Koper, wat is het?

koper een onmisbaar mineraal.

Koper is een spoorelement. Het heeft een belangrijke rol bij verschillende lichaamsfuncties.

Wat is koper?

Het is een essentieel sporenelement. Het is betrokken bij een groot aantal belangrijke enzymreacties in het menselijke lichaam. Hoewel het in beduidend kleinere hoeveelheden voorkomt dan ijzer en zink is het na deze twee elementen toch het meeste voorkomende sporenelement in ons lichaam met gemiddeld gehalte van 80 tot 100 mg. De hoogste concentraties koper worden gevonden in het skelet en de lever. De lever dient als voorraadorgaan voor koper. Het bloed en de spieren bevatten maar heel weinig koper.

Lichaamsfuncties

Dit sporenelement speelt een rol bij de volgende lichaamsfuncties.

  • Het omzetten van tweewaardige ijzer in driewaardig ijzer. Dit bevordert de opname van ijzer door het lichaam.
  • De productie van hemoglobine. Koper is onmisbaar bij het vastleggen van ijzer in de hemoglobine.
  • Bij de vorming van het donkere pigment melanine van huid en haar.
  • Speelt een rol bij het immuunsysteem.
  • Koper is een onderdeel van allerlei enzymen in ons lichaam die nodig zijn bij de vorming van bot en bindweefsel, de bloedstolling en de zuurstofoverdracht naar de cel.

ADH

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor koper voor een volwassene ligt tussen 1,5-3,0 milligram. Over de precieze behoefte van het lichaam aan koper is nog weinig bekend. Ook voor dit sporenelement geldt dat bij de stofwisseling maar 30 procent van het aangeboden koper door het lichaam kan worden opgenomen.

Opgenomen

Koper wordt door het lichaam opgenomen in de maag en de dunne darm. In de lever wordt het vervolgens gekoppeld aan een eiwit en wordt het via de bloedbaan vervoerd naar de weefsels. De hoeveelheid die niet wordt opgenomen, komt terecht in de gal en wordt via de dikke darm met de feces uitgescheiden. Een klein gedeelte wordt via de nieren met de urine uitgescheiden.

Tekort

Doordat dagelijkse voeding voldoende van dit sporenelement bevat, komen gezondheidsproblemen als gevolg van een tekort bijna niet voor. Er is niet veel bekend over de schadelijke effecten van tekorten aan koper. Het vermoeden bestaat dat kopertekorten mede een rol spelen bij het ontstaan van hart- en vaatziekten. Een hoge zinkopname gaat ten koste van de koperopname door het lichaam, terwijl een tekort aan koper de ijzerstofwisseling nadelig beïnvloedt en daardoor bloedarmoede kan ontstaan. Ook kan je symptomen krijgen als botafwijkingen en vermindering van het afweersysteem.

Teveel

In grote hoeveelheden is het giftig. Bij opname van meer dan 10 milligram per dag ontstaat irritatie van het darmslijmvlies met als gevolg misselijkheid, braken en diarree. Worden nog grotere hoeveelheden(meer dan 60 milligram) ingenomen, dan treden acute vergiftigingsverschijnselen op met als gevolg moeilijk kunnen plassen en misselijkheid gevolgd door heftig braken, lage bloeddruk en coma. Alleen mensen met de zeldzame ziekte van Wilson hebben te veel aan dit sporenelement in hun lichaam.

Waar komt koper in voor?

Het komt in veel voedingsmiddelen voor. Voedingsmiddelen als oesters, schaal- en schelpdieren, orgaanvlees, graanproducten, noten, aardappelen, groenten en fruit. Cacao bevat veel koper, dus ook waar chocolade in is verwerkt. Koffie en thee bevatten het dus ook en via het drinkwater krijgen we het ook binnen doordat water door koperen leidingen stroomt. Zo krijg je een deel van je koperbehoefte binnen. Een gevarieerde dagelijkse voeding bevat 2 tot 5 milligram koper, waarmee je aan je ADH komt.

Ben jij opzoek naar vegan supplementen? Wij hebben goede ervaringen met de supplementen van Goldea.

Dit is ook leuk om te lezen:

Vond je deze blog leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook