Slaapproblemen? Deze vitamine helpen je om beter te slapen

slaapproblemen dit helpt.

Slaapproblemen, het klinkt meteen zo heftig. Toch hebben veel mensen net zoals ik er last van. En daarom ging ik opzoek naar de oplossing voor mijn slaapprobleem.

Doorslapen

Zelf ben ik nooit een slechte slaper geweest, tot twee jaar gelden. Van de een op de andere nacht werd ik midden in de nacht wakker en wat ik ook deed, ik lag gewoon 1,5 uur wakker. Soms sliep ik eens een nachtje door, maar dat was maximaal 1x per week.

Ik heb inmiddels van alles geprobeerd. Gewoon blijven liggen en proberen door te slapen. Aan leuke dingen denken en visualiseren bijvoorbeeld. Heel soms lukte het om dan toch weer snel in slaap te vallen. Maar meestal lag ik toch echt 1,5 uur wakker. En na een bepaald moment ga je toch nadenken, en dat nadenken kan echt van alles zijn.

Inmiddels weet ik dat ik niet de enige ben met dit probleem. Volgens mijn huisarts heeft maar liefst 1 op de 4 mensen te maken met slaapproblemen. Daar schrok ik best wel van. Ik wilde eerst op een natuurlijke manier proberen om van mijn slaapprobleem af te komen.

Stress

Heb je last van stress? Nou ja niet heel bewust, maar ja ik sta al heel lang onder hoogspanning. En helaas lukt het niet om dat te vermijden. Mijn zoon heeft een ernstige vorm van epilepsie en ik sta altijd aan, dag en nacht. Elk geluidje in huis, ik ken het (ook in de huizen van de buren). Ik merk dan ook meteen dat ik veel prikkels oppik als we op vakantie zijn of ergens anders. In dat huis ken ik de geluiden niet en ben dan extra alert.

Ontspannen

Doordat ik de stress niet kan vermijden is het voor mij nog belangrijker om goed om mijzelf te denken en regelmatig te ontspannen. Sinds een paar weken sport ik weer twee keer per week, ga ik regelmatig een stuk lopen met de hond. Maar ook even lekker een avondje bankhangen of iets leuks doen met vriendinnen helpt enorm om lekker te ontspannen.

Wist je dat vooral in de vroege ochtend een goede wandeling in de natuur (buitenlucht) helpt om te ontspannen en s nachts beter te slapen.

Voor het slapen gaan niet meer eten

Het is voor je lichaam belangrijk om zich totaal te kunnen ontspannen. Daarom is het belangrijk om na het avond eten niet meer te eten. Anders is je lichaam het eten aan het verteren terwijl het eigenlijk in rust stand moet komen. Ben je gewend om nog te eten na het avond eten? Bouw dit dan af. uiteindelijk is het belangrijk om 4 uur voor het slapen gaan niet meer te eten. Maak er eerst 1 uur van, dan twee uur, 3 uur en dan 4 uur. Zo went je lichaam er langzaam aan. En zou merken dat dit veel met je energielevel en slaap doet.

Gezonde voeding

Wist je dat voeding ook een belangrijke rol speelt bij een goede nachtrust? Bepaalde vitamine hebben een gunstig effect op slaapproblemen.

Naast gezond eten is het dan ook slim om eens te kijken om extra supplementen te nemen. In Nederland heeft eigenlijk iedereen (en zeker in de winter) een vitamine D(3) te kort.

Vitamine D kan helpen bij slaapproblemen

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine. Dit soort vitamines zit voornamelijk in het vet van voedingsmiddelen en kan in weefsels van het lichaam worden opgeslagen. Helaas wordt er van vitamine D geen buffertje opgebouwd. Het grootste deel wordt met ontlasting uitgescheiden.

In de winter vitamine D te kort

Uit steeds meer onderzoek blijkt dat eigenlijk iedereen in Nederland te weinig vitamine D binnen krijgt. Wil je zeker weten of jij een te kort heb, kun je in overleg met je huisarts je hierop laten prikken. Ook kun je er voor kiezen om een suplement te nemen.

Naast dat vitamine D goed is voor je botten, je immuunsysteem en het beheersen van ontstekingen, heeft het ook veel invloed op je slaap. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er een belangrijke link is tussen een vitamine D-tekort en slaapproblemen. Bij een gebrek aan vitamine D slapen we een stuk korter. Door elke dag voldoende vitamine D binnen te krijgen, kun je je slaapprobleem verbeteren of zelfs helemaal verhelpen.

Hoe krijg je op een natuurlijke manier vitamine D binnen?

In de zomer kun je iedere dag voldoende vitamine D uit de zon halen. Zonlicht is namelijk de grootste bron van vitamine D. Zorg dan wel dat je ogen, handen en gezicht niet bedekt zijn. Via je ogen neemt je lichaam vitamine D het beste op.

Sommige paddenstoelen en schimmels bevatten ook vitamine D(2). Het is in Nederland ook verplicht dat vitamine D aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten wordt toegevoegd.

Alles over vitamine D lees je hier.

Vitamine B12

Als veganist is het sowieso al aan te raden om vitamine B12 te supleren. Vitamine B12 is nodig voor onder andere de aanmaak van bloed en zenuwen. Het helpt bij het functioneren van het zenuwstelsel en het is een essentiële vitamine die je nodig hebt voor een gezond energieniveau.
Vitamine B12 bij slaapproblemen

Vitamine B12 wordt ook wel een sluipmoordenaar genoemd. Je komt er vaak achter dat je een te kort hebt als je al een en ander aan schade hebt opgelopen. Echter kan een licht te kort aan deze vitamine al zorgen voor slapeloosheid. Benieuwd of je een vitamine B12-tekort hebt? Dít zijn de symptomen:

Te weinig B12 kan dus zorgen voor een vorm van bloedarmoede. De lichamelijke klachten die het gevolg kunnen zijn zal ik even op een rijtje zetten:

  • Moeheid: (extreme) vermoeidheid;
  • Spierzwakte;
  • Duizeligheid;
  • Hartkloppingen;
  • Jeukende huid
  • Oorsuizen;
  • Depressie
  • Zweten;
  • Hoofdpijn.

B12 is ook belangrijk voor het zenuwstelsel en als je niet genoeg van deze vitamine binnenkrijgt, kun je neurologische klachten krijgen zoals:

Tintelingen;
Minder gevoel in de vingers of voeten;
Geheugenverlies;
Coördinatieproblemen;
Zwakke beenspieren;
Koude benen;
Evenwicht problemen.

Meer lezen over B12? Alles over vitamine B12

Vitamine B6

Een te kort aan vitamine B6 kan in verband gebracht worden met symptomen van slapeloosheid en depressie. Dat komt doordat vitamine B6 helpt bij de productie van de hormonen serotonine en melatonine. Deze hormonen hebben een belangrijke funtie voor je humeur en voor een goede slaap. Veel mensen met slaapproblemen hebben dan ook een te kort aan B6.

Vitamine B6 zit onder andere in deze plantaardige producten: volle granen, bananen, wortelen, spinazie en aardappelen.

Vitamine C

Deze zou je misschien niet meteen in dit rijtje verwachten. Toch is dit een hele belangrijke vitamine voor je lichaam en ook voor je slaap. Vitamine C is namelijk een echte krachtpatser en doet veel meer dan je immuunsysteem versterken. Zo is vitamine C onder andere belangrijk voor je botten, tanden en huid en is deze vitamine ook erg belangrijk voor je energie level. Zo blijkt uit onderzoek dat het ook helpt bij een goede nachtrust of wel tegen slaapproblemen. Juist bij het ’s nachts wakker worden, speelt deze vitamine een belangrijke rol. Symptomen van een tekort zijn:

  • vermoeidheid,
  • acne,
  • haaruitval,
  • felrode haarzakjes,
  • droge huid,
  • veel blauwe plekken,
  • bloedend tandvlees,
  • pijnlijke gewrichten en zwakke botten.

Vitamine C zit in veel producten en een te veel plas je weer uit. Zo zit Vitamine C in fruit: Kiwi’s, aardbeien, bessen en Citrus fruit, groente: paprika, tomaten, broccoli, zoeter aardappel en aardappels.

Hier kun je meer lezen over Vitamine C .

Checken of je een of meer vitamines te kort hebt?

Wil jij zeker weten of jij een of meer van deze vitamines te kort komt? Dan kun je via de huisarts bloed laten prikken om dit te testen.

Supplementen

Wil jij voedingssupplementen gaan gebruiken om eventuele te korten aan te pakken. Dan kun je dit het beste even overleggen met je arts. De meeste van deze vitamine plas je weer uit. Echter bij vitamine B6 is dat niet zo en een te veel kan zelfs weer schadelijk zijn. Bij twijfel overleg het dan met je arts.

Zelf gebruik ik deze supplementen en ik slaap nu bijna elke nacht heerlijk door!

Sinds ik supplementen gebruik merk ik dat echt! Naast dat ik nu bijna elke nacht doorslaap. Voel ik mij ook veel fitter en gezonder.

Bronnen:

Inge heeft ook een aantal goede tips: afscheid nemen van energievreters.