Niesziekte bij poezen wat is het nu eigenlijk?

Niesziekte bij poezen wat is het?

Ken jij dierenarts Nanda al? Nee, daar gaat dan vanaf nu verandering in komen. Nanda is al ruim 15 jaar dierenarts en na jaren in de praktijk gewerkt te hebben. Is ze nu haar eigen online dierenkliniek begonnen. Hier kun je via de app vragen stellen over je huisdier. Nanda gaat ook hier regelmatig een aantal vragen beantwoorden over huisdieren en deze keer is dat over de niesziekte.

Wat is de niesziekte precies?

Niesziekte is een ontstekingsreactie van de keel, neus, bek en/of ogen. Soms ontstaan er ook pijnlijke wondjes op de tong. Deze infectieziekte is te vergelijken met een verkoudheid bij mensen. De ontstekingen worden veroorzaakt door een virus, namelijk het Calicivirus of het katten-Herpesvirus. Deze laatste kan net als het koortslip-virus bij mensen levenslang in het lichaam aanwezig blijven. Zodra de weerstand dan even afneemt, bijvoorbeeld door stress, dan komen de niesziekte-klachten weer tevoorschijn.

Hoe weet je of je poes niesziekte heeft ook gewoon verkouden is?

In feite is een verkoudheid bij mensen ook gewoon een virus-infectie. Maar er zijn wel 200 verschillende virussen die ons mensen verkouden kunnen maken. Niesziekte wordt ook veroorzaakt door een virus. Er zijn twee soorten die niesziekte veroorzaken en geen 200 zoals bij mensen.

Is het gevaarlijk?

In principe niet. Behalve voor katten met een zeer slechte weerstand zoals katten met een onderliggende ziekte zoals kattenaids of kattenleukose. Ook zeer seniore katten zouden er aan kunnen overlijden. Sommige katten kunnen stoppen met eten omdat ze niet fit zijn en de voeding niet kunnen ruiken. Vooral katten met overgewicht kunnen dan als gevolg van het niet eten een leverprobleem krijgen waardoor ze alsnog kunnen sterven. Maar voor de grootste hoeveelheid katten is het slechts eventjes vervelend, maar genezen ze binnen twee weken weer van hun klachten.

Kunnen honden ook de niesziekte krijgen?

Nee, de virussen die niesziekte veroorzaken zijn enkel besmettelijk voor kat-achtigen. Dus heb je ook nog een tijger in je huis rondlopen, dan loopt die wel risico. Maar een hond niet.

Is het besmettelijk?

Ja, zeer besmettelijk. Dus heeft je kat niesziekte dan is het verstandig om hem even niet naar buiten te laten gaan zodat de buurkatten beschermd worden. Je kat helemaal afzonderen van de andere katten in je eigen huis zal hem alleen maar zodanig veel stress opleveren dat hij dan juist weer zieker kan worden van de niesziekte. Dus dat is niet aan te raden. De kans is toch wel erg groot dat het virus zich via de lucht in huis verspreid en dan alsnog bij je andere katten terecht komt.

Wat als je poes niet meer wil eten?

Een kat MOET eten. Een beetje minder eten dan normaal is niet zo erg, maar een kat moet altijd wel iets eten. Dus probeer hem te overtuigen om dit te doen. Het is niet heel veganistisch, maar wel het beste voor je kat. Zo kun je hem warme gekookte kipfilet aanbieden of wat warm gemaakt kattenvlees. Desnoods een stukje kaas of worst voor op brood. Mocht het echt niet lukken dan kun je proberen wat van de kipfilet of het kattenvlees te pureren en wat vloeibaarder te maken met water. Die “soep” kun je dan met een spuitje in zijn bekje doen. Doe dit vanaf de zijkant en niet vanaf de voorkant. Als je per ongeluk te hard spuit dan spuit je het niet zijn longen in, maar gewoon aan de andere kant van zijn bek eruit.

Wat als er vocht uit de ogen van de poes komt?

Dit vocht is in principe meestal traanvocht en kan geen kwaad. Daar hoef je dus niets aan te doen. Maar als het er een beetje geel of groen uitziet, of de ogen plakken helemaal dicht, dan is er een bacteriële infectie bovenop gekomen. Dan kun je proberen of oogdruppels met Colloidaal zilver helpen. Maar het beste is een antibiotica-oogzalf die je van je dierenarts kunt krijgen. Maar dan moet je dus wel een consult bij je dierenarts regelen. Hij/zij mag het niet meegeven zonder jouw kat gezien te hebben.

Kan ik zelf iets doen om de klachten bij de poes te verlichten?

De virussen kun je helaas niet oplossen. Dat moet je kat zelf doen. Maar je kunt wel zorgen voor een lekker warme en droge omgeving zonder tocht. En verder niet teveel willen van je kat. Hij moet lekker uitzieken. De meeste katten zijn met een weekje weer fit. Soms een week of twee. Als dat niet het geval is bij jouw kat dan is het verstandig om toch even langs je dierenarts te gaan.

Mijn poes is niet ingeënt en heeft wel de niesziekte gehad. Kan ik dan als nog inenten?

Ja. Maar liever niet als hij nog ziek is van de niesziekte (of een andere ziekte). Zodra hij weer beter is kun je hem laten vaccineren. Dat is ook wel zo verstandig omdat hij slechts het ene virus heeft gehad, maar nog niet de andere. De vaccinatie tegen niesziekte moet elk jaar gegeven worden.Vergeet dat dus niet.

Wanneer moet je hiermee naar de dierenarts?

Als je kat helemaal niets meer eet en/of er echt flink ziek van is. Zolang hij een beetje sloom is en nog wel wat eet dan kun je het aankijken. Maar bij twijfel ga je het beste toch even langs je dierenarts. Of je vraagt mij om advies. Hoe je dat kunt doen en wat de kosten ervoor zijn lees je op de website van Dierenkliniek Online.

Heb je nog meer tips?

Ja, sommige katten hebben last van chronische niesziekte. Ze krijgen de niesziekte dan niet onder controle. In dat geval kun je bijvoorbeeld PUUR Resistentia aan je kat geven. Dit middel helpt de weerstand van je kat sterker te maken waardoor het virus teruggedrongen wordt. Wel blijft dit virus dan levenslang in zijn lichaam aanwezig. Bij stress kunnen dan helaas toch weer niesziekte-symptomen ontstaan.

Voor meer informatie over niesziekte kun je terecht op de Dierenkliniek Online pagina over Niesziekte. Op deze pagina staan ook de linkjes naar de producten die ik hier vermeld heb.

Dit is ook leuk om te lezen:

Nanda is dierenarts en na jaren lange prakrijk ervaring is ze de online dierenkliniek gestart. Hier kun je via de app al je vragen stellen over je huisdier. Nanda werkt nog regelmatig als waarnemend dierenarts op diverse plekken door Nederland. Voor Vegalifestyle.nl gaat ze regelmatig vragen beantwoorden over een bepaald onderwerp over huisdieren.