soort warme tinten. Het kleurde allemaal heel leuk samen.

verona

Ook viel het op dat de mensen in Verona erg geïnvesteerd waren op gebied van mode. Dus een waarschuwing bij deze … Neem je hakken, smoking, gelakte puntschoenen en cocktailjurkje mee. Grapje, ik zat er zelf ook bij in mijn simpele zwarte flare broek met daarop een bloesje. Echter de Italianen nemen de mode zeer serieus lijkt het. Iedere voorbijganger, en ik overdrijf niet, was tot in de puntjes verzorgt. Dus je begrijpt natuurlijk dat ik me niet helemaal juist gekleed voelde voor het thema van Verona. Maar desalniettemin kon ik er van genieten hoe trendy en chique iedereen gekleed was. Ik vond het geweldig om vanuit het terras mijn ogen uit te kunnen kijken naar deze Italiaanse fashionista’s. Het was bijna alsof het een gratis modeshow was.

Italiaanse cuisine

De Italiaanse keuken. Wie kent het niet? Pizza, pasta, risotto, lasagne. We kennen allemaal op zijn minst 2 van deze overheerlijke gerechten. Je kunt deze bereiden of krijgen in verschillende variaties. Of het nou thuis is of in een restaurant. Eén ding is zeker, niks is beter dan te smullen van deze gerechten in het land waar het oorspronkelijk vandaan komt. In Italië heeft het eten net dat extra sprankeltje magie en cultuur. En dat maakt het zo heerlijk. In Nederland doen we vaak maar wat. De Italianen weten precies hoe het hoort te zijn. Ik ben daarom ook van mening dat ik nergens een pizza of pasta lekkerder kan krijgen dan in Italië. En als je hier ook al eens bent wezen eten, weet je precies wat ik bedoel.

Zo heb ik in Verona ook heel erg genoten van het eten. Met name de eerste dag toen ik een heerlijke pasta bestelde. Ik ging voor een bord Penne met tomatensaus, basilicum en burrata. Dat was smullen.

In Verona kun je heel goed veganistische eten Italiaanse restaurants. Een aantal hotspots zijn.

  • Ristorante Flora
  • La Lanterna
  • Dulcamara Vegan Bistrot
  • Agriturismo Dongili

Romeo en Julia

Verona staat voornamelijk bekend om Julia’s huis (casa di giulietta). Julia’s huis staat volledig in het teken van het tragisch romantische verhaal dat ook wel bekend is als Shakespeares Romeo en Julia. Het populaire balkonnetje, waar de twee de liefde voor elkaar verklaarden, kun je hier betreden. Ook kun je Julia’s huis van binnen bezoeken. Op het pleintje voor het huis, staat een goud standbeeld dat Julia moet voorstellen. De traditie is om een wrijf te geven over Julia haar rechter borst. Door de wrijf zou de geluk in de liefde jouw pad op komen. Ook vind je aan de muur talloze briefjes in verschillende talen. Dit zijn liefdesverklaringen.

Julia’s huis is wat ik enorm graag wilde zien in deze stad. Zelf ben ik een sucker voor romantiek en al helemaal voor dit soort clichés. Voordat ik naar Verona ging, heb ik de romantische komedie genaamd ”Letters to Juliet” gekeken. Deze film speelt zich af in Verona. Het gaat over een oudere dame die als tiener een vriendje had in Verona en wanneer een journaliste haar liefdesbrief bij het huis van Julia vindt, wil ze met het oude dametje haar Romeo terug vinden. Na al die jaren. Deze film heeft mij uiteindelijk nieuwsgierig gemaakt naar deze stad. Met name naar Julia’s huis.

Verwachting en werkelijkheid

Toen ik eenmaal zelf voor de poort van Julia’s huis stond, wilde ik eigenlijk alles doen. Het balkonnetje op, Julia’s rechterborst vastpakken en een brief achterlaten. Maar het was daar zo ontzettend toeristisch. Dit was in de film niet het geval. In werkelijkheid is dit natuurlijk een wereldwijde bezienswaardigheid. Geen wonder dat het daarom erg druk was.

Alles dat ik wilde doen, wilde iedereen daar natuurlijk doen. Vanwege de drukke rij voor Julia’s borsten en een overschot aan briefjes tegen de muur, heb ik enkel het huis van binnen en het balkonnetje bezocht. In Julia’s huis heb ik prachtige kamers bewondert. De slaapkamer is me vooral bijgebleven. Hier staat het bed waar Romeo en Julia de nachten zouden hebben gespendeerd. Ook kun je kijken naar kledingstukken die Romeo en Julia gedragen zouden hebben. Jammer genoeg kun je vanaf het balkonnetje niet de romantische sfeer voelen zoals die bedoeld is. Julia keek naar beneden en zag Romeo geknield voor haar. Terwijl ik naar beneden keek naar de massa zure toeristen die zich ongeduldig verzamelden voor de deur van Julia’s huis. Toch moet ik eerlijk zeggen dat ik heel blij ben hier geweest te zijn. Ondanks de drukte ben ik niet teleurgesteld en vond ik alles hier erg indrukwekkend.

Hoewel het hele verhaal van Romeo en Julia hoogstwaarschijnlijk slechts de fantasie van William Shakespeare blijkt te zijn, is het een prachtige ervaring door de passie voor liefde die hier heerst.

Wat valt er verder te beleven in Verona?

Julia’s huis is uiteraard niet het enige dat er te bezoeken valt in Verona. Er zijn nog talloze andere bezienswaardigheden in deze stad. Voorbeelden die ik zelf ook heb bezocht zijn:

  • De Arena van Verona staat bekend als het antiek Romeins amfitheater. In de geschiedenis vonden hier veel gladiatorengevechten plaats, maar tegenwoordig kun je hier operavoorstellingen bijwonen. Ook vindt hier jaarlijks het evenement genaamd het operafestival plaats. Daarnaast kun je de Arena ook bezoeken om het enkel te bekijken van binnen. Ik heb de Arena prachtig van buiten kunnen zien. Helaas heb ik de Arena niet van binnen bezocht. Op laatste dag was ik van plan naar binnen te gaan, maar hij bleek die dag gesloten te zijn.
  • Piazzale Castel San Pietro is zeer geschikt te bezoeken om op deze manier het prachtige uitzicht over heel Verona te bekijken. Wel is dit een beste klim omhoog, maar ik kan je garanderen dat het de moeite waard is. Er bestaat immers ook de mogelijkheid om via een lift naar boven te gaan.
  • De Piazza delle Erbe is een centraal marktplein in Verona. Er zijn meerdere marktplekjes in de stad, maar dit marktplein is bijzonder omdat het gevestigd is in het oudste gedeelte van Verona. Om je heen kun je op dit plein een aantal oude monumenten bewonderen.
  • Via Mazzini is dé winkelstraat van Verona. Hier kun je rondstruinen door de chiquere mode boetiekjes. Deze winkelstraat is gedetailleerd in marmeren accenten. Hierdoor heeft de winkelstraat een luxe sfeer. Verder zijn er nog vele andere winkels in het centrum te vinden. Er bestaat genoeg keuze om te shoppen.
  • De Piazza Bra is het grootste plein in de stad. In het midden van het plein vindt een schattig parkje plaats met schitterende palmbomen. Ook zijn er een paar mega gezellige terrasjes gevestigd aan het plein. Vanaf het terras heb je uitzicht op de Arena van Verona, de prachtige kleurrijke huisjes en de mensen die langslopen. Dit was ook de plek waar ik mijn ogen uitkeek naar al die goedgeklede Italianen. Ten slotte is deze boulevard een perfecte plek om foto’s te maken voor bijvoorbeeld je sociale media of voor op de familie-app.
  • Castelvecchio Museum is één van de meest populaire kunstgaleries in Verona. In de middeleeuwen was dit museum een kasteel. In het museum vindt je voornamelijk kunstwerken en architectuur uit de Renaissance in Italië. Hier ben ik niet naar binnen geweest maar heb wel de tuin, de brug en het kasteel bewondert.

Het Italiaanse volk

Italië bevat naar mijn mening de meest interessante mensen. De Italianen zijn erg expressief. En dit maakt ze erg leuk en bijzonder om naar te kijken. Waarom vind ik dit?

Het bijna overdreven handgebruik tijdens het praten, emotie af kunnen lezen van gezichtsuitdrukkingen en op gebied van kleding zichzelf zo sterk te kunnen uiten maakt deze mensen ontzettend expressief. Het lijkt alsof ze op een artistieke manier zichzelf durven te zijn en daar haal ik heel veel bewondering, respect en inspiratie uit. Ik heb er van genoten om alleen al deze mensen vanaf het terras te observeren. Toen ik aan de Piazza Bra zat te lunchen, gebeurde er in elke hoek wel iets omdat deze mensen van nature zo expressief en bijna theatraal zijn. Naar mijn beleving zit er zo veel passie voor emotie in het Italiaanse volk. En dit vond ik persoonlijk heel erg gaaf.

Het avontuur in de Italiaanse kroeg

Een voorbeeld is dat ik samen met mijn broer de kroeg in ging. En in deze kroeg werd Formule 1 uitgezonden. Hier gebeurde zo veel dat mijn broer en ik bijna geen oog meer hadden voor de Formule 1. Aan de tafels zaten allemaal mensen. Jong en oud. Man en vrouw. De jonge mannen zaten op het puntje van hun stoel te juichen en te springen alsof er niemand naar ze keek. Terwijl hun knappe vriendinnetjes in een hoekje zaten te rollen met hun ogen en ongeduldig te zuchten. Hoogstwaarschijnlijk zaten deze dames niet te wachten op een Formule 1 uitzending tijdens de date. Alle aandacht ging nu alleen nog maar naar de race wedstrijd. De meiden zagen er overigens prachtig en opgedirkt uit. Maar er kwam geen lachje vanaf aangezien al het werk voor de spiegel uiteindelijk voor niks was geweest.

In de andere hoek zagen we een wat oudere man zitten. Van zijn gezicht was zeer duidelijk af te lezen dat ook hij, net als de dames, niet gediend was van de expressief juichende mannen. En niet omdat hij zich stoorde aan de Formule 1 wedstrijd, hij stoorde zich juist aan het geluidsoverlast dat bij de jongens vandaan kwam. Als blikken konden doden, had de oude stakker al wel 10 keer deze gasten omgelegd. Zo overduidelijk was het te zien dat deze meneer ontzettend baalde.

Mijn broer en ik hebben uiteindelijk maar weinig van de Formule 1 meegekregen. We zaten namelijk immers al in een toneelstuk dat voor onze neus afspeelde. We hebben hier zo erg hard om gelachen. Vooral om de oudere man die in staat leek te zijn om een glas bier over de luidruchtige jongens te gooien.

Verona ga jij er ook heen?

Deze prachtige stad is zeker de moeite waard om een keer in je leven bezocht te hebben. Er valt veel te doen,het eten is heerlijk en de mensen zijn heel leuk. Ik vind dat deze stad meer hype en aandacht verdient dan het momenteel krijgt. De stad heeft namelijk erg veel te bieden. Hopelijk heb ik jou net zo nieuwsgierig gemaakt als ik door de film ‘letters to Juliet’ werd.

Dit is ook leuk:

Vond je deze blog leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook