Zeegroenten

Zeegroenten wat is het?

Zeegroenten is een product dat nog niet populair is in Nederland, terwijl je er genoeg gerechten mee kan maken. Er zijn verschillende soorten zeegroenten te koop

Wat zijn zeegroenten?

Het woord zegt het al, zeegroenten zijn groenten die uit de zee zijn gehaald. Er zijn verschillende soorten op de markt verkrijgbaar. Toch is het in Nederland nog niet zo populair, wat jammer is want zeegroenten geven een unieke smaak aan gerechten. De volgende groenten zijn verkrijgbaar in de winkel of toko.

Nori

Nori is het velletje wat om de sushi zit. Het is een droog en plat product en heeft een hartige, nootachtige smaak. Deze zeegroente wordt naast sushi ook in kleine stukjes in saladedressings gebruikt of als garnering en smaakmakers. Nori is eetbaar zeewier dat gedroogd is en in bladen geperst. De vellen zijn dun en rafelig en hebben een donkergroene tot zwarte kleur. Het is rijk aan eiwitten en mineralen. Nori moet je bewaren op een koele, droge plek.

De algemene dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen is 15 gram per dag.

Wakame

Wakame wordt vaak geserveerd als salade bij de sushi. Deze frisse zeegroente past ook goed bij tofu, soepen of rijst. Het is een donkergroene zeewier en heeft een delicate smaak. Wakame is van zichzelf bruin en behoort tot de bruinwieren. Het is rijk aan calcium en vitamine C. Dit product is lekker in soepen en salades, maar ook in stoofpotten en groente gerechten. Wakame wordt niet het hele jaar door geoogst. Het seizoen loopt van februari tot juli. De verse vorm ziet er een beetje uit als spinazie. Verse wakame is niet lang houdbaar, hierdoor kom je in de winkel de gedroogde versie tegen. Deze vorm laat je een paar minuten in warm water weken zodat het de mooie groene kleur krijgt. Daarna leg je het in koud water en uiteindelijk uitlekken.

De algemene dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen is 5 gram per dag.

Kelp

Er zijn verschillende soorten van kelp, ook wel bekend als zeewier. Deze groente wordt veel verwerkt in producten, los verkocht en verkocht in poeder- en capsule vorm. Kelp smaakt ziltig en hartig. Kelp is een bruine zee-alg die zeer snel groeit, het bevat veel jodium, vitamines en mineralen. Dit geeft een aantal gezondheidsvoordelen:

  • Jodium is goed voor het geheugen en de concentratie.
  • Jodium helpt bij de normale groei van kinderen.
  • Belangrijk bij de schildklierwerking.

Let wel op dat je bij een teveel aan kelp, de werking van de schildklier kan verstoren. De dagelijkse hoeveelheid voor een volwassene is 1800 mg en bij kinderen vanaf 7 jaar 600 mg.

Chlorella

Deze zeegroente wordt vaak verkocht in capsulevorm. Deze zeegroente bevat veel eiwitten, vitamines en mineralen. De naam chorella komt van het Griekse woord chloros dat groen betekent. Het is een eencellige, groene alg die groeit in zoet water. Chlorella heeft een positief effect op het immuunsysteem en zorgt voor een natuurlijke ontgifting van het lichaam. Door het eten van deze zeegroente krijg je eiwitten, Omega-3, vitaminen, mineralen, voedingsvezels en chlorofyl binnen. Je lichaam krijgt een boost. De poeder kun je mengen door water of in een lekkere smoothie doen. De tabletten moet je 30 minuten voordat je gaat innemen met een glas water. Beide werken hetzelfde.

De algemene dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen is 2,5 tot 4 gram. Bij tabletten is dit 4 tot 6 tabletten en 2,5 tot 4 gram poeder. Kijk altijd goed op de verpakking voordat je een supplement gebruikt.

Spirulina

Spirulina is een blauw-groene alg die je vaak terugziet in tabletvorm of in een poeder. Het is een bron van proteïne. In tegenstelling tot chlorella is spirulina een zoutwater alg. Ook deze is rijk aan eiwitten, mineralen en vitaminen. Spirulina is makkelijk op te nemen in ons lichaam en helpt onze darmflora weer in balans te brengen. De smaak van spirulina is neutraal. Het ondersteunt de schildklier en zorgt voor meer energie bij vermoeidheid. Spirulina leeft van oorsprong in alkalisch water, mineraalrijke meren en wateren. Tegenwoordig wordt de commerciële spirulina gekweekt in speciale buitentanks.

De algemene dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen is ongeveer 5 gram en voor sporters wel zo’n 15 gram. Spirulina is verkrijgbaar in poeder en tabletten.

Waarom zijn zeegroenten zo gezond?

Zeewier en algen zijn allemaal rijk aan eiwitten, mineralen en vitaminen die goed zijn voor je gezondheid. Het is een goed alternatief voor vlees. Zeegroenten bevatten geen B12, zorg voor voldoende variatie in je eten om je lichaam op peil te houden.

Waar kun je zeegroente kopen?

Zeegroente is makkelijk te vinden in de schap van de supermarkt. Ook toko’s verkopen zeegroente. De tabletten en poeders zijn te koop bij de drogist. Er zijn ook zaadjes verkrijgbaar, zodat je zelf je eigen plantjes kan kweken. Denk er wel om dat de meeste zee planten zout water nodig hebben in plaats van gewoon water.

Dit is ook leuk om te lezen:

Vond je deze blog leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook