Waarom dierentuinen niet vegan zijn

waarom dierentuinen niet vegan zijn - dierentuin -

Waarom dierentuinen niet vegan zijn leg ik uit in dit artikel. Heel lang heb ik getwijfeld of dierentuinen nu wel of niet veganistisch zijn. Je ziet de dieren niet meteen lijden in een dierentuin. Aan de andere kant oogt het niet erg natuurlijk; een olifant in Nederland in zo’n klein hokje of een tijger die alleen maar heen en weer loopt in zijn hok. Ik heb het even uitgezocht en het blijkt dat dierentuinen dus helemaal niet zo diervriendelijk zijn.

Ze worden gebruikt voor entertainment 

Dieren horen in de natuur en zouden in vrijheid moeten leven. Ze worden in dierentuinen gebruikt. Niet voor hun vlees of vacht, maar voor entertainment en dat is ook niet goed. 

Fokprogramma’s

Een voor argument voor dieren in de dierentuin is dat er fokprogramma’s zijn met als doel om diersoorten niet te laten uitsterven en later terug te brengen in de natuur. Dit is wel een groot voordeel, maar helaas worden in de praktijk weinig dieren uitgezet in het wild. Fokprogramma’s worden vaak slechts gebruikt om dierentuinen in Europa te vullen. Vaak kunnen dieren ook niet eens teruggezet worden in de natuur, omdat hun leefomgeving weg is. We kunnen ons beter focussen op het behoud van deze leefomgevingen en natuur, in plaats van de fokprogramma’s. Dit is een betere oplossing voor het in standhouden van de diersoorten.

De bedreigde diersoorten

Veel van de diersoorten in de dierentuin zijn niet eens met uitsterven bedreigd. Waarom staan ze dan alsnog in de dierentuin? Voor entertainment. Van de dieren op de wereld die wél met uitsterven bedreigd zijn, staat maar een klein deel in de dierentuin om gefokt te worden. Ook dit is niet altijd een succes. Onderzoekers zeggen dan ook dat dierentuinen niet significant helpen bij het behoud van bedreigde diersoorten. 

Dieren worden gedood

Zelfs bij dierentuinen worden er dieren gedood. Als er te veel dieren van een bepaald soort zijn worden ze gedood. Dit gebeurt vaak onopgemerkt. Of dit in Nederland gebeurt is de vraag, maar in Europa in ieder geval wel. Ook sterven dierentuindieren relatief veel eerder dan hun soortgenoten in het wild. 

Het natuurlijke gedrag

Sommige dieren zijn vanuit de natuur gewend aan hele grote leefruimtes. Denk hierbij aan afstanden van kilometers; habitats die 100x groter zijn dan hun plek in de dierentuin. Of de dierentuinhokken té klein zijn is moeilijk om te zeggen. Wel zie je dieren vaak nerveus of gefrustreerd gedrag vertonen. Denk aan het constant heen en weer lopen, zichzelf bijten of krabben. Hierbij worden soms antidepressiva, kalmeringsmiddelen of antipsychotica gegeven om het leed te verdoezelen. 

In een dierentuin haal je het hele natuurlijke gedrag van een dier weg. De leefomgeving is anders en ze hoeven geen moeite te doen voor voer of om zichzelf te beschermen. Ook zijn er constant mensen die naar ze kijken, de partners worden niet zelf bepaald en kinderen worden vaak weggehaald. Of dit schadelijk is, is niet duidelijk, maar dat het onnatuurlijk is, is een feit. 

Bronnen: veganisme.org, peta.nl

Dit is ook leuk om te lezen:

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *