Vegan saoto soep zo maak je het …

Vegan saoto soep

Saoto is een typische Surinaamse soep, die van oorsprong niet vegan is. Deze plantaardige versie van de saoto soep die ik gecreëerd heb, doet de rijke smaken en de heerlijke geur eer aan. Pak maar alvast je soeppan voor deze heerlijke creatie van de saoto!

Typisch Surinaams

In Suriname doen ze altijd rijst in hun soep. Ik had een stagiaire wiens moeder Surinaamse was, en zij vertelde me dit. Een soep zonder rijst is voor hen heel kaal. Rijst in de soep maakt het meteen vullender, waardoor elke soep een heerlijke maaltijdsoep wordt.

Heel eerlijk, ik moest wel even wennen aan rijst in mijn soep. Ik doe het zeker niet in elke soep, maar bij deze vegan saoto soep mag het zeker niet ontbreken.

Deze goed gevulde vegan saoto soep is een heerlijke maaltijdsoep

Je eet deze soep uit een kom. Eerst doe je de gekookte rijst in de kom, daarover de gesneden ijsbergsla, gevolgd door tofu of vegan kipstukjes (eerst warm gemaakt). Voeg dan de saoto soep mix en taugé toe, en giet de (soep) bouillon eroverheen. Vervolgens kun je de topping toevoegen.

Mogelijke toppings zijn:

  • Gebakken uitjes
  • Boontjes (zoals edamame of sperziebonen)
  • Verse koriander
Saoto soep

Tofu voor in de vegan saoto soep

Heel eerlijk, doe ik er niet altijd tofu of vegan kipstukjes in. Met alleen groenten vind ik het ook onwijs lekker. Ik doe er dan wel bonen bij voor de eiwitten.

Als ik tofu toevoeg, knijp (pers) ik deze eerst uit. Vervolgens snijd ik de tofu in blokjes en marineer ik deze met wat peper, zout en eventueel andere kruiden. Een beetje gembersaus maakt het extra lekker, en ik laat dit mengsel 10 tot 30 minuten trekken. Daarna bak ik de tofu kort, een paar minuten.

Vegan saoto soep
Afdrukken

Vegan Saoto soep

Gang diner, lunch
Keuken Indonesische, surinaams
Porties 4

Ingrediënten

  • 2 uien, in stukken gesneden
  • 4 tenen knoflook, gesneden
  • 4 cm verse gember, gesneden
  • 1 rode peper, gesneden
  • 2 bladeren laurier
  • 8 pimentkorrels
  • 3 eetlepels ketjap
  • 1 liter groentebouillon

in de kom

  • 4 personen rijst (kook rijst voor 4 personen)
  • 4 handen taugé
  • ijsbergsla in stukken gesneden
  • 4 handen saoto soep mix
  • 4 eetlepels gebakken uitjes

Instructies

  • Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing
  • Fruit de uien, gember en knoflook in een pan. Doe na een paar minuten de rode peper en ketjap erbij en roer goed door.
  • Doe dan de pimentkorrels en laurierblaadjes erbij.
  • Voeg de groentebouillon toe en laat het een half uurtje tot een uurtje pruttelen. Verwijder dan de laurierblaadjes en pureer de soep. (het pureren hoeft niet perse, ik zelf vind het wel lekkerder).
  • Verdeel de gekookte rijst over de 4 (grote) kommen. Doe daar de ijsbergsla over, (als je tofu of vegan kip heb, dan deze nu) de taugé en de saoto soep mix. Doe de hier de soep overheen.
  • Als topping, de gebakken uitjes en bonen.

Dit vind je misschien ook wel leuk om te lezen: