Dierenleed op vakantie

Dierenleed op vakantie

Dierenleed op vakantie: Het lijkt zo onschuldig en voor jou heel leuk, op de foto met een krokodil of een aapje bijvoorbeeld. Of een ritje op de rug van een olifant. Het is een ‘onvergetelijke ervaring’. Echter gaat er veel dierenleed achter schuil. In dit artikel willen we je graag wat bewuster maken van het leed voor de dieren.

Mijn liefde voor dieren …

Al zolang ik mij kan herinneren ben ik een echte dierenvriend en kan ik slecht tegen dierenleed. Zo werd ik op mijn achtste vegetariër en sinds een aantal jaar eet ik nu volledig veganistisch en stimuleer ik mijn omgeving op een positieve manier om dit ook te doen. Ik houd ook ontzetten van met dieren knuffelen! En daar waar ik kan red ik een dier.

Door mijn liefde en passie voor dieren wilde ik in het verleden dan ook super graag zwemmen met dolfijnen! Het leek mij geweldig om dan met een boot de zee op te gaan en daar dan in een bassin (de dolfijn zit daar gewoon gevangen) te zwemmen met de dolfijn en deze te knuffelen. Ook het knuffelen met een tijger leek mij helemaal het einde. Ze zijn zo mooi (smelt). Dat ik dit zo graag wilde kwamen door mijn liefde voor dieren. Ik was mij toen totaal niet bewust van het dierenleed wat er achter deze activiteiten zitten. En jij waarschijnlijk ook niet. Hoogtijd dus om je wakker te schudden.

Dierenleed op vakantie … mijn bewustwording

Deze bewust wording kwam 20 jaar geleden toen ik in Benidorm op vakantie was. Er stond daar een man met zijn aapje op de arm en voor ik het wist had ik dat aapje op mijn arm voor een foto. Ik weigerde deze foto te laten maken. Mijn vriend (later mijn man en nu mijn ex), begreep daar helemaal niets van. En duwde het aapje terug op mijn arm. Dit is leuk zei hij, ik vind dit niet leuk en het aapje ook niet! Het aapje had kleertjes aan, en moest de hele dag met mensen op de foto. Het aapje stonk onwijs naar plas, en was voor een aapje veel te rustig. Ik wilde het aapje terug geven aan die man, maar die wilde het aapje niet terug. Nee, die had door dat mijn ex mij probeerde over te halen voor een foto. Ik heb het aapje op zijn arm gezet en ben toen weggelopen. Dat was voor mij, de eerste bewust wording van het leed. Dit aapje zat onder de drugs.

Zwemmen met dolfijnen

Het zwemmen met dolfijnen lijkt in eerste instantie ontzetten onschuldig en super leuk om te doen. Echter leven deze dolfijnen in een kooi in de zee en mogen ze meerdere keren per dag met mensen op de foto. Ze hebben weinig bewegingsruimte en leven in bizarre omstandigheden.

Dolfijnen shows

Nu we het toch over dolfijnen hebben, dan ook maar gelijk de dolfijnen shows. In Nederland hebben we het Dolfinarium en in veel landen worden er ook shows gegeven met dolfijnen. Deze shows zijn voor jou leuk om naar te kijken, echter is het voor de dolfijn helemaal niet leuk om te doen. Er gaat veel leed schuil achter deze shows. De dolfijnen (dit is overigens ook zo voor circus dieren) worden met harde hand getraind en lopen hierbij vaak verwondingen op. Dolfijnen horen in de zee en in het zoute water, een chloor bad is helemaal niet goed voor de huid en hun ogen. Sterker nog het is heel schadelijk voor de ogen van de dolfijnen en kunnen hier zelfs blind van raken.

Nee, zwemmen met deze mooierds wil ik daarom ook al lang niet meer. Ik hoop ze ooit is echt in het wild te mogen bewonderen.

Nog meer dierenleed op vakantie …

Dat er achter shows met dieren het nodige leed schuil gaat weten we denk ik eigenlijk allemaal wel. Toch blijven ze razend populair. Dolfijnenshows, stierengevechten, shows met olifanten, hanengevechten of hondengevechten zijn zomaar enkele voorbeelden hiervan. Deze dieren staan letterlijk doodsangsten uit, ervaren enorm veel stress met vaak de dood als gevolg. Ook het op de foto met een wild dier, het is niet zo onschuldig als het lijkt. En zo zijn er nog veel meer dingen waar dierenleed achter zit.

Dierenleed op vakantie: Op de foto met een wild dier

In bijna elk vakantie land is dit wel mogelijk. Zoals ik al verteld had ik in Benidorm dit met een wilde aap. In sommige landen kun je zelfs met een tijger of leeuw op de foto bijvoorbeeld. Tijdens onze laatste vakantie in Bulgarije zag ik het weer en merkte dat het mij erg raakte dat zoveel mensen zich niet bewust zijn van dit dierenleed. En besloot daar dan ook dit artikel te schrijven. Er was daar een schattige baby krokodil, er waren slangen en papegaaien bij deze stand. Toen wij dichterbij kwamen zag ik dat de bek van deze baby krokodil met doorzichtig plakband helemaal was dicht getapet. Mijn verbazing werd nog veel groter toen ik zag dat de krokodil in een mini bakje werd gedaan als er iemand met een slang op de foto wilde. Deze dieren zitten, hangen of wat dan ook hier niet voor hun lol, maar voor die ene mooie foto voor jou.

Op jonge leeftijd bij hen ouders weggehaald

Zeker bij leeuwen, tijgers en de babykrokodil worden deze dieren al op jonge leeftijd bij hen ouders weggehaald. De ouders worden in veel gevallen zelfs gedood, om zo nog meer controle over het jonge dier te krijgen. En als er zoals bij de krokodil de bek niet dicht getapet kan worden, dan halen ze gewoon de tanden eruit, om het dier zo minder gevaarlijk te maken. Ook de vogels worden mishandeld, ze blijven echt niet de hele dag zo stil op een stok zitten omdat ze dat zo graag willen. Nee ze kunnen niet meer vliegen! De dieren worden mishandeld en in veel gevallen gedrogeerd, om ze zo onderdanig te krijgen en gehoorzaam te maken. Deze ernstige praktijken gebeuren met alle wilde dieren. Enkele voorbeelden zijn:

  • Apen
  • Krokodillen
  • Slangen
  • Tijgers
  • Leeuwen
  • Koala’s
  • Vogels

Een ritje maken (over) op de rug van een wild dier

Het lijkt zo leuk, een ritje op de rug van een wild dier. Echter is dit vreselijk voor het dier. Ook hier gaan de nodige mishandelingen aan vooraf. Worden ook weer op jonge leeftijd bij hun ouders vandaag gehaald, gedrogeerd etc.. En dan moeten ze dag in dag uit hele dagen in de hitte toeristen vermaken.

Olifant zwaar mishandeld voor jouw vermaak

De tranen staan in mijn ogen tijdens het typen van dit artikel. Alleen wij, toeristen (mensen) kunnen samen dit dierenleed de kop indrukken. De olifant moet ook weer op jonge leeftijd bij zijn moeder (ouders) weg. Dit omdat op jonge leeftijd de wilskracht van de olifant moet worden gebroken. Of het dier nu uit het wild gevangen is of in gevangenschap is geboren. Ze ondergaan beide dezelfde ellende. Ze worden vastgebonden, mishandeld tot verwondingen aan toe en uitgehongerd. Dit gaat net zolang door tot de olifant breekt en zich overgeeft aan de mens. Ze moeten de rest van hun lange leven onder zeer slechte omstandigheden in gevangenschap leven om jou (de toerist) te vermaken, dit wil jij toch ook niet?! maak daarom geen ritje op een olifant of ander vermaak waarbij direct contact tussen mens en olifant.

Dierenleed op vakantie: Paard en wagen

We blijven nog even bij de ritjes. Het lijkt ook weer zo leuk en onschuldig een ritje in de koets. Ook hier weer kan ik je vertellen dat de paarden dit helemaal niet zo leuk vinden. In Bulgarije zag ik het ook weer. De paarden staan er al vroeg in de ochtend en gaan door tot in de late uurtjes. Ze staan de hele dag in de hitte te wachten om jou naar het strand of hotel te brengen. Ik heb niet een keer gezien dat ze water krijgen, laat staan eten. Ze worden niet schoon gemaakt, ze stinken echt onwijs en je ruikt ze al op een kilometer afstand. De witte paarde zien er echt heel vies uit.

Knabbelvisjes

Deze visjes worden ook wel Dr Fish genoemd. Dit lijkt ook weer zo onschuldig, maar is het helaas niet. Deze visje horen helemaal geen eelt of verdikte huid te eten. Deze visjes eten het, omdat ze zoveel honger hebben. Ze krijgen niets anders te eten. Je zou begrijpen dat er in jouw dode huid weinig of eigenlijk helemaal geen voedingsstoffen voor deze visjes zitten. Ook is er een kleine kans op infectierisico en overdragen van ziekten.

Souvenirs

Helaas zijn ook niet alle souvenirs diervriendelijk. Enkele voorbeelden van souvenirs met dierenleed producten van ivoor, een sieraad van koraal (of iets anders). Tassen, riemen of … van leer (verboden om in te voeren zijn o.a. slangenleer en krokodillen leer) echter maakt het leed voor het dier niet uit om welk leer het gaat. De douane heeft een handige aap waarin je precies kunt zien of je een souvenir mag meenemen of niet. De app heet ‘Douane Reizen’ en is te downloaden voor Android en iOS.

Dit is ook leuk om te lezen:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *