Verzwaringsdeken

verzwaringsdeken, wat is het en hoe werkt het?

Steeds vaker hoorde ik om mij heen dat mensen een verzwaringsdeken gebruiken. En eigenlijk was ik er zelf ook wel nieuwsgierig naar. Hoe voelt het? Helpt het en zo had ik nog veel meer vragen. Tijd dus om eens een verzwaringsdeken uit te proberen.

Wat is een verzwaringsdeken?

De naam zegt het eigenlijk al een verzwaarde deken. Er zijn verschillende gewichten bijvoorbeeld 3, 7 en 9 kilo. Er wordt geadviseerd om ongeveer 10% van je lichaamsgewicht te nemen. Echter spelen er nog meer factoren een rol bij het kiezen van het gewicht van je verzwaringsdeken. Bijvoorbeeld:

  • Leeftijd
  • Lichamelijke klachten (gewrichtspijnen, rug of nekpijn.
  • Beter slapen

De meeste verzwaringsdekens worden verzwaard met polystyreen korrels, zand, of plastic. De buitenkant van een verzwaarde deken bestaat vaak uit een zachte stof, waardoor het heerlijk is om jezelf erin te wikkelen.

Waar wordt een verzwaringsdeken gebruikt?

Er zijn verschillende redenen om een verzwaringsdeken te gebruiken. De meest bekende reden is bij autisme, ADHD, angststoornissen. Ook kun je de deken gebruiken om beter te slapen, bij lichamelijke kwalen (gewrichtspijn of andere chronische aandoeningen).

Een verzwaringsdeken zorg voor het zogenoemde “deep pressure therapy”. Je voelt dus geborgen en veilig. Een verzwaringsdeken zorgt voor ontprikkelen. Door het zware gewicht ontspant en kalmeert je lichaam.

Wat vond ik van mijn verzwaringsdeken?

Mijn verzwaringsdeken heb ik gevonden bij budget-bed. Ik heb er eentje van 7 kilo. In slaap vallen is eigenlijk nooit een probleem, maar na een paar uur word ik wakker en lig dan rustig een paar uur wakker. Ik pieker dan niet, meestal lig ik gewoon heel relaxed te wachten tot ik weer lekker in slaap val. En dacht misschien helpt een verzwaringsdeken mij, om door te slapen. Ik ben wel iets minder nachten wakker geweest sinds ik de deken gebruik. Wat ik vooral heel erg lekker vind aan de deken. Hij sluit helemaal lekker om je heen. Tocht, daar hou ik niet zo van. Mijn verzwaringsdeken sluit helemaal om mij heen, waardoor er geen tocht meer onder mijn dekens komt. Hij voelt heerlijk zacht aan en ik lig en slaap er echt heerlijk onder.

Wat ik ook fijn vind bij budget-bed dat ze geen beddengoed verkopen waar dierlijke materialen in verwerkt zijn zoals bijvoorbeeld dons of veren.

Epilepsie en een verzwaringsdeken

Tijdens mijn zoektocht was Dylan ook helemaal enthousiast over zo lekker deken. Op internet kon ik er niet veel over vinden of het wel of niet geschikt was met epilepsie. Daarom heb ik het aan de neuroloog gevraagd, wat zij er van vond en wat haar ervaringen ermee waren. Zij vertelde mij, dat ze er erg terughoudend mee zijn en alleen in hoge uitzonderingsgevallen hier gebruik van maken. En dan alleen onder volledige toezicht. Zoals je opgenomen wordt bij Sein, dan kunnen ze je de hele nacht met een camera in de gaten houden.

Uitwassen

Het verzwaringsdeken kun je niet wassen,de bijgeleverde hoes wel. Hij kan wel buiten luchten. Als ik uit bed kom, gooi ik hem of binnen over een deur of laat hem uit het raam buiten luchten. Buiten doe ik alleen als het niet regent. En de hoes was ik iedere week uit. Zo kan het bed en het dekbed goed luchten.