Vuurwerkangst bij dieren

vuurwerkangst bij huisdieren wat kun je er tegen doen.

Vuurwerkangst, oud en nieuw is niet voor iedereen de leukste tijd van het jaar. Veel dieren zijn ontzettend bang voor het vuurwerk.

Veel huisdieren, en vooral honden en katten, zijn bang voor vuurwerk. De jaarwisseling is voor hen dan ook geen pretje. Er zijn verschillende manieren om hiermee om te gaan.

Laat je hond op rustige plekken uit. Bijvoorbeeld in het bos. Hou je poezen binnen. Zodat ze niet geraakt kunnen worden. Ook kunnen ze uit angst rare sprongen maken.

Waarom zijn dieren bang voor vuurwerk?

Niet alleen onze huisdieren zijn ontzettend bang voor vuurwerk. De angst voor harde geluiden is een natuurlijke angst die direct te maken heeft met overlevingsdrang. Eigenlijk zou elk dier reageren bij het horen van een hard knal.

Het ene dier heeft meer last van de harde knallen, dan het andere dier. Door vervelende ervaringen of door herhaaldelijk schrikken kunnen dieren een echte fobie voor harde geluiden ontwikkelen. De angst en paniek die ze hierbij ervaren is vaak groot en zeker geen aanstellerij! Niet alleen harde knallen zijn voor dieren angstaanjagend, ook sissen, fluiten en andere hoge tonen kunnen voor het dier gevaar betekenen. Dieren kunnen daarnaast ook last hebben van de flitsen, trillingen en zelfs van de geur die vrijkomt bij het afsteken van vuurpijlen.

Wat kun jij doen om je huisdier te helpen tijdens oud en nieuw?

Huisdieren kijken precies wat jij doet en kopiëren hierbij jouw gedrag. Ook kijken ze wat andere dieren doen. Leer daarom dat vuurwerk niet eng is. Als jij niet angstig reageert of ze gaat betuttelen. Als jij bang bent of laat merken dat je angstig bent, zou jouw huisdier dit ook worden. Als jij gewoon onverstoorbaar verder gaat met waar je mee bezig was, dan ziet het dier dat jij niet reageert op de harde knallen. Hierdoor zeg je min of meer tegen het dier: “je hoeft je geen zorgen te maken om deze harde geluiden en de lichtflitsen.

vuurwerkangst bij huisdieren

Wat kun jij doen bij de vuurwerkangst bij je huisdier?

Jij kunt je huisdier op verschillende manieren helpen.

Als je huisdier (meestal poezen) onder de bank kruipen. Ga ze dan niet kosten wat het kost onder vandaan halen. Probeer ze een keer te lokken. Komen ze dan niet? Zet dan een bakje water en wat voer onder de bank voor ze. Negeer ze verder en ga ze zeker niet bevestigen in hun angst.

Doe de gordijnen dicht

Door je gordijnen dicht te doen, kun jij je dier enorm helpen. Zo ziet je huisdier de lichtflitsen niet.

Zet een rustig muziekje op of zet de televisie aan

Door een rustig muziekje op zet of de televisie aanzet. Dan komen de harde knallen van het vuurwerk minder hard binnen.

Straf het dier niet als hij schrikt, maar haal hem ook niet aan

Straf je dier niet en trek je dier ook niet mee naar buiten. Neem je dier mee naar een rustige plek, zoals het bos bijvoorbeeld.

Haal je huisdier ook niet aan als hij of zij schrikt van het vuurwerk. Dan beloon je hem of haar voor het schrikken. Waardoor ze nog angstiger gaan worden. Het beste kun je dan ook het angstig gedrag negeren.

Blijf wel bij je dier! Laat hem of haar niet alleen tijdens oud en nieuw.

Hou je poezen deze dag binnen

Laat je huisdier zeker deze dag niet alleen naar buiten. Ze kunnen uit angst gekke sprongen maken. Ze kruipen ergens in of onder. Ook kunnen mensen kwaad doen bij je huisdier.

Je kunt ook met een gedragstherapeut aan de slag gaan om bij je huisdier zijn of haar vuurwerkangst te verminderen.

Medicatie tegen vuurwerkangst

Er zijn verschillende soorten medicatie. Zelf heb ik hier geen ervaring mee met de dieren. Het beste kun je hierover advies vragen bij je dierenarts.

Andere middelen

Feromonen: adaptilband voor de hond en de feliway voor de kat.

Thundershirt: shirt wat stevig aansluit en rust kan bieden aan uw hond of kat.

Dit is ook leuk om te lezen:

Vond je dit artikel leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook